Μέγαρο Τσίλερ-Λοβέρδου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

17/02/11

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: « Μέγαρο Τσίλερ-Λοβέρδου»

Tο μέγαρο Τσίλερ-Λοβέρδου, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας 58Α , xτίστηκε τη δεκαετία 1880 από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, ο οποίος έζησε εκεί με την οικογένειά του μέχρι το 1912, οπότε και αγοράστηκε από τον φιλότεχνο τραπεζίτη και συλλέκτη έργων τέχνης Διονύσιο Λοβέρδο. Ο τελευταίος, με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου και έντονη την έγνοια του για τη διάσωση του λαϊκού ελληνικού πολιτισμού, μετέτρεψε την οικία σε μουσείο, προκειμένου να στεγάσει και να εκθέσει την πλούσια συλλογή του. Από το 1979, μετά από «δωρεά εν ζωή» των απογόνων του, το Μουσείο Λοβέρδου πέρασε στην κυριότητα του Βυζαντινού Μουσείου, στο οποίο ανήκει έως σήμερα.

Το μέγαρο κοσμείται στην εξωτερική πρόσοψη με κεραμικές κεφαλές Καρυάτιδων, ενώ στο εσωτερικό του, όπου στεγαζόταν και το αρχιτεκτονικό γραφείο του Τσίλερ, υπάρχουν ζωγραφικές διακοσμήσεις, ξυλόγλυπτα, οροφογραφίες, τζάκια, ψηφιδωτά, κιονόκρανα, εντυπωσιακοί θολωτοί τρούλοι, ένα κράμα, μοναδικό στην Αθήνα, νεοκλασικής αρχοντιάς και ελληνικής παράδοσης. Επιπλέον, περιλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές εικόνων στον κόσμο, αξιόλογα δείγματα της κρητικής και επτανησιακής ζωγραφικής, με έργα που φέρουν την υπογραφή του ζωγράφου Αγγέλου, του Μιχαήλ Δαμασκηνού, του Εμμανουήλ Τζάνες, του Ηλία Μόσκου, κ.ά. Συνολικά 661 αντικείμενα από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, κι ανάμεσά τους: χειρόγραφα, ένα τέμπλο, υφάσματα, όλα πολύτιμα κειμήλια που μουχλιάζουν επί δεκαετίες στις αποθήκες του Βυζαντινού Μουσείου.

Το κτήριο, με κεντρική είσοδο στην οδό Μαυρομιχάλη 6, υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε πολύτιμο αξιοθέατο της Αθήνας αλλά σήμερα, ανάμεσα σε πολυκατοικίες, μετά από λεηλασίες και μια πυρκαγιά που παραλίγο να το καταστρέψει, είναι κλειστό και ερειπωμένο με το εσωτερικό του σε τραγική κατάσταση, υφιστάμενο την αδιαφορία και την απαξίωση της Πολιτείας για τους θησαυρούς της.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάσθε:

Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε και πότε, προκειμένου να συντηρηθεί και να αναδειχθεί το Μέγαρο Τσίλερ-Λοβέρδου και τα πολύτιμα έργα τέχνης που διαθέτει;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.