Ολιγωρία, λάθη, παραλείψεις και γραφειοκρατία καθυστερούν συνεχώς το άνοιγμα του ΕΜΣΤ

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό
Πολιτισμού και Αθλητισμού

16-10-2014

Θέμα: «Ολιγωρία, λάθη, παραλείψεις και γραφειοκρατία καθυστερούν συνεχώς το άνοιγμα του ΕΜΣΤ».

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επρόκειτο να εγκαινιαστεί την περασμένη άνοιξη (Μάιος 2014) και μάλιστα εντός της Ελληνικής Προεδρίας.
Τα έργα ανακατασκευής στο κτίριο του Φιξ έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες. Όλα όσα χρειάζεται για να λειτουργήσει υπάρχουν. Και ενώ θα έπρεπε ήδη το κοινό να απολαμβάνει το νέο Μουσείο, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καθυστερεί διαρκώς το άνοιγμα του με ότι αυτό συνεπάγεται σε πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο.
Το μεγαλύτερο θύμα είναι η ίδια η πόλη, η Αθήνα, η μόνη πιθανόν πρωτεύουσα του πολιτισμένου κόσμου που δεν διαθέτει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Όσοι γνωρίζουν κάνουν λόγο για ένα μουσείο Ευρωπαϊκής εμβέλειας που θα συγκεντρώσει στην Αθήνα την προσοχή του κόσμου της σύγχρονης Τέχνης και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον τουρισμό.
Εγχώρια αλλά και διεθνή ΜΜΕ που γνωρίζουν τη δυναμική της εμβέλειας που θα έχει αυτό το μουσείο κάνουν συνεχώς αναφορές θέτοντας ερωτήματα χωρίς όμως από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ να δίνει κανείς μια ξεκάθαρη απάντηση.
Από τη πλευρά του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣΤ δεν προχωράει στη σύσταση της μη κερδοσκοπικής εταιρίας για τη διαχείριση της δωρεάς, ύψους 3 εκ. ευρώ, του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η οποία προορίζεται για την προμήθεια και εγκατάσταση του τεχνολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, με κίνδυνο τα χρήματα τελικά να χαθούν. Όπως άλλωστε συνέβη ένα χρόνο πριν, όταν το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» δέχτηκε το αίτημα της διεύθυνσης του μουσείου να χρηματοδοτήσει με 3 εκ. ευρώ τις υπόλοιπες μελέτες που χρειάζονται για να ανοίξει το μουσείο αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες και πάλι δεν προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκταμιεύσουν τα χρήματα τα οποία και χάθηκαν.
Επίσης όσο καθυστερεί το άνοιγμα του μουσείου δεν μπορεί να απορροφηθεί στο σύνολο της και η άλλη μεγάλη χορηγία, ύψους περίπου 300 χιλ. ευρώ, του ΝΕΟΝ, που εξασφαλίσθηκε στις αρχές του χρόνου για μια τουλάχιστον τριετία και αφορά την παραγωγή νέων έργων, την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και συνεργασίες με άλλα διεθνή μουσεία και οργανισμούς.
Όσον αφορά τη στελέχωση του μουσείου με το απαραίτητο για την λειτουργία του προσωπικό, το ΥΠΠΟΑ έχει προεγκρίνει την πρόσληψη μόνιμου και έκτακτου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων.
Μεγάλη είναι επίσης η ανταπόκριση νέων ανθρώπων με υψηλή κατάρτιση, για εθελοντική εργασία και είναι κρίμα που δεν μπορούν να απορροφηθούν.

Οι απαραίτητες ενέργειες που εκκρεμούν ώστε να ανοίξει το νέο μουσείο στο κοινό είναι:

 • Να εγκριθούν οι οριστικές μουσειογραφικές και μουσειολογικές μελέτες και να προχωρήσει η ανάθεση τους.
 • Να συσταθεί ο απαραίτητος φορέας ώστε να γίνει η αποδοχή της δωρεάς των 3 εκ. ευρώ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
 • Να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τον Εσωτερικό Κανονισμό του ΕΜΣΤ και να δοθεί η τελική έγκριση για την προκήρυξη του διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ ώστε να γίνουν οι προσλήψεις προσωπικού που έχει προεγκρίνει.
 • Να προχωρήσει η προκήρυξη των διαγωνισμών για την ασφάλεια του κτιρίου και την λειτουργία του εστιατορίου, του καφέ και του πωλητηρίου.
 • Να ολοκληρωθεί η προμήθεια του τεχνολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξη της η διευθύντρια του μουσείου κα Άννα Καφέτση, όλες οι υποδομές που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση του κοινού και τη λειτουργία του μουσείου έχουν ήδη προβλεφθεί: on line διαχείριση εισιτηρίων, περιήγηση, τηλεκπαίδευση, διαδραστική πληροφόρηση, βάσεις ψηφιακής διαχείρισης των συλλογών, των αρχείων και της βιβλιοθήκης, η εσωτερική διαμόρφωση των εκθεσιακών χώρων για την παρουσίαση της μόνιμης συλλογής, οι κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τα έργα, η προμήθεια και η εγκατάσταση του οπτικοακουστικού εξοπλισμού για τις βιντεοεγκαταστάσεις και τα ηχητικά έργα της συλλογής κ.α. Τα χρήματα υπάρχουν από την δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Με βάση τα παραπάνω,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 • Ποια είναι τα τελικά έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να ανοίξει το μουσείο το συντομότερο δυνατό;
 • Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα σχετικά με τον χρόνο υλοποίησης όλων των εκκρεμοτήτων και ποιο είναι αυτό;
 • Τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να απορροφηθεί η δωρεά των 3 εκ. ευρώ του Ιδρύματος Νιάρχου και να μην χαθούν τα χρήματα για ακόμη μία φορά;
 • Ποια είναι η καταλυτική ημερομηνία για το άνοιγμα του μουσείου προκειμένου να μην χαθούν οι σημαντικές χορηγίες που έχουν εξασφαλισθεί και καλύπτουν σημαντικό μέρος των πόρων που απαιτούνται για την λειτουργία του μουσείου;
 • Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης του προσωπικού που έχει ήδη προεγκριθεί από το Υπουργείο και ποιο είναι αυτό;
 • Υπάρχει εκτίμηση για το κόστος που προκαλεί η καθυστέρηση του ανοίγματος του μουσείου και πόσο αποτιμάται;
 • Πότε θα ανοίξει τελικά το μουσείο;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός