Κενά στο πρόγραμμα για τη χορήγηση φορητών υπολογιστών στους μαθητές της Α΄Γυμνασίου

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ

                                                                                                                                                                                                                   16/11/09

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Κενά στο πρόγραμμα για τη χορήγηση φορητών υπολογιστών στους μαθητές της Α΄Γυμνασίου»

 

Στην έναρξη της σχολικής χρονιάς 2009-2010 διανεμήθηκε, από το Υπουργείο Παιδείας, σε κάθε μαθητή της Α΄Γυμνασίου επιταγή αξίας 450 ευρώ για την αγορά ενός φορητού υπολογιστή. Η αξία του φορητού υπολογιστή στην αγορά υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά το ποσόν των 250 ευρώ. Στα καταστήματα μεγάλης αλυσίδας εμπορίας τροφίμων η συσκευή κοστολογήθηκε στα 300 ευρώ και για το ποσόν των 150 ευρώ, που υπολείπονταν μέχρι τα 450 ευρώ, τα πολυκαταστήματα φρόντισαν, ώστε οι κηδεμόνες των μαθητών να μπορούν να προμηθευτούν άλλα είδη(διατροφής, ένδυσης κ.ά.).
΄Οσοι γονείς απευθύνθηκαν σε καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών, προμηθεύτηκαν άλλα «δώρα», αξιοποιώντας τη διαφορά, για να καλύψουν το ποσόν  της επιταγής.
Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, που αφορούσε περίπου 120.000 μαθητές και κάποιες ειδικότητες καθηγητών, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, σπαταλήθηκαν χιλιάδες ευρώ, από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, εισέρευσαν χιλιάδες ευρώ στα ταμεία της γνωστής αλυσίδας εμπορίας τροφίμων και στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου αναφέρει ότι, οι φορητοί υπολογιστές που διανεμήθηκαν στους μαθητές της Α΄Γυμνασίου, έχουν προεγκατεστημένο πρόγραμμα γονεϊκού ελέγχου, που δεν επιτρέπει πρόσβαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες ηλεκτρονικών σελίδων, το οποίο όμως, φαίνεται ότι, δεν έχει ενεργοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό από τους γονείς, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των μικρών μαθητών. Η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου δηλώνει: «…όταν έγινε γνωστή η πρόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος, επικοινωνήσαμε με την ειδική γραμματεία ψηφιακού σχεδιασμού και προσφέραμε τη συνεργασία μας…». Η προσφορά δεν αξιοποιήθηκε από το Υπουργείο, το οποίο προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες στη διανομή των επιταγών.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. υπουργός:

• Προτίθεται να επαναλάβει, στην έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, το πρόγραμμα χορήγησης φορητών υπολογιστών σε μαθητές της Α΄γυμνασίου και, αν ναι, τι μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου η προμήθεια να γίνει με τρόπο, που να μην επιτρέπει τη σπατάλη δεκάδων χιλιάδων ευρώ;      

• Πώς προτίθεται το υπουργείο να παρέμβει, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα γονεϊκού ελέγχου σε όλους τους μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να ελέγχουν την αποτελεσματικότητά του;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.