Κατάργηση τελών αχθοφορικών δικαιωμάτων υπέρ τρίτων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

21/9/2011

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό

Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Θέμα: Κατάργηση τελών αχθοφορικών δικαιωμάτων υπέρ τρίτων.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 116 παρ. 1 του Ν.3978/2011 καταργήθηκε κάθε γενική ή ειδική διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας που προέβλεπε υποχρέωση καταβολής, εκτός των άλλων και αχθοφορικών δικαιωμάτων. Η κατάργηση επεβλήθη γιατί, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, δεν συντρέχει σήμερα περίπτωση εκπλήρωσης του σκοπού για τον οποίο θεσπίστηκαν και στερούνται ανταποδοτικότητας, συγχρόνως δε θα συμβάλει στη τιμή μείωσης του εισιτηρίου και κατά συνέπεια στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, την τόνωση του κλάδου της ακτοπλοΐας αλλά και την ενίσχυση της νησιώτικότητας και των τοπικών κοινωνιών.

Η επιδίωξη των προαναφερόμενων στόχων αποτυπώθηκε νομοτυπικά στην παρ. 1 του άρθρου 116 του Ν.3978/2011 ως έξης: «Ο κλάδος ασφάλισης επιβατών και οχημάτων που μετακινούνται με καταβολή ναύλου μεταξύ ελληνικών λιμένων με κάθε τύπου επιβατηγά ….. πλοία….».

Από τον συνδυασμό όσων αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση αλλά και της νομοθετικής διατύπωσης προκύπτει σαφέστατα ότι ο νομοθέτης επιθυμούσε η κατάργηση να ισχύσει για την ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ακτοπλοΐα (« ..μεταξύ ελληνικών λιμένων…») και όχι για τα πλοία που προέρχονται από λιμένες της αλλοδαπής (π.χ. Ιταλίας). Και αυτή ήταν η πρόθεση του νομοθέτη γιατί για τους επιβάτες της εξωτερικής ακτοπλοΐας ΚΑΙ συντρέχει μέχρι σήμερα περίπτωση εκπλήρωσης του σκοπού για τον οποίο θεσπίστηκαν και ΔΕΝ στερούνται ανταποδοτικότητας. Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται πλήρως στο λιμάνι της Πάτρας όπου επιβάτες που προέρχονται από την Ιταλία ταλαιπωρούνται αναζητώντας μάταια αχθοφορική εξυπηρέτηση.

Εν όψει όλων των ανωτέρω απορία προκαλεί η από 8/7/2011 απάντηση της Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής προς την Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία «… οι υπηρεσίες έχουν τη γνώμη, στα άρθρα αυτά δεν γίνεται διαχωρισμός σε γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού». Η ερμηνεία για το περιεχόμενο της διάταξης της καθ’ ύλη αρμόδιας υπηρεσίας, είναι αυθαίρετη και προβληματική αφού προσκρούει ευθέως στην γραμματική και τη τελολογική ερμηνεία της.

Επειδή η επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά της αρμόδιας υπηρεσίας σας έχει προκαλέσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των επιβατών κυρίως της ακτοπλοΐας του εξωτερικού αλλά και στους λίγους έτσι κι αλλιώς απασχολούμενους στον τομέα των αχθοφορικών εργασιών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Εάν, προκειμένου να αρθούν οι αμφισβητήσεις ως προς την εφαρμογή, εκ μέρους της αρμόδιας Γ.Γ., της σαφούς διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 116 του ν. 3978/2011, προτίθεστε να εκδώσετε σχετική εγκύκλιο με διασαφήνιση ότι αυτή δεν αφορά τις γραμμές εξωτερικού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.