Με το Ποτάμι στη Β’ Αθήνας

Εκλογές 2015 – Με το Ποτάμι στη Β’ Αθήνας
Κανάλι 1, Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

-Πως βλέπετε κ. Ψαριανέ τα πράγματα με το Ποτάμι; Θα καθήσει το Ποτάμι υπό προϋποθέσεις στο ίδιο τραπέζι με τον ΣΥΡΙΖΑ;
“Βεβαίως, υπό την προϋπόθεση, όπως έχουμε πει, ότι το κόμμα που θα έρθει στις εκλογές πρώτο και θέλει να κυβερνήσει έχοντας ένα πρόγραμμα που διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και το εγγυάτε αυτό χωρίς αστερίσκους, υποδιαστολές και υποσημειώσεις. Το διακυρήσει ξεκάθαρα όχι με μισόλογα ούτε την μία σκίζουμε τα μνημόνια, καταργούμε τους εφαρμοστικούς νόμους μ’ ένα άρθρο, την άλλη με μονομερείς ενέργειες σβήνουμε όλο το χρέος, το μισό, το 70%, το 35%, το 42%…όλα αυτά τα πράγματα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν. Δεν έχουν ξεκαθαριστεί κι έχουμε μόλις έξι μέρες ως τις εκλογές για όλα αυτά.”
-Φαντάζομαι -κι εσείς το γνωρίζετε καλύτερα και λόγω της εμπειρίας σας – ότι μετά τις εκλογές θα έχουν δημιουργηθεί τελείως διαφορετικά δεδομένα και πλεον η κάθε συζήτηση θα έχει και διαφορετικό νόημα απ΄ότι προεκλογικά:
“Μάλιστα, όμως για μας είναι προϋπόθεση αυτό που σας είπα. Κι άλλη μια προϋπόθεση είναι να γίνουν όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι θεσμικές αλλαγές – στο πολτικό σύστημα, στον εκλογικό νόμο, σε όλα – που χρειάζονται στη χώρα γιατί αλλιώς θα ξαναγυρίσουμε σε πολύ χειρότερες καταστάσεις απ’ αυτές της «σχεδόν χρεωκοπίας». Το πρόβλημα της χώρας μάλιστα, επειδή κάνουμε μια δημαγωγία γύρω από το τι θα γίνει με το χρέος, δεν είναι το χρεός είναι η παραγωγή ελλειμμάτων. Το χρέος, έρχονται σήμερα και μας το χαρίζουν. Σου λενε «ρε φίλε στα χαρίζω και πάλι φίλοι είμαστε», μηδενίζει το κοντέρ. Σε πέντε χρόνια πάλι χρεωμένοι θα ‘μαστε. Παράγουμε χρέος, αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας. Πρέπει λοιπόν να μπούμε σε μια διαδικασία που θα καταναλώνουμε πενήντα και θα παράγουμε εξήντα κι όχι θα παράγουμε δέκα και θα καταναλώνουμε εκατό.”
-Υπάρχουν μέχρι τώρα δυο απόψεις που εκφράζονται, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι – που έχει φαντάζομαι τη δική του προσέγγιση του πως θα πετύχουμε αυτή την ανάπτυξη – θα κλειθεί να συνεργαστεί με κάποιον απ΄τους δυο. Μήπως αυτό σας κάνει κάτι σαν μπαλαντέρ; Σαν μια άλλη ΔΗΜΑΡ;
“Όχι, μην το συσχετίζετε το ένα με το άλλο γιατί η ΔΗΜΑΡ είχε μια πορεία σταθερή, τη διακύρηξε, την προχώρησε και μετά έκανε μια στροφή 180 μοίρες. Κι από τότε έχει κάνει πολλές κωλοτούμπες και πολλά λάθη και τώρα είναι στα βράχια σαν το ναυάγιο της Ζακύνθου. Αφήστε τη ΔΗΜΑΡ τώρα. Μιλάμε για το τι πρέπει να γίνει και τι μπορεί να γίνει. Πράγματα τα οποία είχαν δρομολογηθεί, ακυρώθηκαν. Ακόμα και κάποιες μεταρρυθμίσεις που τις ψηφίσαμε στη Βουλή, μετά έρχονταν κάτι τροπολογίες, απ΄την ίδια την Κυβέρνηση η οποία έπρεπε να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και δεν τις έκανε. Γι’ αυτό είχαμε περικοπές και υπερφορολόγηση. Ακριβώς επειδή δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να είχαμε κάνει κι από μόνοι μας, χωρίς να μας το επιβάλουν τα μνημόνια κι οι τρισκατάρατες τρόϊκες. Που πρέπει να θυμίσω ότι με Τρόϊκες και Μνημόνια είμαστε από το 1830, δεν είναι κάτι καινούργιο.”

-Αν πάρουμε τα δημοσκοπικά δεδομένα υπάρχει η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και θα θέλει με κάποιον να συνεργαστεί, όπως με το Ποτάμι που ας πούμε θα είστε τρίτοι. Κι αν δεν τα καταφέρει θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές; Είπε πάντως ο κος Τσίπρας ότι δεν θα γίνουν.
“Τελικά, θα θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ με κάποιον να συνεργαστεί; Δε νομίζω. Είπε ότι δεν συνεργάζεται με το Ποτάμι, δεν συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ, δεν συνεργάζεται με το Κίνημα του κου Παπανδρέου. Συνεργάζεται μόνο με το ΚΚΕ που δεν το συζητάει και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεν είναι στη Βουλή. Ο Συριζα, είναι, πως να το πω, δε θέλω ειλικρινά να κάνω χαρακτηρισμούς. Πρέπει να αρχίσουμε να προχωράμε με μια λογική προσεγγίσεων. Να κάνουμε συναινετικές σκέψεις κι όχι να ρίχνουμε σφαλιάρες και πυροβολισμούς ο ένας στο άλλον. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει “δεν συνεργάζομαι με κανέναν”, εκβιάζοντας αυτοδυναμία με το μπόνους των 50 εδρών, το οποίο κατείγγειλε στο παρελθόν … ε ας πάρει αυτοδυναμία τότε. Κι αν δεν την πάρει ρωτάω κι εγώ μαζί με σας, θα πάει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές; Αφού δεν συνεργάζεται με κανέναν τι θα κάνει;”
– Προεκλογικά μπορείς να λες ότι θέλεις, γι’ αυτό σας είπα και πριν πως μετεκλογικά υπάρχουν άλλα δεδομένα:
“Εάν προεκλογικά λες ότι θέλεις κι ο κόσμος σε ψηφίζει και την μια λες έτσι και την άλλη κοκορέτσι ε τότε είμαστε όλοι άξιοι της τύχης μας. Υπάρχουν κόμματα που έχουν διακυρήξει –και η Αριστερά το έκανε αυτό και ο Συνασπισμός το έκανε – ότι θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα θέλει κυβέρνηση αυτοδύναμη, δεν θέλει κυβέρνηση συνεργασίας. Ρωτήστε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ:
«θέλετε κυβέρνηση συνεργασίας;»
«-Μάλιστα.»
Τότε γιατί δεν συνεργαζόσαστε με κανέναν; Θέλετε μήπως να συνεργαστείτε μόνο μ’ αυτούς που θέλουν να βγάλουν τη χώρα απ΄την Ευρωζώνη; – λέω για παράδειγμα παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Λαφαζάνη και πολλών άλλων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να φύγουμε απ΄την Ευρώπη. Μπορεί να θέλουν να κάνουν Λαϊκή Δημοκρατία. Άσχετα απ΄αυτούς που προσέτρεξαν, τους πασόκους, την κα Ραχήλ Μακρή, τον κύριο Παραστατίδη τους Μιχελογιαννάκηδες, άσχετα από άλλους.
Πέρα απ΄αυτά τώρα αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι το Ποτάμι θέλει να είναι τρίτο κόμμα καθαρά. Πρώτον για να φύγει απ΄την μέση το τραγικό κι επικίνδυνο ενδεχόμενο να είναι τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή. Για να φύγουν από τη μέση λοιπόν αυτοί οι νεοναζί και οι φασίστες πρέπει το Ποτάμι να είναι τρίτο κόμμα. Επίσης το θέμα δεν είναι με ποιον θα συνεργαστείς αλλά σε ποια κατεύθυνση. Το Ποτάμι θα επιδιώξει να κυβερνηθεί η χώρα, δεν θέλουμε να υπάρξει ακυβερνησία, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να υπάρξει κυβέρνηση κι αν δεν υπάρξει μια συμφωνία για ένα κοινό πρόγραμμα υπάρχει κι η ψήφος ανοχής. Έχει ο κος Τσίπρας 140 βουλευτές (π.χ.) παρακαλώ πάρε την καυτή πατάτα, προχώρα, παρών, κι εδώ είμαστε. Δίνουμε ψήφο ανοχής, προχώρα και τηλεφωνιόμαστε. Ψηφίζουμε αυτά στα οποία συμφωνούμε. Πράγματα στα οποία διαφωνούμε θα τα καταψηφίζουμε. Όπως ας πούμε θα κατεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το σύμφωνο συμβίωσης, το διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, θα ξαναμαζέψει το περιστέρι που αμόλησε ή θα κάνει διάφορα επαναστατικά μόλις γίνει κυβέρνηση; Θα καταργήσει για παράδειγμα την αστυνομία και το στρατό – δεν το λεω ως εθνικιστής ελληναράς έτσι; Το καταλαβαίνετε, το λεω με χιούμορ επειδή εκείνοι το ανακίνησαν το ζήτημα -.”
-Αλήθεια πως το βλέπετε αυτό; Το θέμα του αφοπλισμού της αστυνομίας;
“Μπορεί να κάνουν λαϊκή πολιτοφυλακή. Έχει δοκιμαστεί αυτό στην Τσεχοσλοβακία, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία…και τώρα στη Βόρεια Κορέα νομίζω. Δεν είναι κακή ιδέα.»
-Πιστεύετε ότι υπάρχουν ψήγματα σταλινισμού και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Στην ομάδα που είναι πιο φιλελεύθεροι;
“Μα γιατί μου την κάνετε τώρα αυτή την ερώτηση. Φιλελεύθεροι είναι ας πούμε ο κος Σταθάκης, ο κος Μπαλάφας κι άλλοι, μπορώ να σας αναφέρω καμιά δεκαριά περιπτώσεις που είναι κάπως πιο “ευρωπαϊστές”. Αλλά γενικώς, τι να σας πω τώρα, για την ΚΟΕ; τους ξέρετε εσείς καθόλου αυτούς τους ανθρώπους; Εγώ είμαι αριστερός απ΄τα γεννοφάσκια μου. Και μεγάλωσα με τις ιδέες της Αριστεράς της αμφισβήτησης και της ανανέωσης, του Λεωνίδα Κύρκου, του Δρακόπουλου, του Μιχ. Παπαγιαννάκη, του Γιάνναρου…”
-Ως βουλευτής της ΔΗΜΑΡ υπερασπιζόσασταν την κοινή πορεία με την Κυβέρνηση, την ευρωπαϊκή ρότα δηλαδή και σε πολλά θέματα είχατε δείξει μια υπεύθυνη αριστερή αντίληψη.
“Στήριζα και ψήφισα όλα τα νομοσχέδια, προτάσεις νόμου κλπ που ήταν σε κατεύθυνση μεταρρυθμιστική. Το άνοιγμα των επαγγελμάτων, την απελευθέρωση των ωραρίων, την κατάργηση του καμποτάζ, όλα αυτά τα τερατώδη πράγματα που ήταν αριστερής έμπνευσης, και που η “αριστερή” σε εισαγωγικά, κρατικίστικη λογική τα στήριζε και τα θεωρούσε “Εικονίσματα” – για να μιλήσουμε και με εικόνες που είναι της μόδας τελευταία.”
-Τα περί εικόνων συμφωνείτε φαντάζομαι ότι είναι η αιχμή του δόρατος της προπαγάνδας της ακροδεξιάς πτερυγας της Νέας Δημοκρατίας;
“Μα είναι δυνατόν να μιλάμε στην Ελλάδα του 2015, που θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη, με εικονίτσες, χριστούληδες και παναγίτσες; Έλεος δηλαδή! Όσο Χριστιανός και να είσαι, όσο Μουσουλμάνος και να είσαι… μπορεί να είσαι Εβραίος, Βουδιστής, άθεος, δεν είναι απαραίτητο να είσαι Χριστιανός και μάλιστα Ορθόδοξος. Μπορεί επίσης να είσαι Προτεστάντης, Λουθηριανός, Ιεχωβάς, της εκκλησίας της Πεντηκοστής. Είναι δυνατόν να μιλάμε με όρους θρησκοληψίας; Είμαστε το τελευταίο θεοκρατικό καθεστώς της Ευρώπης που ορκιζόμαστε στην παναγίτσα και στο Χριστούλη. Στα ισλαμικά κράτη, οι μουσουλμάνοι ορκίζονται στην τιμή τους και την αξιοπρέπεια τους, δεν ορκίζονται στον Αλλάχ και στον Μωάμεθ!”
