Ο πύργος του Χειμάρρου, στη Νάξο, καταρρέει…

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ

7/10/08

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού 

ΘΕΜΑ: Ο πύργος του Χειμάρρου, στη Νάξο, καταρρέει… 

Επειδή δεν λάβαμε απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού,                   επανακαταθέτουμε την ερώτηση με αριθμό 14779/18.06.08

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα στην παραπομπή για τα μνημεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, διαβάζουμε:

 ΠΥΡΓΟΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ:  Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Νάξου, σήμα κατατεθέν του νησιού όπως και η πύλη του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα, η “Πορτάρα”. ……..Παρόμοιοι πύργοι είναι ευρύτατα διαδεδομένοι στο Αιγαίο, από τους περισσότερους όμως δεν διακρίνονται παρά μόνο τα θεμέλια, ενώ ο πύργος του Χειμάρρου σώζεται στο εντυπωσιακό ύψος των 15 σχεδόν μέτρων. Αρκετά καλά σώζεται η εξωτερική του όψη, ενώ μεγάλα τμήματα της εσωτερικής επένδυσης έχουν καταρρεύσει ή είναι ετοιμόρροπα.   

Όμως στο ημερολόγιο του 2008, του συλλόγου Φιλωτιτών Αθήνας, βλέπουμε δυο εντυπωσιακές φωτογραφίες του εγκαταλειμμένου μνημείου, φασκιωμένου με τις υπό κατάρρευση σκαλωσιές, οι οποίες έχουν μείνει προίκα στο μνημείο από την προσπάθεια συντήρησης του, όταν αυτό εντάχθηκε στο Β’ Κ.Π.Σ.

Τα 150.000.000 δρχ δαπανήθηκαν σε ανασκαφές και εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ η αναστήλωση του μνημείου ούτε καν ξεκίνησε. Το έργο δεν εντάχθηκε στο Γ’ Κ.Π.Σ. ως συνεχιζόμενο και έτσι το μνημείο έχει αφεθεί στην τύχη του. Πρόσφατα μάλιστα κατέρρευσε και το υπόστεγο που κάλυπτε τις ανασκαφές, σχηματίζοντας ένα σωρό από ξύλα και λαμαρίνες, στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1)    Ποιες ενέργειες θα γίνουν για την άμεση προστασία του μνημείου;

2)    Τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την αναστήλωση, διάσωση και ανάδειξη του Πύργου του Χειμάρρου, του μοναδικού πύργου στο Αιγαίο που παραμένει σχεδόν ακέραιος;  

Ο ερωτών βουλευτής  

Γρηγόρης Ψαριανός 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.