Ξεφεύγω κάποιες φορές, αλλά η υπερβολική δόση κορεκτίλας σκοτώνει

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παναγοπούλου για την Athens Voice
https://www.athensvoice.gr/politics/557617_grigoris-psarianos-xefeygo-kapoies-fores-alla-i-ypervoliki-dosi-korektilas-skotonei

Ο Γρηγόρης Ψαριανός Κατεβαίνει υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της δύσκολης Β Αθήνας και πολλοί ανυπομονούν να τον δουν ξανά στη Βουλή.
Θεωρεί ότι η ζημιά που έκανε η κυβέρνηση είναι ανυπολόγιστη, αλλά της αναγνωρίζει ένα «καλό». Ότι «διέλυσε όλους τους μύθους της ιδεολογικής επικυριαρχίας της αριστεράς, του ηθικού της πλεονεκτήματος και της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας της». Όσο για τον εαυτό του θεωρεί ότι «έχασα πολύτιμο χρόνο προσκολλημένος σε απάτες και αυταπάτες, παραμύθια της Χαλιμάς και παρωχημένα ιδεολογήματα. Αδειανά πουκάμισα, που λέει ο ποιητής ή κενά κιβώτια που λέει ο Άρης Αλεξάνδρου». Κατεβαίνει υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της δύσκολης Β Αθήνας και πολλοί ανυπομονούν να τον δουν ξανά στη Βουλή, διότι κάνει κάτι που τολμούν ελάχιστοι. Μιλάει έξω από τα δόντια, λέει αυτό που πιστεύει, όπως θα το έλεγε ένα βράδυ στην παρέα και συχνά επικρίνεται για αυτό. Ο ίδιος πιστεύει ότι «και εγώ έχω ξεφύγει κάποιες φορές, αλλά και η υπερβολική δόση κορεκτίλας σκοτώνει. Πρόκειται για υποκρισία και δηθενιά που υποκρύπτει εκτός των άλλων κι ένα βαθύ συντηρητισμό».

Γιατί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
-Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη γνωρίζομαι όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στη Βουλή. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές, δεν υπήρχε ωστόσο κάποια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μας. Είχα γνωρίσει από κοντά και είχα συζητήσει πολύ με τον πατέρα του, τον οποίο ανακάλυψα δυστυχώς αρκετά αργά. Όσο για τον ίδιο τον Κυριάκο, του έχω εμπιστοσύνη. Εκτιμώ ότι αυτά που λέει τα εννοεί και βεβαίως έχει το προφίλ ενός φιλελεύθερου Ευρωπαίου δημοκράτη. Είμαι βέβαιος.

Η άποψή σας για τον Αλέξη Τσίπρα ποια είναι;
-Δεν θέλω να πω τίποτα επ’ αυτού. Έχουν ειπωθεί όλα, νομίζω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι άλλο μπορεί να μάθουμε κάποτε. Είναι κρίμα, γιατί κάποιο ταλέντο το είχε.

Τι αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
-Είναι κλισέ, κάθε κυβέρνηση έλεγε πως η προηγούμενη της άφησε καμένη γη, εδώ όμως είναι πραγματικά καμένη η γη. Εντελώς καμένη σε όλα τα επίπεδα. Η ζημιά που έκανε η κυβέρνηση Συριζανέλ στη χώρα είναι δυστυχώς ανυπολόγιστη.

Υπάρχει κάτι καλό που έκανε;
-Βεβαίως. Διέλυσε όλους τους μύθους της ιδεολογικής επικυριαρχίας της αριστεράς, του ηθικού της πλεονεκτήματος και της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας της. Και δυσφήμισε τον αγώνα αγνών ανθρώπων που πίστεψαν στην αριστερά και τώρα αισθάνονται ένα τεράστιο κενό. Μία τεράστια απογοήτευση, για να μην πω αγανάκτηση. Περίπου όπως το είχε περιγράψει ο Λουκιανός σε ένα δικό του πένθιμο εμβατήριο, στο «Εμβατήριο της Σιωπής«.

Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν για τη μετακίνησή σας από το ένα κόμμα στο άλλο;
-Έχω ήδη πει ότι τα κόμματα μετακινήθηκαν. Εγώ υποστηρίζω σταθερά τα ίδια πράγματα για πάνω από δέκα χρόνια, που αφορούν στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, στην ορθολογική λειτουργία του κράτους σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία. Αναφέρομαι συνεχώς στην ανάγκη να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιήσουμε αυτή την πολιτική. Η ΔΗΜΑΡ, που δημιουργήθηκε τότε από αυτή την ανάγκη, διά του Φώτη Κουβέλη, αποφάσισε τη σταδιακή επιστροφή της μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμένα αυτό το σχέδιο ουδέποτε με περιελάμβανε. Τα ίδια λάθη περίπου σε μικρότερη κλίμακα επανέλαβε το Ποτάμι. Γι’ αυτό και τα δύο αυτά κόμματα από το 7% πήγαν στον… άσο μπαστούνι. Αυτά λοιπόν μετακινήθηκαν, εγώ τα ίδια λέω. Είμαι σταθερά απέναντι στον λαϊκισμό, στηρίζοντας φιλελεύθερες ευρωπαϊκές λύσεις αλλά και την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην πολιτική σας διαδρομή;
-Εννοείτε εκτός από τη σημερινή, αυτό δηλαδή που περνάμε τώρα; Να σας πω. Ήταν η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση το καλοκαίρι του ’13, η μη ψήφιση του Σταύρου Δήμα για ΠτΔ τον Νοέμβριο του ’14 που μας έριξε στη μαύρη τρύπα των Συριζανέλ αλλά και η συνειδητοποίηση της αδυναμίας να συγκροτηθεί ο μεσαίος συνεπής κεντρώος μεταρρυθμιστικός φιλοευρωπαϊκός χώρος, όταν ναυάγησε το εγχείρημα των 58 ή η συνεργασία με το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων.

Θεωρείτε ότι κάποιες στιγμές έχετε ξεφύγει στα σχόλιά σας ή θεωρείτε ότι οι υπερβολικές δόσεις πολιτικής ορθότητας πολλές φορές οδηγούν στην υποκρισία;
-Και τα δύο είναι σωστά. Και εγώ έχω ξεφύγει κάποιες φορές, αλλά και η υπερβολική δόση κορεκτίλας σκοτώνει. Πρόκειται για υποκρισία και δηθενιά που υποκρύπτει εκτός των άλλων κι ένα βαθύ συντηρητισμό.

Υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώνετε;
-Δεν θα έλεγα ακριβώς ότι μετανιώνω, αλλά είναι αλήθεια ότι έχασα πολύτιμο χρόνο προσκολλημένος σε απάτες και αυταπάτες, παραμύθια της Χαλιμάς και παρωχημένα ιδεολογήματα. Αδειανά πουκάμισα, που λέει ο ποιητής, ή κενά κιβώτια, που λέει ο Άρης Αλεξάνδρου.

Ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει η ΝΔ εάν σχηματίσει κυβέρνηση;
-Θα χρειαζόμουν πολλές σελίδες να τα περιγράψω, αλλά εάν δείτε το δημοσιευμένο στο διαδίκτυο πρόγραμμα της ΝΔ τα αναφέρει σαφώς και επακριβώς. Ελπίζω ότι θα τα κάνει κιόλας. Άλλωστε, γι’ αυτό είμαστε εδώ. Εν συντομία, θα έλεγα πως τα πρώτα που πρέπει να γίνουν είναι ο μετασχηματισμός της δομής του κράτους, οι μεγάλες αλλαγές που αναφέρονται στην υγεία, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στο οικονομικό και στο φυσικό περιβάλλον, καθώς και σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια της πόλης και του πολίτη. Και βεβαίως η εκ βαθέων συνταγματική αναθεώρηση. Καταλαβαίνετε, νομίζω, τι εννοούμε. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Είστε υποψήφιος στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στον Νότιο Τομέα της Β΄Αθήνας. Ποιες προτεραιότητες βάζετε για την περιοχή;
-Δεν πρόκειται για μια ομοιογενή περιοχή. Κατά συνέπεια, αντιμετωπίζει πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Περιλαμβάνει από τις φτωχογειτονιές του Ταύρου, του Μοσχάτου ή της Καισαριανής και του Βύρωνα ως και τις γειτονιές ιδιαίτερα υψηλών εισοδημάτων. Για μένα, το πιο βασικό είναι η διαμόρφωση του θαλάσσιου μετώπου από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι και τις ακτές της Ανατολικής Αττικής. Σήμερα μοιάζει σαν να έχει γυρίσει η πόλη την πλάτη στην θάλασσα, ενώ θα μπορούσε να μεταμορφωθεί στην ωραιότερη ακτογραμμή της Ευρώπης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή των πολιτών, την τουριστική ανάπτυξη και όχι μόνο. Και μέσα σε όλο αυτό, πρώτη προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση της μεγαλύτερης εν αναμονή επένδυσης στην Ευρώπη. Μιλάμε ασφαλώς για την επένδυση του Ελληνικού. Έχει αναφερθεί συγκεκριμένα σε αυτήν και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχει δεσμευτεί για την άμεση προώθησή της.

Και κλείνοντας… Συνειρμικά με την υποψηφιότητά μου, θα έκλεινα τη συνέντευξη αυτή προσθέτοντας μερικά τραγουδάκια. Όπως το «Πάμε Νότια», του φίλου μου του Γιώργου Ζήκα, ή «Εδώ στον Νότο» του Λαυρέντη και βέβαια να θυμίσω και με έναν… Σταυρό του Νότου, στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου.