Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια εκτροπή της Αριστεράς

« Όταν λες ψέματα, κοροϊδεύεις τους άλλους. Όταν έχεις αυταπάτες, είσαι επικίνδυνος, γιατί κοροϊδεύεις ακόμα και τον εαυτό σου», είπε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός, στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio1d της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 3 Ιουνίου, αναφερόμενος στην παραδοχή του πρωθυπουργού ότι υπήρξαν από την πλευρά τους αυταπάτες.
Για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, ο κ. Ψαριανός παραδέχτηκε πως έχουμε πολλές ευθύνες όλοι σαν πολίτες που δεν έγιναν ούτε οι μεταρρυθμίσεις του Μητσοτάκη με τον περίφημο Σπράο το ’93, ούτε του Γιαννίτση ή παλαιότερα του Στέφανου Μάνου ή του Αντώνη Τρίτση.

«Όλοι οι άνθρωποι που προσπάθησαν να κάνουν μεταρρυθμίσεις, ξωπετάχτηκαν κι από τα ίδια κόμματά τους», παραδέχτηκε.
Ανέφερε, στη συνέχεια, πως ενώ ο κ. πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του προεκλογικά στην προσκείμενη σε αυτόν εφημερίδα ΑΥΓΗ, είχε δεσμευτεί πως θα καταργήσει όλους τους μετακλητούς, σήμερα έχει προσλάβει ως μετακλητό σύμβουλό του στου Μαξίμου ακόμα και τον δημοσιογράφο στον οποίο είχε δώσει την συνέντευξη! «Μόνο τον προηγούμενο μήνα, τον Μάιο, έχασαν τις δουλειές τους 20.000 άνθρωποι.. Έκλεισαν, από την αρχή της χρονιάς, από τον Ιανουάριο του ’16, 10.000 επιχειρήσεις. Κι όλα αυτά γιατί; Κι όλη αυτή η εξόντωση του ιδιωτικού τομέα, της ιδιωτικής οικονομίας γιατί; Για να συντηρούμε το παλιό πελατειακό σύστημα των «άλλων», των πασοκονεοδημοκρατών. Που το προσεταιριστήκαμε τώρα εμείς για να συμπληρώσουμε, να βάλουμε πάνω σ’ αυτό και το δικό μας. Τους καρανίκες δηλαδή».

Συζητώντας για την αιτιολόγηση των μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δήθεν είναι επιταγές των θεσμών, ο κ. Ψαριανός αναρωτήθηκε: «Τους είπαν οι θεσμοί να βάλουν διόδια; Τους είπαν οι θεσμοί να βάλουν 24% ΦΠΑ; Τους είπαν οι θεσμοί να φορολογούν με 30 και 35% τις επιχειρήσεις; Επιχειρήσεις με 29% φορολογία, ενώ στην Κύπρο φορολογούνται με 10 και στην Βουλγαρία με 15; Κι έχουνε φύγει οι μισές επιχειρήσεις κι έχουν πάει την έδρα τους στη Λευκωσία και στη Σόφια».

«Για μένα Αριστερά δεν είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα. Για μένα Αριστερά είναι ο Ομπάμα. Αυτός ο άνθρωπος που κάνει μεταρρυθμίσεις και έφτιαξε σύστημα υγείας και πρόνοιας στην Αμερική, που δεν είχαν διανοηθεί οι Αμερικάνοι ρεπουμπλικάνοι ούτε καν οι δημοκρατικοί!»

, είπε ο κ. Ψαριανός, για να συμπληρώσει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία εκτροπή της αριστεράς. Σήμερα, στον 21ο πρώτο αιώνα, στο 2016, δεν μπορούμε να συζητάμε ότι το κράτος θα κάνει επιχειρήσεις. Το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας. Δεν παίζει μπάλα το κράτος. Η οικονομία παίζει μπάλα. Η αγορά, η ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτοί παίζουνε μπάλα. Το κράτος είναι ο διαιτητής του αγώνα.»
Ολοκληρώνοντας την συζήτηση, ο κ. Ψαριανός κατέληξε πως υπάρχει ανάγκη σήμερα όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε ένα τριετές-τετραετές πλάνο για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα. Υπάρχουν άλλωστε επιτυχημένα παραδείγματα όπως της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας ή της Κύπρου που εν αντιθέσει μ’ εμάς, σήμερα είναι σε τροχιά ανάπτυξης.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

-Είναι η ώρα που θα συνδεθούμε τηλεφωνικά με την Αθήνα και με τον Βουλευτή με το ΠΟΤΑΜΙ, από τη Β΄Αθηνών, τον κύριο Γρηγόρη Ψαριανό. Γεια σας κύριε Ψαριανέ.
ΓΡ.Ψ.: Γεια σας και χαιρετισμούς από την Αθήνα, από τους «χαμουντζήδες» δηλαδή.

-Χαχα, μάλιστα. Ωραία το αρχίσατε. Πώς τα περνάτε λοιπόν εκεί στην Αθήνα;
ΓΡ.Ψ.: Ξέρετε, όπως τα περνάμε παντού, σε όλη την Ελλάδα. Απλώς στην Περιφέρεια είναι λίγο πιο ήρεμα τα πράγματα. Επειδή γυρίζω πολύ. Τώρα είχα πάει Κεφαλονιά, το περασμένο σαββατοκύριακο είχα πάει στην Ευρυτανία, έχω ανέβει στην Μακεδονία στην Ήπειρο… Γυρίζω γενικώς, μόνο στην Β΄ Αθηνών που εκλέγομαι δεν γυρίζω. Γυρίζω όλη την Ελλάδα και προσπαθώ να δω τι γίνεται. Μιλάω με ανθρώπους, με φορείς, και βλέπω ότι η κατάσταση είναι τραγική και η κρίση αυτή έχει αρχίσει και φαίνεται πάρα πολύ και στην Περιφέρεια, ενώ ως τώρα δεν φαινόταν, ήταν μόνο στα αστικά κέντρα.

-Πάντως μπορείτε και κυκλοφορείτε σε όλη την Ελλάδα χωρίς πρόβλημα. Γιατί οι πρώην σύντροφοί σας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κυκλοφορούν στις Περιφέρειές τους, γιατί τους αποδοκιμάζει ο κόσμος.
ΓΡ.Ψ.: Λογικό είναι. Εγώ, είμαι κατά της αποδοκιμασίας και της χρήσης βίας. Εκείνοι ασκούσαν βία. Eκείνοι και οι φίλοι τους έκαιγαν κτήρια, πόλεις, ανθρώπους, πλατείες και τσίριζαν ότι είχαν εναλλακτική πρόταση. Kαι τώρα, βγαίνουν οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και λένε: «έχετε κάτι άλλο να προτείνετε; Εμείς άλλα είχαμε στο νου μας, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αυτά που είχαμε εμείς στο νου μας και έχουμε καταντήσει μερκελιστές και μνημονιακοί. Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο;» Αλλά εμείς δεν είχαμε ποτέ κάτι άλλο να προτείνουμε. Εκείνοι είχαν να προτείνουν κάτι άλλο και τώρα την έχουν κάνει γυριστή. Και μάλιστα, είπε ο πρωθυπουργός ο ίδιος ότι δεν είπαμε ψέματα, απλώς είχαμε αυταπάτες. Εγώ θα προτιμούσα να πει «είπαμε ψέματα». Είναι πιο τίμιο αυτό και είναι και πιο ανώδυνο. Ξέρετε, ένας άνθρωπος για να γίνει πρωθυπουργός μπορεί να πει ψέματα. Και μετά, εάν το ομολογήσει, είναι και ειλικρινής. Ενώ όταν σου λέει «είχα αυταπάτες», ποιος μου λέει εμένα ότι δεν συνεχίζει να έχει αυταπάτες; Έχουμε έναν πρωθυπουργό που κυβερνάει την χώρα με αυταπάτες, λοιπόν; Όταν λες ψέματα, κοροϊδεύεις τους άλλους. Όταν έχεις αυταπάτες, είσαι επικίνδυνος, γιατί κοροϊδεύεις ακόμα και τον εαυτό σου.

