Μεταλλουργία χρυσού στη Χαλκιδική – εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

22/3/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Εσωτερικών

Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Θέμα: Μεταλλουργία χρυσού στη Χαλκιδική – εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός»

Τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική λειτουργούσαν επί δεκαετίες. Τα μεταλλεία πουλήθηκαν στις αρχές του 2004 στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Έκτοτε έγιναν μια σειρά ρυθμίσεων για την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και την εκμετάλλευση των μεταλλείων και ιδιαιτέρως τον τελευταίο χρόνο, όπως:

α) Τον περασμένο Ιούλιο του 2011 υπεγράφη η Μ.Π.Ε. για επιφανειακή εξόρυξη στο δάσος του Κακάβου, για δημιουργία εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού, για εργοστάσιο θειικού οξέος, για υπόγεια σήραγγα μεταφοράς μεταλλείου 9 χλμ, οδικό δίκτυο μεταφοράς μέσα στο δάσος, για λίμνες αποθέσεων. Πρόκειται γενικότερα για παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας σε ένα ήδη βεβαρυμένο περιβαλλοντικά τόπο από την μεταλλευτική δραστηριότητα. Να σημειωθεί ότι η Προμελέτη τής εν λόγω δραστηριότητας είχε εγκριθεί λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2009, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

β) Τον Αύγουστο του 2011, χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβούλιου του Δήμου Αριστοτέλη, παρά μόνο με απόφαση του Περιφερειάρχη της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας άλλαξε το Γ.Π.Σ. της περιοχής (Δημοτική Ενότητα Παναγιάς), που είχε εγκριθεί το 2007, ώστε να προβλέπεται εξορυκτική δραστηριότητα μέσα στο δάσος, που αρχικά δεν προβλεπόταν.

Εν τω μεταξύ η τοπική κοινωνία είναι διχασμένη καθώς τα χωριά που οι κάτοικοι απασχολούνται στο μεταλλείο το υποστηρίζουν, ενώ στον υπόλοιπο δήμο, έχουν δημιουργηθεί επιτροπές αγώνα εναντία στο Μεταλλείο (στην Ιερισσό, στη Μ. Παναγιά, στην Αρναία, στον Πολύγυρο, στα Ν. Μουδανιά, στην Ορμύλια). Οι εν λόγω επιτροπές επισημαίνουν ότι ακόμα κι αν θεωρηθούν ως αληθή τα οικονομικά στοιχεία που παραθέτει στην Μ.Π.Ε. η εταιρεία για τις θέσεις εργασίας, παραβλέπονται εντελώς οι πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας που θα χαθούν στον τουρισμό, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία, στην υλοτομία από τη μόλυνση και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που θα ακολουθήσει.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις προκύπτουν και από την επιτροπή περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. στο επιστημονικό της πόρισμα, την Επιστημονική Επιτροπή του Τ.Ε.Ε./ΚΜ, καθώς και πλήθος ειδικών και ανεξάρτητων επιστημόνων με τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, για όλα τα ζητήματα της Μ.Π.Ε. (τρόπος εξόρυξης, επεξεργασίας κλπ)

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Γιατί ο κ Υπουργός ΠΕ.Κ.Α. ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» παρακάμπτοντας τη διεύθυνση δασών Χαλκιδικής, το δασαρχείο Αρναίας και όλη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της; Και γιατί το ίδιο έσπευσε να κάνει τον επόμενο μήνα ο Περιφερειάρχης της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας αλλάζοντας, Γ.Π.Σ. της περιοχής που είχε εγκριθεί το 2007, ώστε να προβλέπεται εξορυκτική δραστηριότητα και μέσα στο δάσος, που αρχικά δεν προβλεπόταν;

2. Έχει πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη μελέτη σχετικά με το κόστος και το πιθανό όφελος που θα αποφέρει αυτή η συμφωνία στο ελληνικό δημόσιο;

3. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προβεί σε άμεση και ουσιαστική διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός