ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» 26/8/2009 ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Ξεκινώ από εκεί που σταμάτησε ο σύντροφος, ότι «ο καπιταλισμός έχει πολλά ψωμιά να φάει ακόμα», για κακή μας τύχη. Και όχι μόνο «έχει ψωμιά να φάει», αλλά θα «φάει και πολύ παντεσπάνι», όταν εμείς δεν θα έχουμε ούτε «ψίχουλα».

Βεβαίως, σε οποιοδήποτε σύστημα και αν ζούμε, οποιαδήποτε ιδεολογία και αν υπηρετούμε, πρέπει να βάλουμε στόχο ζωής ότι πολύ πιο μπροστά από το κέρδος, από το οποιοδήποτε υπερκέρδος, από οποιονδήποτε ισολογισμό, είναι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή, η ζωή του περιβάλλοντος και η ζωή όλων των ζώντων οργανισμών και όχι μόνο του ανθρώπου. Γιατί ξέρετε, τώρα με τις φωτιές, τελευταία, ακούσαμε πολλές φορές αρμόδιους να λένε ότι «για εμάς προέχει η ανθρώπινη ζωή και η ανθρώπινη περιουσία». Για μένα προέχει η ζωή στον πλανήτη. Για τα φυτά που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, και τα δάση, πρέπει να τα αφήνουμε να καίγονται και βγαίνουμε και λέμε δικαιολογίες της «πλάκας», ότι προέχει για εμάς η ανθρώπινη ζωή -την οποία περιφρονούμε βαθύτατα βέβαια- και οι περιουσίες των ανθρώπων, για να κολακεύσουμε τους ανθρώπους και για να κολακεύσουμε και τη «λογική» της περιουσίας. «Περιουσία» είναι η «ζωή» στον πλανήτη, είναι ο αέρας και το περιβάλλον, είναι τα δάση, είναι η γη.

Ξέρετε, υπάρχει μία τραγική εις βάρος του ανθρώπου σύγκριση. Τα δάση που τα αφήνουμε να καίγονται, μόνο καλό κάνουν στον πλανήτη. Οξυγόνο παράγουν τα δάση και δίνουν ζωή. Ο άνθρωπος, του οποίου υποτίθεται ότι προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τη ζωή και να τον προστατεύσουμε, καταστρέφει τον πλανήτη, παράγει διοξείδιο του άνθρακος και καταστρέφει το περιβάλλον.

 

Πρέπει, λοιπόν, να γίνουμε λίγο πιο φιλόσοφοι και να μην λέμε εύκολα εξυπνάδες μπροστά το τηλεοπτικό κοινό που θα σπεύσει να μας ψηφίσει και να αδικούμε το περιβάλλον και τα δάση, τα οποία δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Μονάχα νομίζω μία φορά, λίγο μετά το ‘60, ψήφισαν και τα δέντρα στην Ελλάδα!

Θέλω να πω ότι προέχει για όλους η παραγωγή παιδείας και όχι η κατασκευή εκπαιδευμένων γραναζιών. Θα το πω για μία ακόμη φορά. Προέχει η παραγωγή παιδείας και έχουμε ανάγκη από ένα πραγματικό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όχι Παιδείας και Θρησκευμάτων, που στην πραγματικότητα είναι Θρησκεύματος και καταλήγουμε σε μονοθεϊστικές και μονοθρησκευτικές ιδεοληψίες. Έχουμε ανάγκη από ένα Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, που να κάνει τομή στην παιδεία και στην άσκηση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Είπαμε ότι γι’ αυτό εμείς είμαστε υπέρ της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την οποία επιδιώκει δήθεν αυτή η μεταρρύθμιση -μία ακόμη στις εκατοντάδες που έχουν γίνει- αυτό το νομοσχέδιο, την οποία όμως δεν την καταφέρνει, γιατί δεν είναι αυτός ο στόχος. Δεν θέλει να κάνει αυτό. Άλλο πράγμα θέλει να κάνει και τα είπαμε αυτά.

Θέλω να πω ότι κοντά σε όλα αυτά και ψάχνοντας και τα άρθρα ένα, ένα -δεν θα ψηφίσουμε συνολικά, όπως είπαμε- με κάποια συμφωνούμε ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση. Θα κάνω μία σύντομη αναφορά στα άρθρα που δεν συμφωνούμε.

Δεν συμφωνούμε με το άρθρο 4, γιατί διαφωνούμε με την εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων για λογαριασμό τρίτων και με τη λογική της αυτοχρηματοδότησης μέσω της έρευνας κ.λπ., απαλλάσσοντας το κράτος από την υποχρέωση που έχει να χρηματοδοτεί έμμεσα και κατά κάποιο τρόπο ύπουλα.

Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο 12, γιατί διαφωνούμε με τον τετραετή ακαδημαϊκό αναπτυξιακό προγραμματισμό, γιατί είναι στην κατεύθυνση μίας εμπορευματοποιημένης εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της Τριτοβάθμιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο 15, γιατί διαφωνούμε με τη δυνατότητα πρόσληψης μέχρι και συνταξιούχων, τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι και αδιόριστοι.

Δεν συμφωνούμε με το άρθρο 16, γιατί έχει πάρα πολλές ασάφειες και μπορούμε να επεκταθούμε, αλλά δεν ξέρω αν θα έχουμε το χρόνο στην απογευματινή συνεδρίαση.

Δεν συμφωνούμε με το άρθρο 17, γιατί είμαστε κατά της λογικής του να φτιάχνουμε και μετά να καταργούμε τμήματα με τέτοιο αποσπασματικό και τμηματικό τρόπο.

Δεν συμφωνούμε με τα άρθρα 18, 21, 22…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Κύριε συνάδελφε, στο τέλος θα ψηφίσετε. Θα γίνει ψηφοφορία επί του συνόλου των πρώτων άρθρων.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Θα επιφυλαχθούμε, λοιπόν, για την απογευματινή, επί του συνόλου και για κάθε άρθρο ξεχωριστά, αναλυτικά.

Θέλω απλώς να κλείσω λέγοντας ότι πραγματικά πρέπει να βρούμε ένα τρόπο συνεννόησης και συναίνεσης για να προχωρήσουμε στην παραγωγή παιδείας και όχι για να προσπαθούμε να παράγουμε εκπαιδευμένα γρανάζια για μία συγκεκριμένη μηχανή και για μία συγκεκριμένη λογική.

Ευχαριστώ πολύ.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.