Ομιλία κατα τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις» 15.2.2012

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Το λόγο έχει ο Ανεξάρτητος Βουλευτής στην Β’ Αθηνών κ. Γρηγόρης Ψαριανός.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Μετά από τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών σχετικά με το παρόν νομοσχέδιο, όπου πραγματικά έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και μια ανταλλαγή απόψεων, είναι πολύ ευχάριστο το ότι ο Υπουργός και το Υπουργείο και η Κυβέρνηση δέχθηκαν και ενσωμάτωσαν κάποιες τροποποιήσεις, τροπολογίες και έγινε μια σύνθεση απόψεων.

Είχα πει ότι θα ξεκινήσω σήμερα από το δεύτερο μέρος, από τα θέματα του τουρισμού. Πρέπει να πω ότι με μεγάλη χαρά άκουσα και στην Επιτροπή ότι θα γίνει μια ειδική συζήτηση για θέματα που αφορούν τον τουρισμό και ειδικότερα για το θερμαλισμό, για την αξιοποίηση του ιαματικού τουρισμού και των λουτροπόλεων στην Ελλάδα που είναι δεκάδες και οι περισσότερες από αυτές –να μην αρχίσω τώρα να αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα λουτροπόλεων- είναι σε κατάσταση εγκατάλειψης.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι πραγματικά θα γίνει μια συζήτηση στην Επιτροπή και θα μπει το θέμα της αξιοποίησης του θερμαλισμού και του ιαματικού τουρισμού. Ήδη με το νομοσχέδιο αυτό έχουν γίνει κάποιες σοβαρές αλλαγές, όπως τα γραφεία του ΕΟΤ που επανέρχονται στον ΕΟΤ.

Όμως, εδώ πρέπει να κάνουμε την εξής παρατήρηση. Για κάποια από αυτά τα γραφεία ίσως θα έπρεπε να έχουμε, κύριε Υπουργέ, μια ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά με την Κίνα, τη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική, όπου όλη η Λατινική Αμερική θα υπάγεται στο γραφείο της Ισπανίας. Ίσως θα έπρεπε να κάνουμε ένα γραφείο ειδικά στη Λατινική Αμερική, ένα δεύτερο γραφείο στη Ρωσία και ένα τρίτο γραφείο στην Κίνα, επειδή και από αυτές τις τρεις μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της γης έχουμε και αναμένουμε στο μέλλον να έχουμε πολύ περισσότερη προσέλευση τουριστών στην Ελλάδα.

Είπαμε ότι το τεράστιο κόστος, τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, που γινόταν στα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού καλώς το αντιμετωπίζουμε και έπρεπε να αντιμετωπιστεί και καλώς αντιμετωπίζεται, αλλά όχι με τη μείωση ή με το να μη δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές από όπου περιμένουμε αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

Επίσης, ήταν πολύ θετική η παραχώρηση των κτηρίων και των ακινήτων που έγινε στους δήμους, όπως είχαμε ζητήσει από την αρχή και διάφορα άλλα πράγματα που συζητήσαμε. Τα έχουμε ξαναπεί εκεί, στις Επιτροπές.

Θα ψηφίσουμε σχεδόν στο σύνολο το νομοσχέδιο. Όμως, πριν σας πω για την τελική μας απόφαση, πρέπει να μάθουμε αν θα κάνετε δεκτές τις τροπολογίες για την είσοδο της δημοκρατίας στις ομοσπονδίες.

Για να ενημερώσουμε τον κόσμο και για να ξέρει ο κόσμος πώς γίνονται οι εκλογές στις περισσότερες αθλητικές ομοσπονδίες, πλην του ΣΕΓΑΣ -και νομίζω και της Ομοσπονδίας για το σκάκι- στις περισσότερες ομοσπονδίες, όπως το πρώτο κόμμα της Βουλής βγάζει και τους τριακόσιους Βουλευτές, έτσι είναι οι εκλογές στις ομοσπονδίες. Είναι πλειοψηφικό το σύστημα και είναι ένα σύστημα, το οποίο οδηγεί στη δημιουργία των ομοσπονδιών-μητροπόλεων και έχουμε και ισόβιους προέδρους ομοσπονδιών. Τα είπαμε στην Επιτροπή. Τα επαναλαμβάνουμε και τώρα. Υπήρχε συμφωνία. Έχουμε μητροπολίτες στις ομοσπονδίες. Το είχα ξαναπεί. Το επαναλαμβάνω.

Κύριε Ιωαννίδη, μη γελάτε.

Κύριε Λιάνη, που λείπετε και που συζητούσαμε μαζί, αναφέρομαι και σε όλους τους προηγούμενους Υπουργούς, που ασχολήθηκαν με το θέμα του αθλητισμού, οι οποίοι, αφού έφευγαν, έλεγαν ότι προσπάθησαν πολλά να αλλάξουν, αλλά δεν γινόταν γιατί «έπεφταν σε τοίχο».

Θέλω να μου πουν οι ως τώρα Υπουργοί Αθλητισμού ποιος ήταν αυτός ο τοίχος πάνω στον οποίο έπεφταν; Μπορούν να είναι λίγο πιο σαφείς; Υπήρχαν συγκεκριμένες αντιδράσεις και αντιστάσεις από το καθεστώς των ομοσπονδιών ή των ομοσπονδιακών εξουσιών; Ας μιλήσουμε ανοικτά.

Ζητώ από τους Υπουργούς Αθλητισμού να μας πουν πού έβρισκαν εμπόδια στις αλλαγές που προσπάθησαν και δεν τις έκαναν. Όλοι μου έχουν πει –να μην αναφέρω τα ονόματά τους- ότι «προσπαθήσαμε να αλλάξουμε αυτό, αλλά δεν γινόταν», «προσπαθήσαμε να αλλάξουμε εκείνο, αλλά δεν γινόταν», «προσπαθήσαμε να αλλάξουμε αυτό, το αλλάξαμε λίγο». Πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε ανοιχτά και να πούμε γιατί δεν γίνονταν όλα αυτά.

Στο χώρο του ποδοσφαίρου υπήρχαν πρόεδροι και διοικήσεις μεγάλων ομάδων πολύπρωταθλητών, οι οποίοι ανέβαζαν και κατέβαζαν ανάλογα με τις διοικήσεις της ΕΠΟ; Ναι ή όχι; Υπήρχαν μεγάλες ομάδες που ανέβαζαν και κατέβαζαν τις κυβερνήσεις στην ΕΠΟ, τη διοίκησή της; Ναι ή όχι; Αν είναι, να πούμε «όχι». Όλοι οι Υπουργοί, που έχουν διατελέσει Υπουργοί Αθλητισμού, ας μου πουν ότι δεν έγινε αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: … (Δεν ακούστηκε)

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Όλος ο κόσμος ξέρει ποια είναι η αλήθεια. Δεν θα την πούμε ποτέ; Δεν ξέρουμε ότι στο Υπουργείο Αθλητισμού ασκούνται τεράστιες πιέσεις από παράγοντες και επιχειρηματίες;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε….

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει, κύριε Ιωαννίδη. Δεν αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Αυτή είναι η αλήθεια.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Δεν αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Ιωαννίδη, δεν αναφέρθηκε σ’ εσάς. Δεν αναφέρθηκε στο όνομά σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: … (Δεν ακούστηκε)

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Κύριε Ιωαννίδη, μην πετάγεστε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Έχω δίκιο, σίγουρα.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Μη με διακόπτετε. Δεν σας έχω διακόψει ποτέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Απευθύνεστε, όμως.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Παρακαλώ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Δεν σας έχω διακόψει ποτέ. Πάρτε το λόγο μετά να με διαψεύσετε. Δεν είπα για το ΠΑΣΟΚ. Δεν είπα για τη Νέα Δημοκρατία. Είπα για τις κυβερνήσεις και για όλους τους Υπουργούς Αθλητισμού.

Υπήρχαν και υπάρχουν πιέσεις; Ναι ή όχι; Τώρα, αυτήν τη στιγμή που συζητείται το νομοσχέδιο, υπάρχουν ομάδες και ομοσπονδίες που «τραβάνε σακάκια»; Ναι ή όχι; Αυτό ρωτάω.

Πρέπει να βάλουμε τη δημοκρατία στις ομοσπονδίες. Πρέπει να καταφέρουμε να βάλουμε την απλή αναλογική, που είναι πάγια θέση όχι μόνο της δικής μας Αριστεράς, της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας ακόμα. Σε ιδιωτικές συζητήσεις με ανθρώπους από τη Νέα Δημοκρατία άκουγα «πίεσε λίγο για την απλή αναλογική. Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε». Γιατί; Γιατί στο εκλογικό μας σύστημα έχουμε το 40% να βγάζει 60% στη Βουλή. Έχουμε ενισχυμένες αναλογικές. Έχουμε συνηθίσει να φτιάχνουμε εκλογικά συστήματα, όπως μας βολεύει και ανάλογα με τις ανάγκες της επόμενης πιθανολογούμενης κυβέρνησης. Και έτσι, αλλάζουν τα εκλογικά συστήματα διαρκώς.

Έχουμε ζητήσει πάγιο εκλογικό σύστημα για όλες τις εκλογές, στα σωματεία, στη Βουλή, στους συλλόγους, στους δικηγόρους, στους δικαστές, στις ομοσπονδίες, παντού. Έχουμε ζητήσει να υπάρχει δημοκρατία, πάγιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Εδώ έχουμε κάνει συγκεκριμένη τροπολογία, τουλάχιστον για να γίνει ένα μεγάλο βήμα, να μπορεί η δεύτερη παράταξη, η τρίτη παράταξη να εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας. Και ζητήσαμε όχι πάνω από δύο θητείες, για να μην έχουμε ισόβιους επαγγελματίες λειτουργούς-μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ομοσπονδιών. Αυτά είναι πάγια αιτήματα και τα ζητάμε τώρα.

Υπάρχουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο σε όλον τον τομέα και στα θέματα του τουρισμού, με τις οποίες συμφωνούμε. Για τη βία στα γήπεδα, για το ντόπινγκ μίλησα και χθες και ξαναμιλήσαμε και στις Επιτροπές. Έχω μιλήσει αναλυτικά. Τα δεχόμαστε.

Αν βάλουμε τη δημοκρατία στις ομοσπονδίες και στην εκπροσώπηση και όχι πάνω από δύο θητείες, για να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τις ομοσπονδίες ως μητροπόλεις της Εκκλησίας, εμείς θα στηρίξουμε και θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο στο σύνολό του.

Ευχαριστώ πολύ.

Δείτε την ομιλία στο youtube εδώ