Ο Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει την ευθύνη να κάνει τον Πρωθυπουργό

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό EUROPE ONE Θεσσαλονίκης.
9-5-2015

Πάση θυσία παραμονή στο ευρώ και στην ευρωζώνη;
«Εγώ προσωπικά, και ο Σταύρος Θεοδωράκης και όλοι μας στο ΠΟΤΑΜΙ έχουμε πει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Είναι αδιανόητο να συζητάμε για έξοδο από την ευρωζώνη και το ευρώ. Ναι, πάση θυσία. Και αυτή τη θυσία την έχουμε κάνει, 80%. Δηλαδή τα άγρια, τα δύσκολα, τα περάσαμε.»
Eurogroup, Διαπραγματεύσεις & Κυβέρνηση:
«Έχουμε μετρήσει πόσες φορές το ‘χουμε ξαναπεράσει αυτό; Είκοσι; Δεκαπέντε; Δηλαδή πόσα Eurogroup, πόσες Δευτέρες, πόσες εβδομάδες; Τρεις μήνες, εκατό μέρες; Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη, ούτε προφητεία, διότι, για να σας πω κάτι πολύ χοντρά, ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουνε τι θέλουνε.
Αυτή η κυβέρνηση χορεύει τσιγκολελέτα. Κάνει δύο βήματα μπροστά, τρία πίσω, τέσσερα μπροστά, έξι πίσω. Χορεύει κάτι παραδοσιακούς χορούς, στο ρυθμό που έπαιζε τα νταούλια η ίδια. Δηλαδή παίζει η ίδια τα νταούλια και χορεύει.
Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται κυρίως με τον εαυτό της. Δεν διαπραγματεύεται με τους ξένους. Εδώ και τρεις μήνες δεν έχει κάνει καμία διαπραγμάτευση. Και ο κύριος Βαρουφάκης – με το ένα νι – που ήταν πριν και ο κύριος Τσακαλώτος με τα πολλά ευκλείδια, δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, καμία πρόταση επί αριθμών: ότι θέλουμε τρία, λείπουνε έξι, βάζουμε πέντε, βάλτε οκτώ. Δεν έχει πει τίποτα απολύτως. Λέει πολιτική διαπραγμάτευση και εννοεί άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, δεν έχει κάνει καμία διαπραγμάτευση, ούτε καλή ούτε κακή. Ο κ. Τσίπρας έλεγε go back Mrs Merkel και μετά πήγαινε και συζήταγε με την Μέρκελ, καταλήξανε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που δεν εφαρμόστηκε, μπήκαμε σε μία λογική νέων μέτρων αλλά χωρίς να πάρουμε λεφτά… Η κυβέρνηση έχει κάνει διάφορα πράγματα που είναι ΠΑΡΑΛΟΓΑ! Φαντάζομαι, ότι θα επιδιώξει πάση θυσία μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους, επί τυπικής βάσεως, για να πει ότι «ορίστε, εμείς συμφωνήσαμε», αλλά στο εσωτερικό της χώρας θα μας πηγαίνει στο γνωστό πελατειακό σύστημα, για να διορίσουμε τα δικά μας παιδιά και τους ημέτερους νταλαβεριτζήδες. Όπως θα έχετε δει, ήδη το κάνει. Παράδειγμα οι 13 νέοι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης – έχει θέσει και ερώτηση ο Σταύρος Θεοδωράκης – που οι 11 είναι ΣΥΡΙΖΑ, οι 2 είναι ψεκασμένοι, αλλά ουδείς γνωρίζει ποιος απ’ αυτούς είναι άξιος. Και επίσης, σε διάφορα άλλα πόστα, σε διοικήσεις σε οργανισμούς και τέτοια, έχει βάλει παλαιοπασόκους, καραμανλικούς και τους ημέτερους συριζοψεκασμένους.»

Πάμε για νέο Μνημόνιο;
«Δεν το συζητάω. Εννοείται ότι θα ‘χουμε νέο Μνημόνιο. Ήδη συνεχίζεται και αυτό που είχαμε και η κυβέρνηση επ’ αυτού, τηρεί ακριβώς την παροιμία «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Αλλάζει τα λόγια δηλαδή. Ότι το Μνημόνιο είναι γέφυρα και συμφωνία, ότι η Τρόικα είναι θεσμοί, ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας… Ψάχνει να βρει λέξεις. Γιατί πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης.»
Το χαρτί του δημοψηφίσματος το θεωρείτε ένα σωστό χαρτί;
«Ναι. Είναι …άσος μπαστούνι!»
Νέα μέτρα: Θα περάσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Τι θα κάνει το Ποτάμι;
«Αν μου πείτε ποια είναι τα καινούρια μέτρα. Αν τα καινούρια μέτρα ας πούμε κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να είναι οι εκτελέσεις των συνταξιούχων, δεν θα τα ψηφίσουμε. Αλλά αν τα καινούρια μέτρα είναι μεταρρυθμίσεις στις εφορίες, στις πολεοδομίες, στο δημόσιο τομέα, στη δικαιοσύνη, θα τα ψηφίσουμε. Τα μέτρα που πρέπει να πάρει η χώρα είναι σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Όλα τα άλλα, είναι πενηνταράκια για να κοροϊδευόμαστε. Η κυβέρνηση μπορεί να πει ότι δεν κάνουμε βήμα κάτω από τα 320 ευρώ στις συντάξεις, αλλά θα περικόψουμε τα ρετιρέ. Αλλά κάνει την πάπια δεν το λέει. Λέει για τις συντάξεις των γιαγιάδων, για τα 320. Για τις συντάξεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, των διαφόρων κρατικών μεγαλοφωστήρων που παίρνουνε τριχίλιαρα και τετραχίλιαρα, κάνει την πάπια.
Έχουμε πει εκατό φορές από το ΠΟΤΑΜΙ, και ο Σταύρος Θεοδωράκης και όλοι, και μένω στη Βουλή: έχουμε κάνει πενήντα συγκεκριμένες προτάσεις για την ΕΡΤ, πενήντα συγκεκριμένες προτάσεις για την παιδεία, για την υγεία, για τους οργανισμούς, για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Για να προσελκύσουμε επενδύσεις, για να ανοίξουν δουλειές, αυτό έχει ανάγκη η χώρα. Όχι να επαναπροσλάβει 250 τηλεφωνήτριες στον 2ο όροφο του Υπουργείου Δημιουργικής Ασάφειας. Ν’ ανοίξουν δουλειές για τον κόσμο. Για το ενάμισι εκατομμύριο ανέργων…. που κλαίγεται…. κλαψοκλαίγεται η κυβέρνηση, αλλά το χρησιμοποιεί μόνο ως επιχείρημα. Δεν την νοιάζουν οι άνεργοι. Τη νοιάζει να βολέψει στο Δημόσιο τα δικά της παιδιά. Δηλαδή, τα ίδια, τα παλιά. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Αυτό είναι όλο το πράγμα. Και ως ΠΟΤΑΜΙ έχουμε προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη ενός κανονικού πρωθυπουργού. Για να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Σ’ αυτή την πορεία, εάν αναλάβει αυτή την ευθύνη χωρίς τζιριτζάντζουλες και κόλπα, πισωγυρίσματα και πιρουέτες, θα τον στηρίξουμε και εμείς, τα 2/3 της Βουλής, και το 80% του ελληνικού λαού.»
Να γίνει κάποια οικουμενική κυβέρνηση;
«Τύπου. Δεν θέλω να λέω οικουμενική, γιατί οι οικουμενικές κυβερνήσεις είναι λίγο παρεξηγημένες, όπως και η κεντροαριστερά, η κεντροδεξιά, ο σοσιαλισμός, οι προοδευτικές δυνάμεις. Όλα αυτά είναι παρεξηγήσιμα και παρεξηγημένα. Εγώ θέλω μόνο να πω αυτό που έχουμε περιγράψει: ο Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει την ευθύνη να κάνει τον πρωθυπουργό. Να παίξει τον πρωθυπουργό και όχι να παίζει τις κουμπάρες. Και να ξεφορτωθεί τα βαρίδια του, τα δεξιά στην κυβέρνηση και τα αριστερίστικα στο κόμμα του. Και να προχωρήσει σε μία ευρωπαϊκή πορεία προοδευτικής κατεύθυνσης. Αυτό πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.»
Το Ποτάμι θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση;
«Δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε καμία κυβέρνηση. Δεν θέλουμε σώνει και καλά να κυβερνήσουμε, ή να βρούμε υπουργεία, ή θώκους, ή καρέκλες. Κάτι πεινάλες της δήθεν αριστεράς ενδιαφέρονται για τέτοια. Για καρέκλες, πολυθρόνες και καρεκλάκια. Και για να φοράνε τα κράνη να πηγαίνουνε στους λιγνίτες με κάτι ξανθιές δεξιούρες από την Κοζάνη.»