Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

14/10/2010

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς

Προστασίας του Πολίτη

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής

Με πρόσχημα της αναμονής του νέου μεταβατικού Προεδρικού Διατάγματος για το άσυλο, το οποίο όμως καθυστερεί να τεθεί σε ισχύ, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. κρατά παράνομα ”κλειστή” την υπηρεσία ασύλου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η κατάθεση αιτημάτων διεθνούς προστασίας και να καταστρατηγούνται έτσι οι διεθνείς συνθήκες, η Σύμβαση της Γενεύης του 1951, για το Καθεστώς των Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε με το Πρωτόκολλο της Ν. Υόρκης του 1967, οι Οδηγίες της Ε.Ε. (2004/83/ΕΚ, 2005/85/ΕΚ κλ.), καθώς και οι νόμοι του Κράτους (ΠΔ 81/2009, 167/2008, 96/2008, 90/2008, 220/2007, 61/1999, 189/1998).

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, « η παράνομη άρνηση του Τμήματος Ασύλου της ΕΛ.ΑΣ. για την παραλαβή αιτημάτων διεθνούς προστασίας και εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, εκτός της βλάβης που προξενεί στη χώρα μας διεθνώς, συσσωρεύει χιλιάδες αλλοδαπούς στην Αθήνα οι οποίοι μάταια αναμένουν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία, δημιουργώντας ένα γενικότερο θολό τοπίο, διαταράσσοντας τον κοινωνικό ιστό, πρακτική που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, όπως αυτά έχουν κατοχυρωθεί στις Διεθνείς Συνθήκες και στους νόμους της χώρας μας».

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Θα εφαρμοστούν άμεσα οι Διεθνείς Συνθήκες, οι Οδηγίες της Ε.Ε και οι νόμοι του κράτους, προκειμένου οι αλλοδαποί να καταθέτουν ανεμπόδιστα αιτήσεις διεθνούς προστασίας, να εξετάζονται αυτές ταχύτητα από τις οριζόμενες επιτροπές και να παρέχεται κάθε διευκόλυνση στους δικηγόρους των αλλοδαπών να συμπαρίστανται σε αυτούς και να τους εκπροσωπούν σε όλες τις διαδικασίες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.