Νομιμοποίηση, χορήγηση και χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων από κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: Νομιμοποίηση, χορήγηση και χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων από κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για την περίπτωση βρέφους που διαγνώσθηκε εκ γενετής με επιληπτική εγκεφαλοπάθεια, τα συμπτώματα της οποίας στάθηκε αδύνατον να αντιμετωπιστούν με τα συμβατικά φάρμακα, οδηγούν στην ανάγκη να αρθούν οι προκαταλήψεις και τα εμπόδια για τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Το συγκεκριμένο παιδί, το οποίο δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση, παρουσίασε πρόβλημα από όταν γεννήθηκε αλλά μετά την χορήγηση ενός αντιεπιληπτικού φαρμάκου τα συμπτώματα χειροτέρευσαν. Το παιδί υποφέρει από συνεχείς βίαιους σπασμούς οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους από λίγα λεπτά έως, στην καλύτερη περίπτωση, δύο ώρες, δεν μπορεί να συγκρατήσει το φαγητό, δεν μπορεί να ξεκουραστεί ούτε και να κοιμηθεί έστω για λίγο. Οι γιατροί σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Η αιτία της νόσου παραμένει μέχρι και σήμερα αδιευκρίνιστη ενώ τα φάρμακα που χορηγούνται για αυτές τις παθήσεις και που συνήθως κατευνάζουν τα συμπτώματα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Η μυοκλονική επιληψία της βρεφικής ηλικίας προκαλεί σπασμούς που επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών, δεν μπορούν να πάρουν βάρος καθώς καταναλώνουν πολλές θερμίδες με την κίνηση, ενώ οι επιθετικές φαρμακευτικές αγωγές προκαλούν και άλλες βλάβες.

Στο Κολοράντο των ΗΠΑ, σε περιπτώσεις ασθενών –παιδιών και ενηλίκων – με μυϊκούς σπασμούς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντιμετωπισθούν συμβατικά, η χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης λειτούργησε αποτελεσματικά, σταματώντας τις επιληπτικές κρίσεις και  επιτρέποντας στους ασθενείς να ζουν πλέον μια κανονική ζωή.

Το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα (λάδι κανναβιδιόλης), παρασκευάζεται κατόπιν ειδικής επεξεργασίας του φυτού της κάνναβης όπου αφαιρείται η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δηλαδή η ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης, και αυξάνονται τα επίπεδα της κανναβιδιόλης, που έχει βρεθεί ότι ηρεμεί την ηλεκτρική και χημική δραστηριότητα του εγκεφάλου που προκαλεί τις επιληπτικές κρίσεις.

Η φαρμακευτική κάνναβη, αν χορηγείται με τον κατάλληλο επιστημονικό τρόπο, αποτελεί ένα αποτελεσματικό και ασφαλές παυσίπονο φάρμακο το οποίο χορηγείται όλο και συχνότερα, παγκοσμίως, σε ασθενείς με HIV/AIDS, σε καρκινοπαθείς, σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, μυϊκούς σπασμούς, επιληπτικές κρίσεις, μυϊκή ατροφία, χρόνιους πόνους κλπ.

Στην Ελλάδα, μολονότι στο νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών (Ν.4139/2013) εξαιρούνται από τις ναρκωτικές ουσίες τα προϊόντα από Cannabis Sativa, η οποία είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μέχρι 0,2%, ακόμη δεν έχει γίνει κανένα βήμα για τη χρήση σκευασμάτων για θεραπευτικούς σκοπούς. Και ενώ η νομοθεσία υπάρχει, στην πράξη η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης αντιμετωπίζεται ακόμη ως «ταμπού» προσκρούοντας σε προκαταλήψεις ενώ ακόμη και οι Αρχές, σε μεγάλο βαθμό, δεν είναι ενημερωμένες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  • Προτίθενται να προχωρήσουν στην νομιμοποίηση και κατ’ επέκταση στην νόμιμη χορήγηση και χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων από κάνναβη χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση διαφόρων χρόνιων παθήσεων, προσφέροντας ανακούφιση στους ασθενείς  που ταλαιπωρούνται και που οι συμβατικές θεραπείες δεν αποδίδουν;
  • Είναι στις προθέσεις της Πολιτείας να προχωρήσει με την εφαρμογή και στην πράξη της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τα προϊόντα από Cannabis Sativa, τα οποία δεν αποτελούν ναρκωτική ουσία και έχουν ποικίλες και σημαντικές εφαρμογές όπως σε φαρμακευτικά σκευάσματα  και στην ιατρική γενικότερα;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

11/9/2013

 

Η απάντηση εδώ: