ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ένας θεσμός υπεράνω κομμάτων

Την Πέμπτη 19 Μαρτίου ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Γιώργο Παπαχρήστο και Νότη Παπαδόπουλο στην εκπομπή «Ταπί και Ψύχραιμοι» στον ΒΗΜΑ FM 99.5
Ακούστε την συνέντευξη και την εκπομπή, εδώ:

ή εδώ:

 

-Θα καλημερίσουμε τώρα στην τηλεφωνική γραμμή κυρίες και κύριοι, τον βουλευτή του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ, φίλο της εκπομπής και συνάδελφο και συναγωνιστή Γρηγόρη Ψαριανό. Καλημέρα Γρηγόρη. Είχατε ένα κουίζ στη σελίδα σας στο FB, απαντήθηκε;
«Ένας συνάδελφος το ανέβασε. Ένα κουΐζ με διάφορα ερωτήματα. Δεν έχει απαντηθεί, όχι. Δίνουνε διάφορες απαντήσεις, νομίζω, τελείως αυθαίρετες.»
-Εγώ επειδή το είδα αυτό το κουίζ, έχει και κάτι εκφράσεις που δεν μπορώ να πω ότι με βρίσκουν σύμφωνο.
«Ούτε εμένα.»
-Άρα δεν είναι δικό σας, γιατί λένε πως αυτό του Ψαριανού είναι, αλλά είναι με ψευδώνυμο
«Είναι προϊόν συνεργασίας. Ναι, είναι σελίδα δική μου αυτή. Λουκάς Σιδηρόπουλος. Βεβαίως. Αλλά είμαστε πέντε άτομα σ’ αυτό το γραφείο, γι’ αυτό. Λουκάς είναι το όνομα ενός συνεργάτη και Σιδηρόπουλος είναι το επίθετο ενός συνεργάτη ο οποίος δεν είναι στο γραφείο, έχει φύγει πια.
-Μισό λεπτό. Αν συμμετέχεις κι εσύ Γρηγόρη μου, φίλε και συναγωνιστή μου, πρέπει να σου πω ότι τέτοιες εκφράσεις για την Πρόεδρο της Βουλής δεν συνάδουν.
«Μα δεν έχει καμία σχέση. Κάνετε λάθος. Ένα κουίζ είναι. Είναι ένα ερώτημα και πολλοί έσπευσαν να απαντήσουν…»
-Εγώ κατάλαβα ότι υπαινικτικά αναφερόταν αυτό το κουίζ στην Πρόεδρο της Βουλής.
«Όχι, όχι.»
-Αυτό θέλω λοιπόν να διευκρινίσω, ότι δεν αναφέρεται στην Πρόεδρο της Βουλής.
«Όχι. Υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά και πολλές τέτοιες φυσιογνωμίες. Η δοκιμή για το κουίζ αυτό ήταν τι λέει ο κόσμος. Δηλαδή τι νομίζουν, αυτοί που διαβάζουνε…»
-Μια κι ο Βασίλης έβαλε στο τραπέζι, κύριε Ψαριανέ, το θέμα της προέδρου της Βουλής και των όσων συμβαίνουν τελευταία στη Βουλή, θα ήθελα τη γνώμη σας για το πώς μπορεί να ανακοπεί αυτή η φθίνουσα πορεία που δείχνει να έχει το επίπεδο στο Κοινοβούλιο και τι κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε να αποκτήσει το Κοινοβούλιο την αίγλη που είχε τα προηγούμενα χρόνια.
«Δεν ξέρω αν ποτέ είχε μια ιδιαίτερη αίγλη το Κοινοβούλιο, τα πολύ παλαιότερα χρόνια, ίσως… Πραγματικά το επίπεδο μπορεί να ήταν πολύ ψηλό. Βέβαια αυτό το πολύ ψηλό επίπεδο μας έφερε στην καταστροφή. Τώρα σκέψου πού θα μας φέρει το χαμηλό επίπεδο. Εγώ μόνο μ’ αυτή τη σκέψη τρελαίνομαι. Δηλαδή, όταν η Βουλή είχε φυσιογνωμίες, να μην αναφέρω τώρα καμιά εικοσαριά-τριάντα ονόματα της μεταπολιτευτικής περιόδου, αλλά όταν αυτή η παλαιότερη σύνθεση του κοινοβουλίου μας έφερε εδώ που μας έφερε, φανταστείτε πού μπορεί να πάμε τώρα με αυτό το επίπεδο που έχουμε αυτή τη στιγμή στην πολιτική ζωή του τόπου, θα έλεγα κι όχι μόνο στο Κοινοβούλιο. Στα κόμματα. Στις ηγεσίες. Και σε αυτό έχουν ευθύνη όλα τα κόμματα. ΟΛΑ τα κόμματα. Και όλοι οι αρχηγοί κομμάτων. Οι αρχηγοί κομμάτων που με πράξεις και παραλείψεις μας έφεραν εδώ που μας έφεραν, οι αρχηγοί κομμάτων που με πράξεις και παραλείψεις μας έφεραν εδώ αλλά τώρα συνδιαλέγονται, ενώ είναι ιδεολογικοί αντίπαλοι με την κυβέρνηση, συνδιαλέγονται και τοποθετούν ανθρώπους σε πολύ καίρια πόστα της Δημοκρατίας μας. Υπάρχουν προβλήματα.
Όμως, για το θέμα της Προέδρου της Βουλής πρέπει να πω ότι η ίδια πρέπει να αποφασίσει, να συνειδητοποιήσει, ότι η ίδια είναι θεσμός. Είναι η Πρόεδρος της Βουλής, είναι το τρίτο ισχυρότερο πρόσωπο του πολιτικού συστήματος της Δημοκρατίας μας. Και πρέπει να συμπεριφέρεται, οφείλει να συμπεριφέρεται ως Πρόεδρος της Βουλής. Όχι ως πρόεδρος του συλλόγου αναξιοπαθούντων, ή μιας παράταξης ή του κόμματός της. Της εύχομαι να γίνει πρόεδρος κάποιου κόμματος, μπορεί να το επιθυμεί.»

-Σε τι οφείλεται αυτό τώρα; Στο νεαρό της ηλικίας της; Στο ότι έχει κάποιες φιλοδοξίες; Τι πιστεύετε; Ότι έχει κακούς συμβούλους ενδεχομένως;
«Ναι. Έχει κακούς συμβούλους. Ίσως δεν έχει καλή αγωγή, θα ήθελα να πω. Η συμπεριφορά της είναι ολίγον ανάγωγος, κατά τη γνώμη μου. Δηλαδή όταν μιλάει ένας “εχθρός» βουλευτής, κακός άνθρωπος, δεξιός, ή δεν ξέρω τι ‘ναι αυτός. Όχι χρυσαυγίτης γιατί τότε είμαστε πιο ευγενικοί. Ένας κακός άνθρωπος, βρε παιδί μου, άλλος. Δεν πρέπει να λέει «Μμ, δεν μας τα είπατε καλά κύριε βουλευτά. Εγώ τώρα θα δώσω το λόγο όμως στον φίλο μου τάδε που είναι συμβολική η παρουσία του εδώ γιατί είναι από το Δίστομο και έχω μια ευαισθησία σ’ αυτά τα θέματα…” ή “βεβαίως οι βουλευτές οφείλουν να μην ψηφίζουν μνημονιακά μέτρα…”. Δεν είναι δουλειά του Προέδρου της Βουλής αυτή. Κι εγώ δεν θέλω να ψηφίζουνε μνημονιακά μέτρα και μακάρι να μην τα χρειαζόμασταν ποτέ. Αλλά ως Πρόεδρος της Βουλής δεν θα το ‘λεγα ποτέ. Θα το ‘λεγα από κάτω. Θα το ‘λεγα ως πρώην Κωνσταντοπούλου. Ως “από κάτω” όχι ως “από πάνω”. Ο Πρόεδρος της Βουλής κάνει άλλα πράγματα. Έχει μάθει απέξω τον Κανονισμό και όλους τους νόμους, τις υποδιαιρέσεις, τους αστερίσκους, τα νούμερα όλα, ξέρεις…το 3224 του ’72…, όλα αυτά που δεν τα ξέρω εγώ, εκείνη τα ξέρει βέβαια γιατί είναι η δουλειά της και ως νομικός, αλλά δεν έχει καταλάβει τι είναι ο Πρόεδρος της Βουλής. Ξέρει απέξω όλο τον Κανονισμό, αλλά δεν έχει καταλάβει τι κάνει ο Πρόεδρος.
-Πιστεύετε ότι η στάση της αυτή είναι θέμα χαρακτήρος απλώς, ή έχετε δεύτερες σκέψεις; π.χ. φιλοδοξίας;
«Είναι θέμα χαρακτήρος, είναι θέμα κακών συμβούλων, είναι θέμα αγωγής όπως σας ξαναείπα. Είναι θέμα ευγένειας ή αγένειας. Βεβαίως είναι, πώς να σας το πω, εξαιρετικά φιλόδοξος άνθρωπος κι αυτό είναι πολύ θεμιτό. Και μπορεί η φιλοδοξία να την οδηγήσει στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Της το εύχομαι, να τη διεκδικήσει και να έχει κάποια επιτυχία, ή να γίνει πρόεδρος άλλου κόμματος, ενός κάποιου κόμματος τέλος πάντων.»
-Επειδή είστε και δημοσιογράφος πλην των άλλων και έχετε μια θητεία στο επάγγελμα και στο ρεπορτάζ, θέλω να σας ρωτήσω εάν η πληροφόρησή σας από τη Βουλή δείχνει ότι υπάρχει αυτή η τάση κι ότι έχει έρεισμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Βεβαίως έχει. Η κυρία Κωνσταντοπούλου συμπεριφέρεται ως αντιπολιτευόμενη δελφίνος εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό μπορεί να το κάνει όχι από το Προεδρείο της Βουλής, επαναλαμβάνω. Δηλαδή αυτή τη στιγμή η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι ο προβαλλόμενος αντιπολιτευτικός πόλος εντός. Όχι εντός της κυβέρνησης, γιατί εκεί γίνεται μπάχαλο μαζί με τους ανεξέλεγκτους κλπ., εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίπαλον δέος του Τσίπρα ήταν, είναι ως τώρα, ο κύριος Λαφαζάνης. Νομίζω ότι ο κύριος Λαφαζάνης θα πρέπει ν’ ανησυχεί κάπως. Γιατί υπάρχουν κι άλλοι διεκδικητές δελφίνοι.»
-Ναι, αλλά την ψηφίσατε κι εσείς την κυρία Κωνσταντοπούλου.
«Εννοείτε εγώ προσωπικά; Δεν θα ήθελα να σας πω εγώ προσωπικά τι έκανα. Το κόμμα μας δήλωσε ότι την ψήφισε. Έχω κάνει ένα ρεπορτάζ, δεν την ψήφισαν όλοι όπως θα έχετε καταλάβει.
Κοιτάξτε: αυτό ήταν συμβολικό και καλά έκανε το κόμμα και δήλωσε, γιατί πραγματικά έπρεπε. Και οφείλουμε όλοι να έχουμε μια συναινετική διάθεση. Και ακριβώς επειδή ο Πρόεδρος της Βουλής είναι ένας θεσμός υπεράνω κομμάτων, δεν είναι καν ο “αρχηγός” της Βουλής, είναι ο συντονιστής της Βουλής. Δεν είναι ο κουμανταδόρος, ο τσαμπουκαλής ας πούμε, ο επικεφαλής ενός θεσμού. Είναι ο συντονιστής. Ένα πρόσωπο πολύ εμβληματικό. Για να μην αναφερθώ τώρα και σε παλαιότερους προέδρους της Βουλής.»
-Θέλω να σας ρωτήσω κύριε Ψαριανέ και για ένα άλλο θέμα: Διάβασα ένα σημείωμά σας χθες, αν δεν κάνω λάθος στην ιστοσελίδα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που περιπαίζατε λίγο το νέο ύφος των παρελάσεων που εγκαθιστά η κυβέρνηση από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
«Ναι. Οι περιγραφές που ως τώρα έχουμε είναι λίγο “Πολεμική αρετή των Ελλήνων”. Εκείνη η φοβερή γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο Καλλιμάρμαρο.
Κοιτάξτε να δείτε. Το ότι εξακολουθεί να ισχύει ο θεσμός των παρελάσεων που κάθετα αντίθετος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, κι έχω προσωπική εμπειρία γιατί υπήρξα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ξέρουνε όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας… τώρα μην ανοίξουμε τέτοιες κουβέντες ώρα που είναι και μέρες που είμαστε… Λοιπόν, ότι έχει κάνει, ας πούμε ένα φοβερό τετακέ σε λαδωμένο οδόστρωμα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ξέρουμε. Αλλά το ότι οι παρελάσεις θα αναβαθμιστούν με χορούς, με τσάμικα, με καλαματιανά, με εθνικές φορεσιές και τα λοιπά, και θα μπει κι ο λαός από πίσω και θα τραγουδάν οι μισοί το “εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα” και “βροντάει ο Όλυμπος αστράφτει η Γκιώνα” και οι άλλοι μισοί “των εχθρών τα φουσάτα περάσαν σαν τον λίβα που καίει τα σπαρτά” και “πάνω εκεί στης Πίνδου μας τις κορφές που θαρρείς τ’ αστέρια φιλούνε” μαζί με το “είμαι του ΕΛΑΣ αντάρτης” κι όλα αυτά… Είναι σαν Λούκυ Λουκ κάπως. Θυμίζει τους Ο’Τίμινς και τους Ο’Χάρα σ’ ένα επεισόδιο του Λούκυ Λουκ.
Πέρυσι, είχαμε σε διάφορες παρελάσεις σε Δήμους ύμνους του ΕΑΜ. Στο Χαλάνδρι από τον κύριο Ρούσσο για παράδειγμα.»
-Τώρα, επειδή ήσασταν κι εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ κάποτε, εσείς συμφωνείτε μ’ αυτή τη διάταξη του νέου νομοσχεδίου που αφήνει παράθυρο για να αποφυλακιστεί ο κύριος Σάββας Ξηρός;
«Εσείς τι λέτε, λέτε να συμφωνώ; Δεν συμφωνώ. Όχι βεβαίως. Εδώ δεν συμφωνεί η μισή κυβέρνηση με την άλλη μισή. Και σε αυτό το θέμα και σε διάφορα άλλα θέματα.»
-Ναι, αλλά δεν το αναδείξατε σαν ΠΟΤΑΜΙ. Γενικώς το ΠΟΤΑΜΙ με την αντιπολίτευση δεν τα πάει και καλά, μάλλον…
«Όχι, δεν έχετε δίκιο. Έχουμε πει με σαφήνεια πολύ, απολύτως έχουμε περιγράψει και τις προτάσεις μας και τις διαφωνίες μας και όλα αυτά τα πράγματα. Απολύτως τα ‘χουμε περιγράψει. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε δηλαδή;»
-Έχω την εντύπωση ότι σας έχουν δώσει περισσότερες λαβές τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης για αντιπολίτευση κι εσείς στέκεστε σε ένα-δύο. Για τα μάτια του κόσμου. Μου λένε, δηλαδή, πολλοί, ότι ο Θεοδωράκης και η ομάδα του, το παίζουν δήθεν αντιπολίτευση, αλλά στην πραγματικότητα είναι η εφεδρεία.
«Όχι. Αυτό δεν ισχύει. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση εφεδρείας και σας το λέω ξεκάθαρα. Υπάρχει μία περίπτωση να χρειαστεί η χώρα αυτό που ως τώρα δεν είχε κάνει. Να το κάνει τώρα. Μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Που να περιλαμβάνει τα κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στην, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, στο ευρώ και στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Όχι στην περιφέρειά της. Βεβαίως δεν μας αρέσει αυτή η Ευρώπη. Ούτε στους ακροδεξιούς αρέσει, ούτε στους φασίστες, ούτε στους κομμουνιστές. Καθένα δεν του αρέσει για δικούς του λόγους.»
-Τώρα, να λέμε τα πράγματα με τα’ όνομά τους, αν έρθει νέα συμφωνία στη Βουλή, συμφωνία με την Ευρώπη, το ΠΟΤΑΜΙ θα την ψηφίσει;
«Εάν αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει πράγματα που κάνουν στροφή προς την δίκαιη κατανομή των βαρών, βεβαίως θα το ψηφίσουμε. Γιατί αυτό έλλειπε ως τώρα. Ξέρετε, τα ως τώρα μνημόνια είχανε πράγματα που έπρεπε να τα είχαμε κάνει από μόνοι μας και δεν τα κάναμε ποτέ.
Μπορεί να μην περιλαμβάνει περικοπές μισθών και συντάξεων, δεν πάει άλλο αυτό. Ούτε υπερφορολόγηση. Μπορεί να περιλαμβάνει ελαφρυντικές διευθετήσεις σε αυτά τα ζητήματα, ως προς αυτούς που εθίγησαν πάρα πολύ. Τέτοια πράγματα που θα διευθετούν επί το δικαιότερον, θα τα ψηφίσουμε χωρίς δεύτερη κουβέντα.»
-Ναι αλλά πρέπει να μαζέψουμε και πέντε δισεκατομμύρια κύριε Ψαριανέ.
«Από τα λεγόμενα ισοδύναμα, μπορούν να εξασφαλιστούν. Μπορούν να βρεθούν τα χρήματα από άλλους πόρους. Έχει πει και η κυβέρνηση αυτή και η προηγούμενη και η προ-προ-προηγούμενη για τους νταβατζήδες. Πρώτος ο Καραμανλής μίλησε. Αλλά το λαθρεμπόριο καυσίμων, τους νταβατζήδες, τα συγκροτήματα, τα καρτέλ, τα μονοπώλια κι αυτά, δεν τάχει ακουμπήσει κανένας. Ούτε ο Τσίπρας έχει σκοπό να τα ακουμπήσει γιατί ακουμπάει σε μερικά από αυτά.
Θεάματα μόνο θα προσφέρουμε. Όχι ουσία.
Στην ουσία θα το κάνουμε λίγο γαργάρα. Δηλαδή αυτά που πρέπει να χτυπήσουμε, σε μερικά στηριζόμαστε δεν μπορούμε να τα χτυπήσουμε όλα και θα φανεί πολύ άσχημα εάν χτυπήσουμε τα μισά.»
-Σ’ αυτά που στηριζόμαστε εννοείτε διαπλοκή και τέτοια, δηλαδή;
«Ναι. Εννοώ συγκροτήματα, χρηματοδότες, εννοώ μεγαλοεπιχειρηματίες, εκδοτικά συγκροτήματα, εννοώ διάφορα πράγματα.
Λοιπόν, Ελπίζουμε αυτή η κυβέρνηση να κάνει τις πραγματικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Και πρέπει να γίνουν τώρα, δεν έχει άλλο χρόνο. Η χώρα έχει χάσει πέντε μήνες. Έχουμε χάσει πέντε πολύτιμους μήνες κι άλλα τόσα πολύτιμα δις. Εκτός από αυτά που χρωστάμε και που δεν μπορούμε να βρούμε, στο χρέος προσθέσαμε και τις δικές μας αδυναμίες είσπραξης εσόδων. Γιατί ξέρετε υπάρχει μεγάλη υστέρηση στα έσοδα. Αυτά λοιπόν πρέπει να τα κάνει η κυβέρνηση. Κι αν δεν μπορεί αυτή και με αυτή τη σύνθεση, επειδή η μισή κυβέρνηση θέλει δραχμή, αλλά πρέπει να βγει να το πει, ο κόσμος πρέπει να το ξέρει αυτό. Λοιπόν: οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας πρέπει να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και συμφωνίας με τους Ευρωπαίους. Όχι συμφωνίας άνευ όρων, και ότι θέλουν αυτοί βεβαίως. Θα τα βρούμε αυτά. Όπως τα βρήκαν οι Πορτογάλοι ή οι Ιρλανδοί, που μπήκαν στα μνημόνια μετά από μας και τα ‘χουν αποχαιρετίσει. Κι εμείς εδώ ακόμα, να το πω;
….Τρομπάρουμε. Έτσι; Γιατί αυτό το κάνουμε από το 1930. Έτσι;
Υπάρχει πάντα ένα δίπολο. Ο Βενιζέλος έλεγε, ας πούμε, ο βασιλιάς έλεγε να γυρίσει ο στρατός το ’19 από τη Μικρά Ασία και ξαναβγήκε μπροστά στα πράγματα για να γυρίσει οίκαδε ο στρατός, αλλά έστειλε άλλο τόσο και πήγαμε να περάσουμε το Σαγγάριο.»