Κλωστική κάνναβη (cannabis sativa)

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

14/10/11

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: « Κλωστική κάνναβη (cannabis sativa) »

Η κλωστική κάνναβη (Cannabis Sativa) είναι ένα φυτό που καλλιεργείται παγκοσμίως και μπορεί να παράγει ίνες για υφαντά, χαρτί, οικοδομικά υλικά, χρώματα-βαφές-βερνίκια, είδη κοσμετικής, προϊόντα διατροφής, ενέργεια και βελτιωτικά εδάφους. Η καλλιέργειά της στην Ευρώπη όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιδοτείται, βάσει των Κανονισμών (ΕΟΚ) 1308/70, (ΕΟΚ) 619/71, (ΕΟΚ) 2358/71, (ΕΟΚ) 1164/89, (ΕΚ) 1529/2000 αλλά και Κανονισμού (ΕΚ) 1782/2003.

Παλαιότερα στη χώρα μας, στα μέσα του 20ου αιώνα, επί δεκαετίες ανθούσε η κλωστοϋφαντουργία που χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη την κλωστική κάνναβη. Η κάνναβη αποτελούσε διαδεδομένη γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν, στήριγμα της οικονομίας πολλών ελληνικών πόλεων (π.χ. μόνο στην Κέρκυρα λειτουργούσαν 5 ή 6 κανναβουργεία).

Σήμερα, σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική κλωστοϋφαντουργία βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και οι μεγάλες δυνάμεις της στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε άλλους τομείς, η κλωστική κάνναβη δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, γιατί θεωρείται ναρκωτική ουσία και εμπίπτει στις απαγορεύσεις του νόμου 3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά». Όμως, η περιεκτικότητα της κλωστικής κάνναβης σε THC ( τετραυδροκανναβινόλη) είναι μικρότερηαπό 0,2%, που σημαίνει ότι για να υπάρξει ψυχοτρόπος επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωσή της θα πρέπει να καταναλωθούν τεράστιες ποσότητες σε μια μόνο δόση, που εκ των πραγμάτων αυτό αποκλείεται, όπως ακριβώς αποκλείεται η κατανάλωση 1kg αλατιού ή 1kg σακχαρόζης μονομιάς.

Στο σχέδιο νόμου του Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Κώδικα Ναρκωτικών που ήταν σε Δημόσια διαβούλευση έως και τις 25/9 δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στη κλωστική κάνναβη.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο η Ελληνική νομοθεσία αρνείται να διαχωρίσει την ινδική από την κλωστική κάνναβη, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ;

2. Προτίθεστε να νομιμοποιήσετε την καλλιέργεια των ποικιλιών της Cannabis sativa, εξαιρώντας την από τους πίνακες της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου, ώστε να δοθεί ώθηση στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο της οικονομίας μας και παράλληλα να απελευθερωθεί το εμπόριο των προϊόντων της κλωστικής κάνναβης, όπως ρούχων, καλλυντικών κ.λπ.;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.