Νέα κατολίσθηση στα Τέμπη και ασφάλεια διέλευσης οχημάτων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

19/10/2010

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό

Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών

Θέμα: Νέα κατολίσθηση στα Τέμπη και ασφάλεια διέλευσης οχημάτων

Δέκα μήνες μετά την πτώση βράχων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών και πέντε μήνες από την επαναλειτουργία του αυτοκινητοδρόμου, η νέα κατολίσθηση βράχου που σημειώθηκε στις 15 Οκτωβρίου στην εν λόγω περιοχή, θέτει εκ νέου ζήτημα επικινδυνότητας του δρόμου, η κυκλοφορία του οποίου διακόπηκε προσωρινά μέχρι οι αρμόδιες αρχές να αποφανθούν για την καταλληλότητα του οδοστρώματος.

 

Η νέα πτώση του βράχου, από ύψος 80 μέτρων, συνέβη σε σημείο χωρίς προστατευτικό πλέγμα, στο 389ο χλμ. της Εθνικής Οδού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείο αυτό είχε εξαιρεθεί από τις εργασίες προστασίας της κοιλάδας των Τεμπών και βρίσκεται μόλις 20 μέτρα από τα τμήματα, στα οποία είχαν τοποθετηθεί πλέγματα προστασίας μετά τη φονική κατολίσθηση του περασμένου Δεκεμβρίου.

Για την ασφάλεια του δρόμου είχε εκφράσει σοβαρές ενστάσεις η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ, πριν το οδικό δίκτυο παραδοθεί ξανά στην κυκλοφορία τον Μάιο του 2010. Το γεγονός ότι, από το 1997 έχουν καταγραφεί επίσημα 35 τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα στα Τέμπη εξαιτίας κατολισθήσεων, καταδεικνύει την επικινδυνότητα της περιοχής. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ως άνω Επιτροπή υπογράμμιζε ότι θα αποτελούσε μεγάλο ρίσκο η παράδοση του οδικού δικτύου στην κυκλοφορία, προτού ολοκληρωθούν οι εργασίες τοποθέτησης των πλεγμάτων.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Εγγυάται ότι η διέλευση των οχημάτων από την Εθνική Οδό στο ύψος των Τεμπών είναι ασφαλής, μετά από το τελευταίο περιστατικό κατολίσθησης βράχου και με δεδομένο ότι, με την παράδοση του οδικού δικτύου στην κυκλοφορία, το Μάιο του 2010, ο ίδιος και τότε διαβεβαίωνε – όπως και η παραχωρησιούχος εταιρία – ότι ο δρόμος είναι ασφαλής και βρίσκεται εντός των διεθνώς αποδεκτών επιπέδων; Για ποιο λόγο το σημείο της νέας κατολίσθησης είχε εξαιρεθεί από τις εργασίες προστασίας της κοιλάδας των Τεμπών;Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες ενίσχυσης και διεύρυνσης των έργων καθαρισμού και σταθεροποίησης των βράχων θα προβεί;Σε ποιο σημείο βρίσκεται η πορεία κατασκευής της σήραγγας και των συναφών έργων στα Τέμπη και πότε θα ολοκληρωθεί;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.