-Εδώ διαφωνούμε καθημερινά για ένα ζήτημα το οποίο εμένα μου φαίνεται καθαρά υποκριτικό. Πως είναι δυνατόν ο κος Τσίπρας στα εγκαίνεια της σχολικής χρονιάς να ραίνεται με την αγιαστούρα, να φιλάει το σταυρό, να κάνει το σταυρό του και παράλληλα να δηλώνει άθεος; Δεν είναι υποκρισία;
“Και να να κάνει ένα τεταρτάκι απομόνωση με την εικόνα της Παναγίας στο Άγιο Όρος, και μετά να πετάει και το περιστέρι στον Πειραιά που του δίνει ο κος Τραγάκης…Γιατί όμως μου κάνετε τώρα αυτήν την ερώτηση; Και μάλιστα βάζοντας και την απάντηση μέσα. Δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ σε αυτό. Να σας δώσει απάντηση ο κος Τσίπρας, οι συνεργάτες του, οι φίλοι του, η οικογένεια του. Δεν μπορώ ν’απαντήσω εγώ. Εγώ όταν είδα αυτά τα περιστατικά που περιγράφετε θυμήθηκα αυτήν την ελληνική ταινία που έλεγε “Αυτή ακόμα και το μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις”. Άλλο είναι το πρόβλημα σ’ αυτά που θέλει να κάνει ή να μην κάνει ο κος Τσίπρας. Αν δεν τα κάνει θα έχει πρόβλημα από μέσα και αν τα κάνει θα έχει πρόβλημα απ’ έξω.
-Εσείς κ. Ψαριανέ – συγχωρέστε με για την έκφραση – με όλη αυτή την θετική τρέλα που κουβαλάτε σκεφτήκατε κάποια στιγμή να περάσετε το Ρουβίκωνα και να είστε μια αριστερή συνιστώσα στη ΝΔ; Το ρωτάω επειδή είδαμε διαδρομές και άλλων βουλευτών π.χ. του κ. Οικονόμου…
“Πλάκα μου κάνετε!!! Πλάκα μου κάνετε, θα μου πέσει το τηλέφωνο απ΄τα χέρια! Δεν μ’ ενδιαφέρει τι κάνουν άλλοι βουλευτές και δεν μ’ ενδιαφέρουν οι διαδρομές κι οι μετακομίσεις. Επειδή κι εμένα μ’ έχουν κατηγορήσει πολλές φορές, σε διάφολα μπλογκ και site κυρίως του ΣΥΡΙΑΖΑ επειδή προέρχομαι από το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Από την Ανανεωτική Αριστερά. Ήμουν στο Ρήγα από το ’72. Η διαδρομή μου είναι απολύτως αταλάντευτη. Αναθεωρώντας πράγματα γιατί είμαι ορκισμένος αναθεωρητής, δεν ήμουν ποτέ Κνίτης – ναι γι’ αυτό που με κατηγορούν ότι είμαι αναθεωρητής, είμαι. Επίσης είμαι ευρωλιγούρης. Είμαι οπαδός του ευρωμονόδρομου. Βεβαίως, ναι, είμαι όλα αυτά. Αλλά όμως, εγώ δεν έχω μετακινηθεί από τη σταθερή στόχευση μιας μεγάλης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που είναι αντίθετη στον κρατισμό, που είναι αντίθετη στις ιδεοληψίες, που δεν θέλει γκλουλαγκ, Τασκένδες, ψυχιατρεία, Χόνεκερ, Στάζι, Κιμ Γιονγκ Ιλ και όλα αυτά που μερικοί τα βλέπουν και τους τρέχουν τα σάλια. Εγώ αυτά τα σιχαίνομαι.”
-Κύριε Ψαριανέ, να ρωτήσω τώρα το εξής. Το Ποτάμι έχει βάλει βασικό στόχο του να είναι το τρίτο κόμμα.
“Και νομίζω ότι θα το καταφέρει. Με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι είναι σταθερά το τρίτο κόμμα. Βέβαια υπάρχει ένας κίνδυνος. Οι χρυσαυγίτες, ξέρετε, κρύβονται. Καποιοι δεν το λένε ότι θα ψηφίσουν. Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε μια διαρκή μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για να το εξασφαλίσουμε αυτό. Γιατί θα είναι ντροπή για τη χώρα να κινδυνέψει να πάει η 3η εντολή από τον Πρόεδρο στον έγκλειστο νεοναζί παράφρονα. Και στους παράφρονες που τους ψηφίζουν.”
-Μπορεί όμως να πάει στον Βενιζέλο. Κι αυτός βάζει στόχο το ΠΑΣΟΚ να είναι η τρίτη δύναμη.
