Κλοπή εκθεμάτων από το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

20/1/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Πολιτισμού και Τουρισμού

-Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Κλοπή εκθεμάτων από το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας».

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε στις 17.2.2012 στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι δράστες επιτέθηκαν στη γυναίκα φύλακα, την ώρα που αυτή απενεργοποιούσε τον συναγερμό για να μπει στο κτίριο και να αναλάβει υπηρεσία. Υπό την απειλή όπλου οδηγήθηκε στο εσωτερικό, όπου οι δράστες την έδεσαν, έπειτα έσπασαν τις προθήκες του μουσείου και άρπαξαν τα αρχαία αντικείμενα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις υπολογίζεται, ότι εκλάπησαν από το μουσείο περί τα 68 εκθέματα μεγάλης αξίας (αρχαία αντικείμενα, χάλκινα και πήλινα, μεταξύ των οποίων και ένα χρυσό δαχτυλίδι).

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το BBC αναφέρει ότι «…ένοπλοι ληστές έκλεψαν δεκάδες αντικείμενα από μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο», ενώ το CNN αναφέρει ότι «…ληστές εισέβαλαν σε μουσείο στην Ολυμπία, τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών αγώνων, έδεσαν και φίμωσαν τη φύλακα, κλέβοντας αντικείμενα».

Να υπογραμμιστεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη ληστεία, σε μουσείο, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου σημειώθηκε διάρρηξη στην Εθνική Πινακοθήκη, απ’ όπου εκλάπησαν τρία μεγάλης αξίας έργα του Πάμπλο Πικάσο, του Πιετ Μοντριάν και του Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο). Για το συγκεκριμένο περιστατικό έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση (11.1.2012) προς τα υπουργεία Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη, εκ των οποίων μας απάντησε μόνο το δεύτερο.

Να σημειώσουμε, επίσης, την πρόσφατη κλοπή 60 αρχαίων αντικειμένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας στις 15.4.2011, στην οποία αναφερθήκαμε, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ερώτησή μας (4.5.2011).

Η κλοπή των σημαντικών εκθεμάτων (68) από το Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας επαναφέρει στην επικαιρότητα το μεγάλο ζήτημα της ελλιπούς φύλαξης των μουσείων, καθώς και των αρχαιολογικών μας χώρων, που επανειλημμένα έχουν αποτελέσει στόχους κλοπής.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ κ. Υπουργοί:

1. Πόσοι οι φύλακες που απασχολούνται στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας; Για πόσο χρονικό διάστημα-κατά την αλλαγή της βάρδιας- το μουσείο παραμένει χωρίς φύλακα, μόνο με το σύστημα συναγερμού;

2. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι αστυνομικές Αρχές, προκειμένου για τον εντοπισμό των μεγάλης αξίας εκθεμάτων, που εξετίθεντο στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών;

3. Δεδομένης της κλοπής των εν λόγω εκθεμάτων και δεδομένων των ελλιπών κανόνων ασφαλείας στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα, ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι όροι ασφαλείας και να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά σε μουσεία της χώρας, που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας διεθνώς;

4. Ποια τα χρηματικά ποσά που δαπανώνται για τη φύλαξη των μουσείων της χώρας και πώς διατίθενται;

5. Δεδομένων των συνεχών μειώσεων προσωπικού σε αρχαιολογικά και άλλα μουσεία της χώρας, ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός