Ο Κόσμος του Επενδυτή 2/10/2010

Ο Κόσμος του Επενδυτή 2/10/2010
(Tου Βαγγέλη Παπαδημητρίου)

Η Αριστερά με πολλά ψηφοδέλτια. Τι μήνυμα εκπέμπει στον κόσμο που δεν έχει παρακολουθήσει την πορεία του «πολυκερματισμού»;

Πάλι καλά που είναι 6-7 οι «αριστεροί συνδυασμοί» και όχι 37. Ο κατακερματισμός απογοητεύει τον κόσμο, για να μην πω εξοργίζει, δημιουργεί σύγχυση και με πρόσχημα ιδεολογικές καθαρότητες, ιδιόχρηση της μόνης αλήθειας και ασήμαντες για τον κόσμο ενδοαριστερές διαφοροποιήσεις και λοιμώξεις, στρώνει το δρόμο σε αντιδραστικές επιλογές όπως ο δικομματισμός, ο νεοφιλελευθερισμός, οι δεξιές πρακτικές ή ακόμα και οι Αδόλφοι, όπως έγινε στη Γερμανία τη δεκαετία του ΄30. Όλα αυτά στον αντίποδα της πραγματικά αριστερής λογικής που είναι οι πλατύτερες συγκλίσεις, όπως ήταν το ΕΑΜ, η ΕΔΑ κλπ. Ζούμε τα συμπτώματα μιας βαριάς ασθένειας.

Πολλοί λένε «το μνημόνιο, n διαχωριστική γραμμή». Εσείς τι λέτε;

Η μόνη διαχωριστική γραμμή είναι το δημόσιο συμφέρον και όχι οι ιδεοληψίες, οι συντεχνιακές πρακτικές, τα κλειστά επαγγέλματα ή ακόμα και τα κεκτημένα μικρών ομάδων που βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο. Τα Μνημόνια, οι Τρόικες και τα ΔΝΤ αποτελούν βέβαια απειλή και είμαστε αντίθετοι στην προσφυγή σ’ αυτά αλλά είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία των δεινών. Είχαμε ένα αυτοκινητάκι κακοσυντηρημένο και προβληματικό απ’ τους χειριστές του, οι οποίοι και ως οδηγοί του, πότε ο ένας με τα πράσινα, πότε ο άλλος με τα γαλάζια το ρίξαν στο χαντάκι και το κάναν σαν τα μούτρα τους και έρχονται τα συνεργεία και οι φαναρτζήδες, τους οποίους θα ακριβοπληρώσουμε βέβαια, για να το συμμαζέψουν, να το επισκευάσουν. Κάτι αριστεροί λένε να το πάμε για απόσυρση ή να το αφήσουμε παλιοσίδερα στη χωματερή. Είναι λογική αυτή; Να μην το φτιάξουμε; Για τον στούκο οι φαναρτζήδες φταίνε ή οι σωφεράτζες μας; Υπάρχει μια αριστεροδεξιά αντιμνημονιακή δημαγωγία που «απαλλάσσει» το δικομματισμό από τις ευθύνες του, πως για όλα φταίνε οι ξένοι, οι Αμερικάνοι, οι Βρυξέλλες, το ΔΝΤ….. Όσο δημαγωγούμε για το Μνημόνιο, κινδυνεύουμε να συναντηθούμε στης Αττικής το μνημόσυνο.

Σας αρέσει ή όχι, μπορεί να μην είστε στον δεύτερο γύρο. Τι θα προτείνετε;

Τρίτο γύρο, όπως στο αντάρτικο. Πλάκα πλάκα σε κάποιους δήθεν αριστερούς θα αρέσει αυτό.

Εννιά υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής. Ένας λόγος που ξεχωρίζετε;

Λοιπόν, να σας πω, θα δημοσιοποιήσουμε προτάσεις και μελέτες που θα κάνουν την Αττική καλύτερη και θα διορθώσουν όσο γίνεται τις αθλιότητες που έχουμε κάνει. Θα υπενθυμίσουμε σχέδια που δεν εκπονήθηκαν σώνει και καλά από αριστερούς, τα οποία θάφτηκαν στα συρτάρια και που, αν είχαν εφαρμοστεί, θα ήταν ανθρώπινη και η Αθήνα και η Αττική, σχέδια και μελέτες του Κανδύλη, του Δοξιάδη, του Τρίτση, του Μάνου, του ΤΕΕ, του ΕΜΠ και θα απαιτούμε την εφαρμογή τέτοιων σχεδίων από αυτούς που θα εκλεγούν. Αφορούν τα βουνά της Αττικής, το θαλάσσιο μέτωπο, τους δημόσιους χώρους και τα πάρκα, τους εναπομείναντες φυσικούς πνεύμονες, τα δημόσια εγκαταλελειμμένα και μη κτήρια, το ενεργειακό και βέβαια το αττικό περιβάλλον που απειλείται με βλάβες μη αναστρέψιμες, όπως και το μυαλό μας επίσης. Μάλλον θα’ μαι ο ενδέκατος, ελπίζοντας βέβαια πως οι έσχατοι έσονται πρώτοι.

«Καλλικράτης», ένας νέος θεσμός. Πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει;

Όχι, δεν θα λειτουργήσει, όπως δεν λειτούργησε και ο Καποδίστριας. Είναι σε σωστή κατεύθυνση αλλά με λάθος εφαρμογή, όπως πολλά πράγματα στην Ελλάδα, όπως υπάρχοντες νόμοι που δεν εφαρμόζονται, όπως νόμοι και προγράμματα που εφαρμόζονται στρεβλά. Θυμηθείτε: σε μερικά χρόνια, μετά τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη, θα προταθεί νέα περιφερειακή ανασυγκρότηση με το όνομα Ικτίνος. Ελπίζω τότε να έχουμε καταφέρει την αποκέντρωση και μια πραγματικά πολυπεριφερειακή ανάπτυξη.

Το προφίλ σας είναι αρκούντως «αντιεξουσιαστικό». Ένας «αντιεξουσιαστής» μίνι πρωθυπουργός Αττικής;

Πόσο μίνι; Εννοείτε κάτι σαν μπρελόκ; Δεν είμαι εγώ αντιεξουσιαστής, η εξουσία είναι εχθρός της κοινωνίας, τρισάθλια και απάνθρωπη. Αυτή πρέπει να αλλάξει και εμείς από πελάτες της ή πωλητές να ξαναγίνουμε πολίτες. Αν είναι αντιεξουσιαστικό το να κρεμάσουμε αυτούς που μας έριξαν στην καταστροφή , ναι, είμαι αντιεξουσιαστής. Εσείς δεν είστε; Δεν πρέπει όσοι λεηλάτησαν τα δημόσια ταμεία και τη ζωή μας να διαπομπευτούν και να δημευτούν οι περιουσίες τους-αποτέλεσμα παράνομου πλουτισμού; Η Ιστορία έχει πολλά τέτοια παραδείγματα. Μακάρι να τα ακολουθήσουμε. Και για να κλείσω με την περιφέρειά μας, ελπίζω η Αττική να μην μπει στην εντατική.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.