Μεγάλες οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

3/8/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Μεγάλες οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου».

Οι νομοί Δωδεκανήσου, Λέσβου, Χίου και Σάμου αποτελούν βασικό νησιωτικό κομμάτι της χώρας, στο οποίο καταφθάνουν εκατομμύρια τουρίστες. Ωστόσο, μεγάλες είναι οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε κτιριακή υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, το Νοσοκομείο της Ρόδου δεν έχει θωρακοχειρουργό, στην Κω δεν λειτουργεί ο μαστογράφος και δεν υπάρχει μόνιμος παιδίατρος, στη Λέρο δεν υπάρχει χειρουργός και στην Πάτμο δεν υπάρχει ούτε παιδίατρος, ούτε χειρουργός.

Ειδικότερα, στον Νομό Δωδεκανήσων λειτουργούν 4 Νοσοκομεία, 4 Κέντρα Υγείας, 9 Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και 35 Περιφερειακά Ιατρεία. Οι υγειονομικές μονάδες της Ρόδου εξυπηρετούν τον μόνιμο πληθυσμό της, που ανέρχεται σε περίπου 120.000 κατοίκους, άλλους 4.000 περίπου μόνιμους κατοίκους της Σύμης, της Χάλκης (300), της Τήλου (300) και του Καστελόριζου (400).

Στην Κω, οι υγειονομικές μονάδες εξυπηρετούν τους 31.000 μόνιμους κατοίκους του νησιού, τους μόνιμους κατοίκους της Νισύρου (8.000) και της Αστυπάλαιας (1.000) και, κατά τους θερινούς μήνες, τους 500.000-800.000 τουρίστες, που επισκέπτονται την Κω.

Επίσης, στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν υπάρχει οδοντίατρος. Στη Σάμο υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος και ένας μικροβιολόγος. Στο Κέντρο Υγείας Πάτμου υπηρετούν μόνιμα μόνον ένας 1 παθολόγος και 1 ακτινολόγος, ενώ από τις βασικές ειδικότητες απουσιάζουν ο παιδίατρος, ο χειρουργός και ο οδοντίατρος. Το Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου δεν διαθέτει Ωρυλά, ούτε Μονάδα Εντατικής για την άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, ενώ ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης χειριστή. Στο Κέντρο Υγείας Πυργίου στη Χίο δεν υπάρχει παιδίατρος. Το Κέντρο Υγείας Καρπάθου λειτουργεί χωρίς οδοντίατρο και οι ειδικότητες, που υπηρετούν, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της 24ωρης εφημερίας. Στη Λέρο, τα προβλήματα σχετίζονται με τη συστέγαση του Γενικού Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας.

Αναφορικά με την κτιριακή υποδομή στα ανωτέρω νησιά, είναι αναγκαία η επίσπευση των διαδικασιών για την ανέγερση κτιρίων, που θα στεγάζουν τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ) και τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ), όπου ήδη έχουν εγκριθεί οι μελέτες: Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος. Παράλληλα, πρέπει να εξεταστεί και το θέμα της πλήρωσης θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Επί παραδείγματι, στο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου, την τελευταία πενταετία εργάζονται 3 μαίες, ενώ παραμένουν κενές οι θέσεις χειριστή ακτινολογικού και βοηθού μικροβιολόγου.

Αναφορικά με την υλικοτεχνική υποδομή στη Λίνδο, τη Ρόδο, την Αντιμάχεια της Κω και του Ολύμπου στην Κάρπαθο, ενώ έχουν ολοκληρωθεί τα Κέντρα Υγείας των δυο πρώτων περιοχών και το Πολυδύναμο του Ολύμπου, τα ιατρικά μηχανήματα κινδυνεύουν να καταστραφούν από την αχρηστία, δεδομένου ότι δεν έχουν προβλεφθεί προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Στη Λέσβο, επί χρόνια, εκκρεμούν τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης του νοσοκομείου, καθώς και το ζήτημα προμήθειας του αξονικού και μαγνητικού τομογράφου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν άμεσα τα ζητήματα

α. της πλήρωσης θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,

β. επίσπευσης των διαδικασιών για την ανέγερση κτιρίων, που θα στεγάζουν τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας, όπου ήδη έχουν εγκριθεί οι μελέτες,

γ. υλικοτεχνικής υποδομής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.