Με τεράστια κενά και προβλήματα η λειτουργία του Κέντρου Υγείας στα Καλύβια Θορικού

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

21/10/2010
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Με τεράστια κενά και προβλήματα η λειτουργία του Κέντρου Υγείας στα Καλύβια Θορικού».

Το Κέντρο Υγείας στα Καλύβια Θορικού αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής για τους κατοίκους των Καλυβίων, μιας ταχύτατα αναπτυσσόμενης περιοχής. Παρότι το εν λόγω Κ.Υ. ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2006 και παρέχει τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες πολίτες ετησίως, λειτουργεί με μία μόνο πρωινή βάρδια (8.00-14.00). Σε επανειλημμένες ερωτήσεις μας προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουμε θέσει το ζήτημα της υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας. Από τα στοιχεία που αναφέρονται στην απάντηση του Υπουργείου προκύπτει ότι οι υπάλληλοι που απασχολούνται σε αυτό είναι αποσπασμένοι από κεντρικά νοσοκομεία ή με ετήσιες συμβάσεις έργου (επικουρικοί γιατροί) ή ειδικευόμενοι γιατροί. Με τη λήξη της σύμβασής τους αποχωρούν και μέχρι να προσληφθούν καινούργιοι, το Κέντρο Υγείας αντιμετωπίζει προβλήματα στην κάλυψη όλων των ιατρικών περιστατικών.

 

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Κέντρο Υγείας αποκαλύπτει ότι τα τεράστια κενά όχι μόνο παραμένουν, αλλά έχουν αυξηθεί. Προσφάτως, μάλιστα απολύθηκε ο μοναδικός καρδιολόγος, καθώς δεν παρατάθηκε η σύμβασή του. Το Κέντρο Υγείας έχει άμεση ανάγκη από συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως: 3 Γιατρούς Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, 1 Παιδίατρο, 1 Καρδιολόγο, 1 Ακτινολόγο (για υπέρηχο), 1 Οδοντίατρο, 1 Μικροβιολόγο, 1 επισκέπτη υγείας (για εμβολιασμούς κλπ.), 15 νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους.

Σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς της περιοχής, εκφράζοντας παράλληλα την ομόθυμη θέση των δημοτών και των κατοίκων, ζητούν την άμεση αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας. Αναμφισβήτητα, κρίνεται απαραίτητη η άμεση στελέχωση του Κ.Υ. με το απαιτούμενο προσωπικό ώστε να λειτουργήσει και δεύτερη βάρδια κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες και να αξιοποιηθούν επαρκώς τα εργαστήρια και τα ιατρεία των περισσότερων ειδικοτήτων που καλύπτει (ακτινολογικό, μικροβιολογικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό).

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πότε προτίθεται να καλύψει τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων στο Θορικό ώστε να δύναται να προσφέρει επαρκώς και σε 24ωρη βάση επαρκή περίθαλψη στους ασθενείς της περιοχής που έχει τεράστιες ανάγκες δεδομένης και της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»; Προτίθεται να προβεί στην παράταση της σύμβασης του καρδιολόγου δεδομένου ότι είναι ο μοναδικός καρδιολόγος του Κέντρου Υγείας; Θα προκηρυχθούν θέσεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα και με κριτήρια του ΕΣΥ, ώστε να λειτουργήσουν πλήρως όλα τα τμήματα του συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.