Οξύ παραμένει το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην Ανατολική και Δυτική Αττική

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

6/12/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

-Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

-Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: «Οξύ παραμένει το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην Ανατολική και Δυτική Αττική».

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πυκνοκατοικημένη Αττική εμφανίζεται ιδιαίτερα διογκωμένο. Επί σειρά ετών το πρόβλημα της σχολικής στέγης σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και υποστηρικτικών δομών, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές δεσμεύσεις, αποτελεί ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην περιφέρεια της Αττικής.

Τα περισσότερα σχολεία απέχουν κατά πολύ από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς υπάρχουν ακόμη σχολεία που λειτουργούν σε μισθωμένα, εντελώς ακατάλληλα κτίρια, σε κοντέινερ ή σε λυόμενες, προκατασκευασμένες αίθουσες, σχολεία με 33 μαθητές ανά τμήμα λόγω έλλειψης αιθουσών, σχολεία που, ενώ έχουν ιδρυθεί, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης κτιρίων ή οικοπέδων.

Επιπλέον, και ειδικότερα στις περιοχές Μενίδι, Άνω Λιόσια, Ζαφείρι και Ασπρόπυργο υπάρχουν γκετοποιημένα σχολεία και περιθωριοποιημένες ομάδες Ελλήνων πολιτών, όπως οι Ρομά, οι οποίοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή περιορίζονται σε σχολεία, που είναι αποκλειστικά για Ρομά.

Το στεγαστικό πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο μεταξύ άλλων, στις περιοχές της Βούλας, των Άνω Λιοσίων, του Ασπροπύργου, της Αρτέμιδος, της Ανθούσας, του Γέρακα, της Ραφήνας, του Κορωπίου, των Σπάτων, της Παλλήνης, της Ραφήνας.

Η ραγδαία ανάπτυξη στην περιοχή της Αττικής, τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διδασκαλίας στα σχολεία. Σύμφωνα, δε με πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η τελευταία δεκαετία παρουσιάζει αύξηση του μαθητικού πληθυσμού κατά 50%, ενώ σε ορισμένους Δήμους η αύξηση ξεπερνά το 100%.

Καθώς η αρμοδιότητα ανέγερσης διδακτηρίων στην Αττική ανήκει στον ΟΣΚ και μετά τον «Καλλικράτη», στους νέους Δήμους, και καθώς η διαχείριση των Π.Ε.Π. ανήκει στην αιρετή Περιφέρεια, είναι αναγκαία η συνεργασία στην κατεύθυνση της ένταξης των ώριμων μελετών ανέγερσης διδακτηρίων στο Π.Ε.Π. Αττικής.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημα, που παρατηρείται στην Περιφέρεια Αττικής;

Έχουν γίνει μελέτες για την εξασφάλιση των οικοπέδων και την ανέγερση των σχολικών κτιρίων και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους;

Υπάρχει σχεδιασμός για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα;

Υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, και ειδικότερα για την Περιφέρεια Αττικής, περισσότερων κονδυλίων για την ανέγερση νέων διδακτηρίων, και ποια είναι αυτά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.