Κατασκευή πεζοδρόμου στην παραλία του λιμανιού της Δονούσας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

– Οικονομίας & Οικονομικών
– ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
– Εσωτερικών
– Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Κατασκευή πεζοδρόμου στην παραλία του λιμανιού της Δονούσας.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Δονούσας σε παλαιότερη συνεδρίασή του αποφάσισε την κατασκευή μόνιμου πεζοδρόμου εντός της κεντρικής παραλίας της Δονούσας, στον οικισμό Σταυρός. Η κατασκευή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί με εκσκαφή της παραλίας μήκους περίπου 100 μ., πλάτους 1,20 μ. και βάθους 0,50μ. και τη δημιουργία ξύλινης πλατφόρμας (deck). Η κατασκευή πεζοδρόμου δεν πρόκειται ουσιαστικά να εξυπηρετήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες, οι οποίοι κάνουν χρήση του περιφερειακού δρόμου για τη μετακίνησή τους.

 

Η παραλία πλάτους 17μ., η οποία κακώς μετατρέπεται τον χειμώνα σε δρόμο διέλευσης οχημάτων και συχνά καλύπτεται εξολοκλήρου από τα κύματα, ουσιαστικά με την κατασκευή που προωθείται από την Κοινότητα Δονούσας, θα μικρύνει επιπλέον τεχνητά και θα αλλοιωθεί.

Πιστεύουμε ότι η παραλία πρέπει να παραμείνει άθικτη, διότι με την παραπάνω επέμβαση σε κοινόχρηστο χώρο υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον, δεν αναδεικνύεται η περιοχή, δεν διασφαλίζεται η προστασία της παραλίας, δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες και δεν υπάρχει κανένα απολύτως όφελος για το δημόσιο συμφέρον. Κατά συνέπεια δεν γίνεται κατανοητός ο σκοπός αυτού του έργου, δηλαδή η ουσιαστική του χρήση.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Έχουν εκδοθεί από αρμόδιες υπηρεσίες άδειες για την κατασκευή του εν θέματι έργου;
2. Έχουν εγκριθεί από αρμόδιους φορείς περιβαλλοντικές και λοιπές μελέτες ή έχουν εκδοθεί περιβαλλοντικοί όροι, για την προστασία της παραλίας από την κατασκευή του έργου;
3. Η πιθανή κατασκευή του έργου είναι σύννομη με τον Νόμο 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Άννα Φιλίνη

Βουλευτής Α’ Αθήνας

Γρηγόρης Ψαριανός
Βουλευτής Β’ Αθήνας

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.