Με μαδουριστές, αντιευρωπαίους, εμφυλιολάγνους δεν έχουμε τίποτα να πούμε

Η συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής, 22 Ιουλίου 2018, στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χόνδρο:

-Έχει το Ποτάμι πρόβλημα στρατηγικής και θολού πολιτικού στίγματος μετά την αποχώρηση του από το Κίνημα Αλλαγής;

Είχε και πριν από το Κίνημα Αλλαγής, που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ο νέος ενιαίος μεταρρυθμιστικός φορέας που χρειάζεται η χώρα, αλλά και τώρα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, δεν είναι, ας πούμε, τόσο γάργαρο το νερό του.
Δεν είναι σαφές π ο ύ κοιτάζει, πολιτικά, προκαλεί σύγχυση στους πολίτες με μια ‘’αστάθεια’’ πότε από δω πότε από κει, παρ όλο που έχει πολύ καθαρές θέσεις και προτάσεις διακυβέρνησης.

-Είναι η «προσέγγιση και διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ» ο δρόμος που δείχνει ο Σταύρος Θεοδωράκης;

Όχι δεν είναι, αλλά δεν το ξεκόβει: με μαδουριστές, αντιευρωπαίους, εμφυλιολάγνους δεν έχουμε τίποτα να πούμε. Τελεία. Ως πολιτικός αρχηγός οφείλεις να έχεις πιο σαφή λόγο. Ας πούμε, όταν δηλώνεις ότι «με αυτόν τον Σύριζα εμείς δεν έχουμε καμία σχέση», αφήνεις ένα παράθυρο. Δηλαδή με έναν άλλον Σύριζα ενδεχομένως να το συζητούσαμε…
Σαν ατυχή θα μπορούσα να την εκλάβω αυτήν την στάση, προκαλείς σύγχυση στους πολίτες..

-Οι θέσεις που διατυπώνει ο Γρ. Ψαριανός αποτελούν παρέμβαση υπέρ της συνεργασίας με τη ΝΔ;

Σαφώς. Σε επίπεδο βεβαίως μιας κάποιας, έστω μικρής, προγραμματικής συμφωνίας για τη διακυβέρνηση της χώρας, με άξονα την ευρωπαϊκή κατεύθυνση και τις βασικές μεταρρυθμίσεις που είναι πλέον εκ των ων ουκ άνευ απαραίτητες. Βεβαίως γνωρίζοντας ότι κυβερνησιμότητα χωρίς το πρώτο κόμμα δεν υπάρχει, και, πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δηλαδή από τις θέσεις του Ποταμιού να συμφωνήσουμε σε 5 βασικές, θεμελιώδεις με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη.
Να γίνει η Ελλάδα κανονική ευρωπαϊκή χώρα, αυτό είναι το ζητούμενο και όχι οι αριστερές, δεξιές ή ψεκασμένες ιδεοληψίες και εθνικολαϊκισμοί.
Λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση των συριζοψεκασμένων πρέπει να φύγει, χθες.
Έχει κάνει πολύ μεγάλο κακό στη χώρα, στους πολίτες, στην οικονομία, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια του πολίτη, στο πολιτικό σύστημα.

-Θα συνεχίσει ενωμένο το Ποτάμι ή θα υπάρξουν αποχωρήσεις ακόμα και πριν το συνέδριο του Οκτωβρίου;

Ελπίζω πως ναι, θα συνεχίσει ενωμένο. Με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα κινηθεί στον οδικό άξονα, στις ράγες των βασικών διακηρύξεων από ιδρύσεώς του.
Εάν εξοκείλει προς τον τσιπρομαδουρισμό θα διαλυθεί. Από τους χιλιάδες φίλους που ως τώρα το εγκατέλειψαν κ α ν ε ί ς δεν πήγε προς τον Σύριζα. Και έφυγαν ακριβώς επειδή δίναμε την εντύπωση ότι θα είμαστε Ψημμένοι στην θέση των Καμμένων!
Πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε ρηξικέλευθες κινήσεις και επιλογές. Είναι απαραίτητες έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Το Ποτάμι είναι απαραίτητο για το πολιτικό σύστημα της χώρας και για την πορεία της χώρας προς την Ευρώπη, τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό.

-Αν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο προλαβαίνει το Ποτάμι να συγκροτήσει αξιόμαχα ψηφοδέλτια; Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί θα στηρίξετε το Κίνημα Αλλαγής;

Με τις προϋποθέσεις που περιέγραψα πριν, θα μπορούσε έστω και δύσκολα, αλλά προσωπικά θα πρότεινα να προχωρήσει σε προεκλογική, προγραμματική συμφωνία με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ως κεντρώα μεταρρυθμιστική συνιστώσα, που την έχει ανάγκη η χώρα κ α ι η νέα κυβέρνηση.
Όχι ως τσόντα, ιπποκόμος, βακτηρία ή δεκανίκι.
Και μακάρι μαζί κ α ι με το Κίνημα Αλλαγής. Ξέρετε, διακόψαμε την συγκατοίκηση αλλά είμαστε φίλοι και γείτονες!
Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να ξαναγίνει Το Ποτάμι το ελκυστικό κόμμα της εποχής της ίδρυσής του. Είχε μαζέψει τον αφρό της πολιτικής σκέψης και διανόησης, περί τα 100 άτομα που συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου και σιγά-σιγά έφευγαν λόγω του ασαφούς πολιτικού στίγματος και επιλογών που κάναμε, κυρίως στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης των συριζανεξέλεγκτων.
Δεν έχουμε πολύ χρόνο, όμως ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε.