Καθολική τηλεοπτική κάλυψη με αστερίσκους

Δεκάδες χωριά και οι κάτοικοί τους ιδιαίτερα σε ορεινές παραμεθόριες περιοχές εξακολουθούν εν έτει 2019 να μην μπορούν να δουν το πρόγραμμα των καναλιών εθνικής εμβέλειας καθώς το τηλεοπτικό σήμα δεν φτάνει στις περιοχές αυτές. Μεταξύ των καναλιών αυτών είναι και η ΕΡΤ για την οποία οι κάτοικοι καταβάλλουν κανονικά το αντίστοιχο ανταποδοτικό τέλος μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Το πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την «καθολική τηλεοπτική κάλυψη» πέφτει στο κενό, καθώς η πρόσβαση που υπόσχεται και διαφημίζει έχει ημερομηνία λήξης.
Με κοινοβουλευτική Ερώτησή τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός ζητούν εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς καθώς, μετά τη λήξη της δωρεάν πρόσβασης στο πρόγραμμα των εθνικών και περιφερειακών καναλιών, οι κάτοικοι των ακριτικών κατά βάση περιοχών θα κληθούν να πληρώνουν συνδρομή στον τηλεοπτικό πάροχο. «Πρόκειται για μια άδικη μεταχείριση χιλιάδων ανθρώπων που πρέπει να επιλυθεί άμεσα ώστε να εξασφαλίζεται το αυτονόητο δικαίωμά τους για δωρεάν παρακολούθηση των τηλεοπτικών προγραμμάτων των ελεύθερων καναλιών χωρίς αστερίσκους και κρυφές χρεώσεις» σχολίασε ο Γιώργος Αμυράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
3. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
4. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: «Καθολική τηλεοπτική κάλυψη με αστερίσκους»

Σύμφωνα με τον νόμο 4563/2018 και την κατ’ εξουσιοδότηση αυτού Κοινή Υπουργική Απόφαση 3269/2018 (ΦΕΚ Β’, 5022/12-11-2018) για την τηλεοπτική κάλυψη των λεγόμενων «λευκών» περιοχών, καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες του προγράμματος επιχορήγησης των νοικοκυριών για την εξασφάλιση πρόσβασης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας καθώς και στους νόμιμα λειτουργούντες περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Το εν λόγω πλαίσιο αποπειράται να αποκαταστήσει την καθολική πρόσβαση των κατοίκων κυρίως απομακρυσμένων, ορεινών και παραμεθόριων περιοχών οι οποίες μετά τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στο τηλεοπτικό σήμα τόσο των ιδιωτικών καναλιών όσο και της ΕΡΤ. Σε συγκεκριμένες μάλιστα περιοχές του νομού Ιωαννίνων ακόμα και σήμερα η λήψη σήματος από τον δημόσιο τηλεοπτικό φορέα είναι αδύνατη.
Επιπλέον, το ως άνω νομοθέτημα και η συναφής κοινή υπουργική απόφαση ορίζουν ότι η επιχορήγηση των δικαιούχων, ανεξαρτήτως της τεχνολογίας ευρυεκπομπής που θα επιλέξουν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την επί (8) οκτώ έτη πρόσβασή τους στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας περιλαμβανομένης της ΕΡΤ και των αντίστοιχων προγραμμάτων των περιφερειακών σταθμών με νόμιμη λειτουργία.
Ωστόσο, το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι από τους δύο παρόχους που μπορούν να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι (DIGEA και COSMOTE TV) κατά την υποβολή των δικαιολογητικών τους για την ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης, ο ένας εξ αυτών, δηλαδή η COSMOTE TV, προσφέρει μόνο (2) δύο έτη χρόνου δωρεάν πρόσβασης στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας μέσω δορυφορικής ευρυεκπομπής. Το γεγονός δε αυτό έρχεται σε προφανή αντίθεση με όσα ορίζονται τόσο στον νόμο 4563/2018 (άρ. 5, παρ. 6) όσο και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 3269/2018 (ΦΕΚ Β’, 5022/12-11-2018) (άρ. 3, παρ. 1, περ. βε’ και βστ’).

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:
1. Σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την αδικία που βιώνουν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν για αντικειμενικούς λόγους να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, εξακολουθούν να πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ και αν ναι, με ποιο τρόπο;

2. Για ποιους λόγους ο ένας εκ των παρόχων του προγράμματος για την καθολική τηλεοπτική κάλυψη, δηλαδή η COSMOTE TV, παρέχει δωρεάν πρόσβαση μόνο για 2 έτη σε αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις του προγράμματος;

3. Ποιο καθεστώς θα ισχύσει μετά την 8ετή ή 2ετή διάρκεια του προγράμματος που καλύπτει η επιχορήγηση; Οι κάτοικοι των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης θα κληθούν να πληρώσουν για τη συνέχιση της πρόσβασής τους στα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και αν ναι με ποια επιβάρυνση;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθηνών
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών