Ο προεδρος της ΔΕΗ στην Επιτροπη Παραγωγης και Εμποριου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κλήθηκε για να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Η. Π. Αθανασόπουλος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός,  ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Για ποιο λόγο θα πρέπει η ΔΕΗ και το ενεργειακό πλάνο και το ενεργειακό τοπίo της χώρας να προσδένεται συνεχώς σε καύσιμα εισαγόμενα, σε λιθάνθρακα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριo, όταν απεμπολούμε ήδη τον ντόπιο λιγνίτη και δεν έχουμε κάνει σχεδόν τίποτα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Ενώ προετοιμάζουμε την κοινή γνώμη και με ελαφρά πηδηματάκια μετακινούμαστε προς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Και μάλιστα κάποιοι από τους κρατούντες, όχι μόνο εδώ αλλά και αλλού, εντάσσουν  την πυρηνική ενέργεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μάλιστα στις οικολογικές.
Μήπως δρομολογείται η εκποίηση της ΔΕΗ κατά τα πρότυπα της Ολυμπιακής ή του ΟΤΕ ή αμ’ έπος αμ’ έργον και του ΕΛΤΑ. Ποια είναι τα σχέδια και οι προτάσεις της ΔΕΗ για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ποια είναι η  πολιτική και η καμπάνια της ΔΕΗ για την  εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας ;
 Είναι ίδια η τιμή μονάδας που πληρώνει ο πολίτης στη ΔΕΗ και ίδια η τιμή μονάδας που πληρώνει ο βιομήχανος;
 Για το Αλιβέρι έχει λάβει υπόψη η ΔΕΗ ότι ο συγκεκριμένος σταθμός θα προστεθεί στο ενεργειακό σύστημα της ΔΕΗ και ως εκ τούτου θα επιβαρύνει με περίπου 4.5 εκατομ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, εκτός του θείου και αζώτου; Πώς ανακοινώνει η ΔΕΗ τη θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ, όταν η ΡΑΕ τηρεί ως τώρα σιγήν ιχθύος; Σε ποιο οικόπεδο θα κατασκευάσει η ΔΕΗ την εν λόγω μονάδα και ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου; Γιατί το οικόπεδο, στο οποίο η ΔΕΗ θα κατασκευάσει τη μονάδα, έχει παραχωρηθεί από την ΚΕΔ στο δήμο Αλιβερίου, ως το 2009 για να γίνουν εκεί σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις. ΄Εχει λάβει υπόψη η ΔΕΗ τις ισχυρές αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο;  Με δεδομένη την πρόσφατη απόφαση βασικού ανταγωνιστή – Μυτιληναίος νομίζω – στα Ασπρα Σπίτια ακυρώθηκε ο λιθάνθρακας εκεί, μετά τις τοπικές αντιδράσεις, η ΔΕΗ πώς επιμένει στο Αλιβέρι και στη Λάρυμνα, ενώ οι αντιδράσεις εντείνονται;
Έχουμε καταθέσει και σχετικές ερωτήσεις για τα θέματα αυτά.
Έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ ότι βάσει του Business plan  σχεδιάζεται η κατασκευή περισσότερων από 2.500 χιλιάδων μεγαβάτ θερμοηλεκτρικών μονάδων με εισαγόμενα καύσιμα, για το διασυνδεδεμένο σύστημα ως το 2014. Για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά του Αιγαίου σχεδιάζεται η κατασκευή περισσότερων από 900 μεγαβατ. Με τη  ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τους συνδικαλιστές  είστε σε πόλεμο, κε Αθανασόπουλε;  τους θεωρείτε εχθρούς σας; δεν θα έπρεπε να έχουν λόγο και να συμμετέχουν στη διοίκηση της ΔΕΗ; Δηλαδή απαιτούν πράγματα ως μη όφειλαν οι εργαζόμενοι και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ;  Έχετε μιλήσει με τους εργαζόμενους για την προστασία των ανθρώπων που δουλεύουν με τους λιγνίτες ως τώρα, τους οποίους απεμπολούμε και τους αφήνουμε στην άκρη, για να πάμε στο λιθάνθρακα που είναι χειρότερος και εισαγόμενος, έχετε μιλήσει με τους εργαζόμενους στην Πτολεμαϊδα, στη Μεγαλόπολη, στο Αλιβέρι, στη Λάρυμνα, στην Κομοτηνή, στην Καβάλα, στο Λαύριο;  Αλλά το σημαντικότερο είναι πώς θα απαντήσει η ΔΕΗ στο αίτημα για την ανάγκη, στο ενεργειακό τοπίο να εξασφαλίσουμε το 20% από ανανεώσιμες – δεν εννοούμε την πυρηνική – πηγές ενέργειας. Με την αιολική δύναμη της Ελλάδας, όπου τσακώνονται στα νησιά για τα Αιολικά πάρκα στις κορυφογραμμές, ενώ υπάρχουν βραχονησίδες, οι οποίες θα μπορούσαν να γεμίσουν με αιολικά πάρκα χωρίς να ενοχλούν κανέναν. Θα μου πείτε είναι η μεταφορά της ενεργείας. Να το δούμε. Είναι φθηνότερο το να αντιμετωπίσουμε τη μεταφορά της ενέργειας, παρά να καταστρέψουμε τη ζωή μας.»

16.10.08

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.