Μονάδα κύησης για γυναίκες με ειδικές λοιμώξεις

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

27/07/11

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Μονάδα κύησης για γυναίκες με ειδικές λοιμώξεις»

Στη χώρα μας είναι κανόνας με ελάχιστες εξαιρέσεις το γεγονός ότι μια επίτοκος οροθετική δεν βρίσκει εύκολα μαιευτήρα να την αναλάβει. Πρέπει να απευθυνθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αυτές με τη σειρά τους να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να γίνει ο τοκετός σε κάποια δημόσια μαιευτική κλινική. Οι οροθετικές έγκυες γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τις μη οροθετικές, παρόλο που είναι ιατρικά αποδεδειγμένο ότι σε ποσοστό πάνω από 98% τα έμβρυα γεννιούνται υγιή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (Τρίτη, 26/07/11), στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» στην Αθήνα, εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί άτυπα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης (HIV/AIDS, ηπατίτιδες κ.λπ.) στην οποία γεννήθηκαν επτά υγιή μωρά οροθετικών μητέρων.

Η διεύθυνση της ΣΤ’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του νοσοκομείου με την αρωγή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες, προκειμένου να λειτουργήσει επισήμως η κλινική και να έχει τη δική της διοίκηση, καθώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η άτυπη ύπαρξη της κλινικής έχει συνέπεια τη δυσχέρεια στη λειτουργία της, καθώς ειδικός εξοπλισμός και χειρουργεία δεν παραχωρούνται εύκολα».

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

· Για ποιο λόγο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προκειμένου να λειτουργήσει επισήμως η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» και πότε προβλέπεται να εγκαινιαστεί επισήμως η λειτουργία της;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.