Νομοσχέδιο για την απαγόρευση λειτουργίας τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα

24/3/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τις Υπουργούς
-Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Νομοσχέδιο για την απαγόρευση λειτουργίας τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα

Η –παράνομη όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν- εγκατάσταση και λειτουργία τσίρκο με άγρια ζώα στη Λάρισα, το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το θέμα της συνολικότερης λειτουργίας τσίρκο στην Ελλάδα αλλά και τον έλεγχο των ζώων που συμμετέχουν ακούσια σε αυτά.
Το θέμα ανάγεται σε επίπεδο χώρας στην πρόταση νόμου «Προστασίας των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίησή τους για τη ψυχαγωγία ή τη διασκέδαση των ανθρώπων», που είχε κατατεθεί ήδη από το 2007 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων -μη κερδοσκοπική εταιρία, Αρ. Πρωτοδικείου 469/2002-, προχώρησε σε συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, αλλά «κόλλησε» στο νομοπαρασκευαστικό τμήμα της Βουλής, τόσο λόγω της λειτουργίας των θερινών τμημάτων, σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση λόγω των  εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου του 2009.  
Επειδή τα ζώα του τσίρκο υποφέρουν σωματικά και ψυχικά όλη τους τη ζωή για να προσφέρουν λίγες στιγμές “διασκέδασης” στο ανυποψίαστο κοινό. Ταυτόχρονα, πολλά εξ αυτών προέρχονται από το παράνομο εμπόριο ζώων, ένα από τα πιο επικερδή είδη λαθρεμπορίου.
Επειδή πολλές χώρες –Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Κόστα Ρίκα- έχουν ήδη απαγορεύσει τα τσίρκο που χρησιμοποιούν ζώα στις παραστάσεις τους.
Επειδή τέτοια θεάματα αντίκεινται στο πνεύμα του Υπουργείου Παιδείας περί της προώθησης του αισθήματος υπευθυνότητας και σεβασμού του ανθρώπου, προς όλα τα ζώντα όντα & το περιβάλλον.
Επειδή ήδη από το Δεκέμβριο του 2008, ομόφωνα η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) ενστερνίστηκε επίσημα το αίτημα φιλοζωικών σωματείων και οικολογικών οργανώσεων, η Ελλάδα να ανακηρυχθεί χώρα ελεύθερη από θεάματα  με ζώα.
Επειδή, τέλος, η «απόκτηση» πολλών ζώων από τσίρκο γίνεται κατά παράβαση των κανόνων διεθνούς δικαίου όπως τη Σύμβαση Ενάντια στο Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES, Σύμβαση της Βέρνης).
Επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λαρισαίων εξέδωσε απόφαση απευθείας εκμισθώσεως δημοτικού χώρου, στηριζόμενο αποκλειστικά στο άρθρο 192 του Ν. 3463/2006, μη λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 81 του ίδιου νόμου και την παρ. 3 του άρθρου 5 του Προεδρικού Διατάγματος 12 (ΦΕΚ 10/Α, 18.01.2005) «Ρύθμιση υπαιθρίου εμπορίου (στάσιμου και πλανόδιου)», όπου ορίζεται σειρά δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας τσίρκο.
Βάσει των προαναφερθέντων,
ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1.    Συμφωνούν με τον τρόπο μεταχείρισης των ζώων στα τσίρκο;
2.    Προτίθενται να εξετάσουν εκ νέου την πρόταση νόμου και να κινήσουν τις διαδικασίες για ψήφισή της στη Βουλή;
3.    Πόσοι έλεγχοι γίνονται ως προς όσα προβλέπει το Π.Δ. 12/2005 (ΦΕΚ 10/Α) και ως προς τις άδειες εισαγωγής (ή πιστοποιητικών κατοχής) και την ταυτοποίηση των ειδών CITES που διατηρούν, σε αντιπαραβολή με τις άδειες εισαγωγής ή τα πιστοποιητικά κατοχής που διαθέτουν;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.