Μουσείο Κανελλοπούλου

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΩΝ                

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα : «Μουσείο Κανελλοπούλου»

Μόλις 50 μ. από το Ερέχθειο, κάτω από την Ακρόπολη βρίσκεται το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1976 με δωρεά προς το Δημόσιο της ιδιωτικής συλλογής του Παύλου και της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Στεγάστηκε στο νεοκλασικό αρχοντικό ιδιοκτησίας της οικογένειας Μιχαλέα (κτίριο του 1864) στη συμβολή των οδών Θεωρίας και Πανός, στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης.

 

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου Κανελλόπουλου αριθμεί περί τα 6000 αντικείμενα. Καλύπτει όλες σχεδόν τις περιόδους του ελληνικού πολιτισμού, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη νεότερη εποχή, και δημιουργήθηκε από το συλλέκτη  έχοντας σαν κεντρική ιδέα την ανάδειξη της διαχρονικότητας και της συνέχειας της ελληνικής τέχνης. Μπορεί να δει κανείς αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, όπλα, προτομές, νομίσματα, γλυπτά, επιγραφές, νεκρικά προσωπεία, λειτουργικά σκεύη, ξυλόγλυπτα, εικόνες, υφάσματα κ.ά.

Το Μουσείο έκλεισε το 2004 για να ενοποιηθεί κτιριολογικά με γειτονικό ακίνητο και να εκσυγχρονιστεί πλήρως και δεν άνοιξε από τότε παρόλο που έχουν ολοκληρωθεί τα έργα επέκτασης και επανέκθεσης και είναι πανέτοιμο. Κάποιοι μιλούν για «νομικά κωλύματα» και άλλοι για το ότι δεν έχει διευθετηθεί το θέμα της λειτουργίας του αναψυκτηρίου στην ταράτσα του μουσείου, που θα είναι το ωραιότερο γιατί «βλέπει» προς την Ακρόπολη. Βέβαια, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού δεν γίνεται καμία αναφορά στο ότι είναι ακόμα κλειστό, μάλιστα αναγράφονται οι ώρες και μέρες λειτουργίας του και  εν γένει παρουσιάζεται σαν να λειτουργεί κανονικά.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Για ποιο λόγο δεν έχει ανοίξει ακόμα το Μουσείο Κανελλοπούλου παρόλο που είναι έτοιμο και ενώ έχει ήδη αρχίσει η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος;

• Πότε προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.