Μείωση του αριθμού των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

25/7/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: «Μείωση του αριθμού των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας».

Τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας, αλλά και των εισπράξεων τον φετινό Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Η μείωση στον αριθμό επισκεπτών των μουσείων της χώρας εκτιμάται κατά 26,5% και η συνακόλουθη μείωση των εισπράξεων εκτιμάται στο 27,9%. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε μείωση 24,3% στους επισκέπτες και μείωση 26,8% στις εισπράξεις. Ειδικότερα, οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μειώθηκαν κατά 27,5%, του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας κατά 36,5%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση (64,2%) παρατηρήθηκε στο Μουσείο των Δελφών.

Μεσούσης της τουριστικής περιόδου, δυστυχώς είναι σύνηθες το φαινόμενο σε πολλά μουσεία της χώρας, οι τουρίστες να παρευρίσκονται μπροστά σε κλειστές αίθουσες, ενώ έχουν πληρώσει το σύνολο του εισιτηρίου.

Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, τόσο στα μουσεία όσο και στους αρχαιολογικούς χώρους. Την ίδια στιγμή, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο το υπάρχον προσωπικό ώστε οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να φυλάσσονται επαρκώς και να παραμένουν ανοιχτά στο κοινό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούσε μέχρι πρόσφατα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσίαζε, καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού, μόνο 8 από τις 64 αίθουσες λειτουργούσαν. Σχετικά, είχαμε θίξει το θέμα με ερώτησή μας (1.6.2011) προς το ΥΠΠΟΤ. Μεταξύ άλλων, το κείμενο της ερώτησης ανέφερε: «…Το γεγονός ότι οι περισσότερες αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι κλειστές, προκαλεί καθημερινά την αγανάκτηση των Ελλήνων και των ξένων επισκεπτών. Κλειστό παραμένει, επίσης τις Κυριακές το πωλητήριο του Μουσείου, ενώ ο κήπος συντηρείται με έξοδα των «Φίλων του Μουσείου». Ειδικότερα, και σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, έχουν λήξει οι συμβάσεις 200 υπαλλήλων. Οι μισοί εξ αυτών ήταν εποχικοί -εργάζονται από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, όταν το μουσείο λειτουργεί με θερινό ωράριο-, ενώ οι υπόλοιποι είχαν υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου και δεν ανανεώθηκαν. Το μουσείο χρειάζεται τουλάχιστον 130 φύλακες για να λειτουργήσει με διπλή βάρδια και σήμερα απασχολούνται σε αυτό μόνον 30. Η προκήρυξη για την πρόσληψη 115 νέων συμβασιούχων έχει γίνει, η επιλογή ολοκληρώθηκε, αλλά εκκρεμεί η τελική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Επίσης, το πωλητήριο του Μουσείου είχε κλείσει, καθώς το διαχειριζόταν ο υπό εκκαθάριση ΟΠΕΠ και τελικά πέρασε στην αρμοδιότητα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ). Αν και εγκρίθηκε η μετάταξη δύο υπαλλήλων, δεν υπάρχει πρόβλεψη μισθολογικής δαπάνης για εργασία τις Κυριακές και τις αργίες. Έτσι, το πωλητήριο παραμένει κλειστό τις Κυριακές, ενώ τα καφέ λειτουργούν, καθώς τα διαχειρίζονται ιδιώτες. Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου…».

Τελικά, για την υπόλοιπη τουριστική περίοδο, αναμένεται να είναι ανοιχτές όλες οι αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και να λειτουργήσει και το Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας μετά την πρόσληψη του απαιτούμενου φυλακτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, 90 φύλακες ανέλαβαν εργασία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και 64 φύλακες στο Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας.

Λήγει έτσι, τουλάχιστον επί του παρόντος, η απαράδεκτη κατάσταση που εμφάνιζαν μέχρι πρόσφατα. Πέραν αυτού, η διάρκεια εργασίας των εποχικών φυλάκων είναι εξάμηνη, επομένως λήγει στις 30 Οκτωβρίου. Τον χειμώνα δηλαδή, το φάσμα των κλειστών αιθουσών, ακόμη και σε μεγάλα μουσεία, αναμένεται να επανέλθει.

Ως εκ τούτου, απαιτούμενες κρίνονται οι πολιτικές πιέσεις, που πρέπει να ασκηθούν, προκειμένου να ενισχυθούν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες της χώρας με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να μπορούν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, να παραμένουν ανοιχτά στο κοινό, όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες. Η εικόνα της εγκατάλειψης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς -ευθέως ανάλογη της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, που επικρατεί στον τομέα του πολιτισμού- δεν τιμά το αρμόδιο υπουργείο, ενώ εκθέτει τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Δεδομένου ότι πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι εν μέσω τουριστικής περιόδου υπολειτουργούν στη χώρα μας και δεν είναι προσβάσιμα σε επισκέπτες και τουρίστες τις μισές ώρες της ημέρας, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους και συνεπώς να αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους; Ποια τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που παραμένουν, λόγω ελλείψεων φυλακτικού και λοιπού προσωπικού, εκτός του καταλόγου του ΥΠΠΟΤ με μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που αναμένεται να λειτουργήσουν κατά τους θερινούς μήνες με διευρυμένο ωράριο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.