Κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους για τις επαρχιακές εφημερίδες

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

24/8/11

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Οικονομικών

Επικρατείας

Θέμα: «Κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους για τις επαρχιακές εφημερίδες»

Αγανάκτηση και προβληματισμό έχει προκαλέσει η κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους που επέβαλε το άρθρο 48 του νόμου 3986 (ΦΕΚ 152/1-7-2011) στην αποστολή των επαρχιακών εφημερίδων αφού για τις περισσότερες απʼ αυτές θα σημάνει το τέλος της κυκλοφορίας τους.

Από τις αρχές Αυγούστου όλα τα έντυπα συλλόγων, φορέων, οικολογικών και άλλων οργανώσεων, αλλά και τοπικές εκδόσεις πολιτικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου, παύουν να έχουν την πολύ σημαντική για τη βιωσιμότητά τους ταχυδρομική ατέλεια, μέσω της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και θα αναγκαστούν να πληρώνουν στο ακέραιο, όλο το ποσό των ταχυδρομικών τελών.

Πρακτικά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το δεκαπλασιασμό των ταχυδρομικών τελών και εν τέλει το κλείσιμο εκατοντάδων εναλλακτικών και τοπικών εντύπων.

Η έκδοση των περισσότερων από τα έντυπα που πλήττονται, γίνεται καθαρά από αγάπη για τον τόπο τους, με εθελοντική εργασία και συνεισφορά των εκδοτών τους, ανήκουν κυρίως σε φορείς και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αποτελούν μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

• Επειδή η κατάργηση του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους, θα αφανίσει τον επαρχιακό και εναλλακτικό τύπο, ο οποίος χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο το ταχυδρομείο για τη διακίνησή του,

• Επειδή με τη συγκεκριμένη διάταξη «τιμωρούνται» όλα εκείνα τα έντυπα που στηρίζονται στο μεράκι και στον εθελοντισμό των συντακτών τους, στη συνδρομή των μελών τους.

• Επειδή «τιμωρούνται» όλες εκείνες οι ρομαντικές προσπάθειες που μόνο να δώσουν έχουν κι όχι να πάρουν.

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

Προτίθεστε να επανεξετάσετε το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ταχυδρομικού τέλους που επέβαλε το άρθρο 48 του νόμου 3986 στην αποστολή των επαρχιακών εφημερίδων προκειμένου αυτές να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κυκλοφορία τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.