Μεταλλευτικές εργασίες σε απόσταση 100 μέτρων από την αρχαιολογική περιοχή Κουφή της Μήλου

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

14/5/2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: Μεταλλευτικές εργασίες σε απόσταση 100 μέτρων από την αρχαιολογική περιοχή Κουφή της Μήλου.

Στην περιοχή Κουφή της Μήλου οι ανασκαφικές εργασίες έφεραν πρόσφατα στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που ανάγονται στον 7ο αιώνα π.Χ. Στην ίδια όμως περιοχή και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων η εταιρεία S&B έχει αναπτύξει μεταλλευτική δραστηριότητα. Πριν από τρία χρόνια περίπου η εταιρεία ζήτησε επέκταση των εργασιών της στην περιοχή Κουφή, όπου βρίσκεται το ανατολικό κομμάτι του κεντρικού μεταλλείου της Αγίας Ειρήνης έκτασης 860 στρεμμάτων.
Ενώ οι ανασκαφές στην περιοχή είναι σε εξέλιξη και παρά το γεγονός ότι το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα απέχει μόλις 100 μέτρα από τα μηχανήματα της εταιρείας, ωστόσο η εταιρεία S&B συνεχίζει τις εργασίες της.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο 30/28 του 2002 που αφορά στην επέμβαση ακινήτων μνημείων: «απαγορεύεται η εκμετάλλευση λατομείου, ο πορισμός οικοδομικών υλικών, η διενέργεια μεταλλευτικών περιοχών χωρίς έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου που χορηγείται εντός τριών μηνών από την περιέλευση στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. της αίτησης και των σχεδιαγραμμάτων που προβλέπονται από τη μεταλλευτική και λατομική νομοθεσία» ενώ: «η έγκριση δεν χορηγείται αν, λόγω της απόστασης από ακίνητο μνημείο, της οπτικής επαφής με αυτό, της μορφολογίας του εδάφους και του χαρακτήρα των ενεργειών για τις οποίες ζητείται, κινδυνεύει να προκληθεί άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο».

Κατόπιν τούτων,
1.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το ΥΠ.ΠΟ.Τ., εντός του προβλεπόμενου από τον αρχαιολογικό νόμο χρονικού ορίου, σχετικά με τη συνέχιση των μεταλλευτικών εργασιών της εταιρείας S&B στην αρχαιολογική περιοχή Κουφή της Μήλου;
2.    Σε ποια φάση βρίσκονται οι ανασκαφικές εργασίες στην εν λόγω αρχαιολογική περιοχή;   

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.