Μεγάλη η οικονομική ζημιά εις βάρος του Δημοσίου από την παράνομη είσπραξη συντάξεων

Ερώτηση του Ανεξάρτητου βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την κατασπατάληση πολύτιμων πόρων του Δημοσίου από την είσπραξη παράνομων συντάξεων και επιδομάτων.

 

24/9/2014

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Μεγάλη η οικονομική ζημιά εις βάρος του Δημοσίου από την παράνομη είσπραξη συντάξεων και επιδομάτων».

Η καταχρηστική λήψη συνταξιοδοτικών και άλλων κοινωνικών παροχών από άτομα που δεν τις δικαιούνται, αποτελούν διαχρονική πληγή στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου. Όπως μάλιστα εκτιμήθηκε από τα αποτελέσματα των πρόσφατων απογραφών, η κατασπατάληση ανέρχεται σε περίπου 500 εκ. ευρώ ετησίως.
Συνήθη αδικήματα αυτής της μορφής παραβατικότητας αποτελούν τα παρακάτω:
Παράνομη είσπραξη συντάξεων μετά το θάνατο του συνταξιούχου, από συγγενείς ή οικείους του θανόντος.
Συντάξεις χηρείας που συνέχισαν να εισπράττονται από πρώην δικαιούχους που σύνηψαν εν τω μεταξύ νέο γάμο.
Οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλονται σε διαζευγμένους μολονότι δεν έχουν την επιμέλεια των τέκνων.
Προνοιακά επιδόματα.
Επιδόματα αναπηρίας (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα «περιβόητα» επιδόματα τυφλότητας κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, όπου εντοπίστηκαν να τα εισπράττουν άτομα που είχαν παράλληλα δίπλωμα οδήγησης ή ήταν κυνηγοί κλπ).

Οι έρευνες των ελεγκτικών μηχανισμών και των αρμοδίων αρχών αποκαλύπτουν συνεχώς νέες περιπτώσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων και άλλων κοινωνικών μεταβιβάσεων με πράξεις απάτης ή/και υπεξαίρεσης και η οικονομική ζημιά σε βάρος του Δημοσίου συνεχίζεται.

Με βάση τα παραπάνω,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
• Εκτός από τις νομικές κυρώσεις των προσώπων που διέπραξαν απάτη ή/και υπεξαίρεση εις βάρος του Δημοσίου, προτίθεται να διεκδικήσει την επιστροφή των παράνομα εισπραχθέντων χρημάτων από συντάξεις και άλλα βοηθήματα, πότε και με ποιον τρόπο;
• Σε περιπτώσεις μη δυνατότητας επιστροφής του παρανόμως εισπραχθέντος κεφαλαίου από τα πρόσωπα που τέλεσαν το αδίκημα, προτίθεται να προχωρήσει σε δήμευση περιουσιακών στοιχείων, αντίστοιχου ύψους ποσού με αυτό που εισπράχθηκε παράνομα, υπέρ του Δημοσίου;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

Διαβάστε την απάντηση του Υπουργείου εδώ: