ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» 26/8/2009 ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

Είπαμε και χθες ότι είμαστε κατηγορηματικά υπέρ μιας ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είπαμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστούν τα ΤΕΙ. Είπαμε ότι οπωσδήποτε πρέπει να γίνει μία σαφής μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας, οριστικά και τελεσίδικα. Είπαμε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να προχωρήσουμε σε τομές στο χώρο της παιδείας και όχι κάθε  τρεις και λίγο να κάνουμε τροποποιήσεις και μικρές μεταρρυθμίσεις, πότε προς τη μία κατεύθυνση και πότε προς την άλλη βάζοντας εξετάσεις, βγάζοντας εξετάσεις, αλλάζοντας τη σειρά ακόμα και των ίδιων των εξετάσεων για να περάσεις από τη μία βαθμίδα στην άλλη. Είπαν ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί ένας  χώρος  παιδείας και πολιτισμού και έχουμε ξαναδιατυπώσει την άποψη ότι θα έπρεπε να υπάρξει, να θεσμοθετηθεί, να ιδρυθεί ένα ενιαίο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με στόχο την  παραγωγή παιδείας και όχι μόνο την εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Παιδείας ενδιαφέρεται και κάνει μικρές ή μεγαλύτερες τομές ή προσπαθεί να κάνει μεταρρυθμίσεις σε μία λογική εκπαίδευσης, εκπαιδεύοντας ανθρώπους, στελέχη επιχειρήσεων, εκπαιδεύοντας γρανάζια για ένα συγκεκριμένο μηχανισμό και για τη συγκεκριμένη λειτουργία του.

 

Είναι απόλυτη ανάγκη να θεσμοθετήσουμε  παραγωγή παιδείας, ιδίως επειδή είμαστε στην Ελλάδα, ιδίως επειδή είμαστε Έλληνες και  θέλουμε να λέμε ότι έχουμε  μια ιστορική συνέχεια με τη μεγάλη αυτή παράδοση που κουβαλάμε και με τα φώτα της παιδείας, του πολιτισμού, των τεχνών που έχουμε δώσει. Έτσι, τουλάχιστον, διατεινόμαστε και ισχυριζόμαστε ότι είμαστε μια συνέχεια αυτού του πολιτισμού. Και αυτό πρέπει να το αποδεικνύουμε παράγοντας παιδεία και όχι εκπαιδεύοντας αποσπασματικά και δίνοντας συγκεκριμένες ειδικεύσεις σε ανθρώπους, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν –το ξαναλέω- ως γρανάζια ενός συγκεκριμένου μηχανισμού, που έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία.

Θα μπορούσαμε να βρούμε σημαντικά πράγματα και μέσα σ’ αυτό το νομοσχέδιο τα οποία να τα στηρίξουμε. Όλη αυτή η ενοποίηση που προσπαθεί να κάνει αυτό το νομοσχέδιο στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι για μας –το ξαναείπαμε και χθες- παραγωγή κενού στο χώρο των ήδη υπαρχόντων τεχνολογικών ιδρυμάτων, όπως είναι τώρα η τεχνολογική εκπαίδευση,  να δημιουργηθεί ένα κενό για να μπουν εκεί σχολές, τεχνικά ιδρύματα και κολλέγια που ήδη διαφημίζονται και προσφέρουν πτυχία μέσω των εφημερίδων. Τα  είπαμε αυτά και χθες.

Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και θέλουμε αυτές οι προτάσεις κάποτε να συζητηθούν, για ένα πρόγραμμα παιδείας.

Είπαμε και στην επιτροπή ότι πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμιστεί το πρόβλημα των φοιτητών της Λακουϊλα από την Ιταλία. Είπαμε ότι πρέπει να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, να μπορούν να μπαίνουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Όλα αυτά που έχουμε προτείνει και όλα αυτά που θα έπρεπε να συζητηθούν σε ένα διάλογο από μηδενική βάση, όπως είχε πει ο Υπουργός, δεν συζητήθηκαν.  Και αυτός ο διάλογος από μηδενική βάση έγινε μηδενικός διάλογος.

Αυτό το νομοσχέδιο θέλει να κάνει μια συγκεκριμένη μεταρρύθμιση σ’ αυτό το χώρο και με αυτήν τη λογική αυτών των ειδικού τύπου μεταρρυθμίσεων, εμείς είμαστε αντίθετοι.

Αυτά ήθελα να πω. Ευχαριστώ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.