Με «μητροπολιτικές» πολιτικές και όχι μικροπολιτικές αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Στην κοινή σύσκεψη με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση δύο σημαντικών ζητημάτων, για τη λειτουργία της πόλης και την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που συγκάλεσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης στο Δημαρχείο της Αθήνας, συμμετείχε ο βουλευτής Β’ Αθηνών με Το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός.
Οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας είναι οι κατ’ εξοχήν φορείς που έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Για την αντιμετώπισή τους αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, δηλαδή της ζωής μας, είναι απαραίτητες οι συνεργασίες της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, με την απαραίτητη χρηματοδότηση και τις αναγκαίες θεσμικές εκχωρήσεις σε αυτήν, κάτι το οποίο είναι πάγια θέση μας από την πρώτη στιγμή, σημείωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Τόνισε επίσης ότι, για την λύση των θεμάτων αυτών απαιτούνται «μητροπολιτικές» πολιτικές, μιας και μιλάμε για αυτοδιοίκηση και μεγάλους δήμους, και όχι μικροπολιτικές. Απαιτούνται ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις.
Πράγματα που ανακάλυψαν και κάποιοι άλλοι τώρα τελευταία, κάποιοι που για χρόνια καλλιεργούσαν το διχασμό και έστηναν θερμοκήπια μίσους.

Ακολουθούν Οι σχετικές δηλώσεις του Γρηγόρη Ψαριανού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της σύσκεψης:
«Στηρίζουμε απολύτως τις ενέργειες και τις προσπάθειες του δήμου Αθηναίων για αυτά τα θέματα που είναι πρώτης προτεραιότητας, αυτά τα ζητήματα πρόνοιας και πολιτικής, στα κορυφαία κοινωνικά ζητήματα, όπως η αστεγία, η χρήση ουσιών, η παραβατικότητα και η καθαριότητα της πόλης. Αυτά είναι θέματα μητροπολιτικής πολιτικής και όχι μικροπολιτικής. Πρέπει να τα διαχωρίσουμε αυτά και πρέπει να συναποφασίσουμε να δώσουμε προτάσεις υλοποιήσιμες για να λυθούν αυτά τα ζητήματα, και όχι μόνο λόγια. Δεν υπάρχουν αντιπαλότητες σε αυτά. Πρέπει να βρούμε τώρα μια κοινή περπατησιά, ένα δρόμο για να δρομολογήσουμε τις λύσεις αυτών των προβλημάτων. Είναι άμεσης προτεραιότητας για την ζωή της πόλης και των πολιτών. Στηρίζουμε το δήμο και πιστεύουμε στην συνέργεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία και οπωσδήποτε πρέπει να δοθούν και να αποδοθούν και οι πόροι, οι τρόποι και οι θεσμικές δυνατότητες στη Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει την ευθύνη, που την έχει έτσι και αλλιώς, και να δώσει και τις λύσεις μην περιμένοντας πάντα χρηματοδότηση από την κυβέρνηση. Είναι συνέργεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και δήμων, της κεντρικής κυβέρνησης, των κομμάτων και όλων μας»

Αθήνα, 06/06/2017