Κυκλοφοριακό χάος στην Αττική

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ                                                                                      

7/10/2008 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών 

ΘΕΜΑ: Κυκλοφοριακό χάος στην Αττική

Είναι γνωστό ότι η Αθήνα ήδη ασφυκτιά από την αλόγιστη χρήση των Ι.Χ. Σύμφωνα με έρευνα του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, η οποία και παρουσιάστηκε στον ημερήσιο τύπο,

1.     Στην Αττική σήμερα κυκλοφορούν 2.800.000 Ι.Χ. αυτοκίνητα, καταλαμβάνοντας χώρο 14.000 χλμ, όταν οι βασικοί οδικοί άξονες δεν ξεπερνούν τα 1.000 χλμ, συμπεριλαμβανομένων και των τριών λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

2.     Οι βασικές οδικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου (Κηφισίας, Μεσογείων, Πειραιώς, Βουλιαγμένης, Κηφισού αλλά και η Αττική Οδός) εμφανίζονται κορεσμένες ήδη κατά 55%. Υπόψη ότι από τις 8.000.000 μετακινήσεις που γίνονται καθημερινά, μόνο για το 40% γίνεται χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

3.     Η κατάσταση τα αμέσως επόμενα χρόνια θα έχει τραγικές συνέπειες για τις μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο, με το δεδομένο ότι παρουσιάζεται ετησίως αύξηση κατά 10% (περίπου διακόσιες χιλιάδες) των κυκλοφορούντων οχημάτων, ενώ το οδικό δίκτυο παραμένει το ίδιο. Συγκεκριμένα δε, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με τις μελέτες, οι βασικές αυτές οδικές αρτηρίες θα είναι κορεσμένες κατά 95%.

Σε αυτό το ασφυκτικό οδικό περιβάλλον έχουν συνεισφέρει μια σειρά από ελλείψεις, προχειρότητα και κακός σχεδιασμός των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Το μόνο μέτρο που είχε ληφθεί από αυτές ήταν η δημιουργία του δακτυλίου που πλέον είναι σχεδόν ανενεργός και δείχνει αποτυχημένος μη προσφέροντας ουσιαστικά τίποτα, ακόμα και όταν εφαρμόζεται.

Με αυτά τα δεδομένα,

Ερωτάται  ο  κ.  Υπουργός, 

Α) Ποια νομοθετήματα έχει σκοπό να προτείνει και να εφαρμόσει και πότε, για

1.     Αποθάρρυνση της χρησιμοποίησης των Ι.Χ. οχημάτων από τους πολίτες

2.     Ενθάρρυνση της χρησιμοποίησης εναλλακτικών μορφών μετακίνησης, όπως Μ.Μ.Μ.,δίκυκλα.

Β) Θα κινηθούν τα νομοθετήματα αυτά με βασικό εργαλείο τις προτάσεις του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, οι οποίοι επί μακρόν «κρούουν  τον κώδωνα του κινδύνου σε ώτα μη ακουόντων» αρμοδίων; 

Ο ερωτών βουλευτής  

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.