“Ο κος Βενιζέλος δεν είναι Μιχαλολιάκος. Μπορείς να του καταλογίσεις ότι θέλεις του Βενιζέλου και του Σαμαρά και του Τσίπρα και του Κουβέλη. Μπορούμε να καταλογίσουμε σε όλους ότι είναι ανίκανοι να συνεργαστούν για να φύγει η χώρα απ΄τα δύσκολα, πράγμα που έκαναν αλλού. Δεν είναι όμως Μιχαλολιάκοι. Όπου αλλού θέλει ας πάει η Τρίτη εντολή. Ας πάει και στον κύριο Κουτσούμπα να γίνουμε Λαϊκή Δημοκρατία, δεν έχω αντίρρηση. Να το δοκιμάσουμε κι αυτό όπως λένε μερικοί «ναι αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον δοκιμάσαμε»… ούτε το ΚΚΕ το δοκιμάσαμε. Ούτε τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον έχουμε δοκιμάσει. Ας τους δοκιμάσουμε. Ούτε ηρωίνη δοκιμάσαμε. Ας τη δοκιμάσουμε κι αυτή. Λοιπόν, σας λέω ειλικρινά, δεν έχω κανένα πρόβλημα και εύχομαι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα εύχομαι να είναι αυτοδύναμος. Με 151. Δε θέλω να είναι με 143 κι 145 έδρες, κρίμα θα ‘ναι. Να είναι με 151, καθαρά και να το πάρει το πακετάκι και μετά να μας πάρουν και τηλέφωνο να συνεννοηθούμε. Το θέμα όμως είναι, ότι, πρσέξτε, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία ακόμα και στη Σουηδία, έξι κόμματα εντός κι εκτός Κυβέρνησης συμφώνησαν και πήγαν τις εκλογές ένα χρόνο πίσω για το καλό της χώρας. Κι εδώ εμείς που έχουμε αυτήν την μεγάλη Κρίση, που δεν είναι ανθρωπιστική όπως την περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί τότε στη Μπουρκίνα Φάσο, στη Σομαλία και στην Ερυθραία τι να πούνε; Μη λέμε τρέλες και υπερβολές. Με αυτήν λοιπόν την κρίση, εμείς εδώ δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε να εκπονηθεί ένα σχέδιο για να βγεί η χώρα απ’ αυτήν την κατάσταση και μετά ας ξαναφάμε τα μουστάκια μας. Αλλά πρέπει να βγούμε απ’ αυτό το αδιέξοδο. Και αυτή η συνεννόηση ξέρετε θα γίνει υποχρεωτικά μετά την καταστροφή. Το θέμα είναι να την κάνουμε πριν καταστραφούμε!”
-κ. Ψαριανέ σας ανησυχεί το γεγονός ότι δημοσκοπικά αποτυπώνονται αυτά τα αποτελέσματα για το Ποτάμι ως τρίτο κόμμα αλλά δεν έχει γίνει ακόμα αυτή η αντανάκλαση απέναντι στον κόσμο, δηλαδή δεν έχουν έρθει οι ψηφοφόροι να σας ψηφίσουν. Να είναι δηλαδή αυτό ένα δημοσκοπικό κατασκεύασμα; Καταγεγραμμένο ορθά αλλά μόνο δημοσκοπικά;
“Το Ποτάμι πήρε 7% στις Ευρωεκλογές. Θα πρέπει να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό τώρα απ’ ότι πήρε στις Ευρωεκλογές. Βέβαια με αυτή την πόλωση που υπάρχει, ο νέος δικομματισμός, αυτός ο «μαϊμού» δικομματισμός – γιατί δεν είναι γνήσιος είναι «φο» όπως λέμε φο-μπιζού – είχε φτάσει το Μάιο του ’12 λίγο πάνω από 35%, τα δυο κόμματα μαζί δηλαδή ήταν κάτω από 40%. Και τώρα έχουν φτάσει πάλι κοντά στο 70%. Απ’ ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Μακάρι να μη σώσει να ξαναγίνει ο δικομματισμός και να μην ξαναέχουμε ποτέ αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις, θεούλη μου και παναγία μου και χριστούλη μου κι αγια Βαρβάρα μου!
Καλά αποτελέσματα να έχουμε. Αυτό που κυρίως μ’ ενδιαφέρει είναι να πάμε καλύτερα ως χώρα. Να γίνουμε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα και να μην είμαστε ένα αφρικανικό Κατσαπλιαδιστάν.”