Καταργείται το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

02/06/11

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: «Καταργείται το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία»

Το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία, «EMOTION PICTURES», αποτελεί μια σημαντική ετήσια συνάντηση, μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει νέους δρόμους καλλιτεχνικής έκφρασης με κοινό παρονομαστή τη διαφορετικότητα. Η πορεία του άρχισε το 2007 και τη διοργάνωσή του ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μέχρι σήμερα το παρακολούθησαν 20 χιλιάδες θεατές, συμμετείχαν με ταινίες τους 1.000 δημιουργοί από όλο τον κόσμο και ταξίδεψε σε σχολεία και φεστιβάλ διεθνώς.

Παρά τη σπουδαιότητά του, φέτος το φεστιβάλ καταργείται και μάλιστα «σιωπηρά από την ελληνική πολιτεία» σύμφωνα με ανακοίνωση της καλλιτεχνικής διευθύντριάς του, Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού, πριν λίγες ημέρες στις Κάννες. Η πολιτεία δεν διαθέτει τα λίγα χρήματα που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ. Για μια ακόμη φορά η «κρίση» λειτουργεί ως πρόσχημα για να μην υπάρξει δράση σε θεσμούς χρήσιμους και πολλαπλά ωφέλιμους.

Το δυσάρεστο νέο προκάλεσε αρνητική εντύπωση στο κοινό αλλά και στους ανθρώπους του κινηματογράφου και στα άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ και γι’ αυτό το λόγο συντάχθηκε κείμενο υποστήριξης με πάνω από 1000 υπογραφές από σημαντικούς δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και διεθνείς προσωπικότητες.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Θα μεριμνήσουν άμεσα για να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται ώστε να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία;Με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσουν ετήσια κρατική επιχορήγηση για την απρόσκοπτη συνέχιση του θεσμού του φεστιβάλ στη χώρα μας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.