-Και το άλλο που λέγατε κάποια άλλα κόμματα που ήτανε στην εξουσία ότι, «εντάξει, ο λαός μας τιμώρησε, πήραμε το μήνυμα, μάθαμε το μάθημα», δεν έχει και κανένα ηθικό βάρος αυτό.
ΓΡ.Ψ.: Να σας πω: έχει ένα ειδικό βάρος. Ότι πραγματικά, άνθρωποι που άσκησαν εξουσία ή πολιτικές περιοχές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που άσκησαν εξουσία όλα αυτά τα χρόνια που λέμε «μεταπολίτευση» – αλλά δεν είναι, μεταπολίτευση ήταν ένας χρόνος ’74-’75 δεν έχουμε 40 χρόνια μεταπολίτευση – αυτή λοιπόν την περίοδο την διαχειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ στα 3/5 και η ΝΔ στα 2/5, δηλαδή πιο πολύ το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι λοιπόν από αυτούς τους ανθρώπους, προσπάθησαν να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Και τα ίδια τα κόμματά τους, τους εξοβέλισαν. Να σας θυμίσω ονόματα και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, δεν είναι της ώρας αλλά άμα θέλετε μπορούμε να τα θυμηθούμε, που όσοι προσπάθησαν να κάνουν μεταρρυθμίσεις εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Όσοι πούλησαν παραμύθι και κολάκευσαν τον πελατειασμό και τις πελατειακές σχέσεις, έχουν διασωθεί. Kαι μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι και σοφοί βούδες της Ραφήνας.

-Δηλαδή, εσείς κύριε Ψαριανέ, όταν το 2000 ο Γιαννίτσης πήγε να κάνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ήσασταν υπέρ της μεταρρύθμισης τότε;
ΓΡ.Ψ.: Ήμασταν όλοι κατά της μεταρρύθμισης τότε, δυστυχώς. Όχι μόνο το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ. Κι εμείς οι πολίτες. Έχουμε πολλές ευθύνες οι πολίτες. Με τις μεταρρυθμίσεις του Μητσοτάκη, μ’ εκείνον τον περίφημο Σπράο του ’93. Αν είχαν γίνει αυτές… Ή, μετά, του Γιαννίτση… Ούτε πιο πριν, του Στέφανου Μάνου έγιναν. Ούτε του Αντώνη Τρίτση οι μεταρρυθμίσεις έγιναν, θεός σχωρέστον. Δηλαδή, όλοι οι άνθρωποι που προσπάθησαν να κάνουν μεταρρυθμίσεις, ξωπετάχτηκαν κι από τα κόμματά τους. Αυτά τα κόμματα λοιπόν που άσκησαν αυτή την εξουσία και που «έτρωγαν», καθάριζαν τους ανθρώπους από το ίδιο τους το κόμμα που προσπαθούσαν να πουν την αλήθεια και να προτείνουν τις λύσεις για να μην βουλιάξει η χώρα, για να μην έχουμε ναυάγιο, το οποίο έχουμε τώρα, αυτά τα κόμματα πήραν ένα μάθημα, ήθελαν δεν ήθελαν. Και προσπάθησαν να βάλουν μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Βεβαίως αυτές δεν έγιναν ούτε από την κυβέρνηση Παπανδρέου ούτε από την κυβέρνηση Σαμαρά, «σαμαροβενιζέλων» που λέμε. Έγιναν κάποιες, δεν έγιναν αυτές που έπρεπε. Γι’ αυτό πάντα σε περικοπές μισθών – συντάξεων, και σε μία συνεχή, δολοφονική για την οικονομία, υπερφορολόγηση. Αυτό το πράγμα γινόταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δυστυχώς. Η κυβέρνηση όμως Τσίπρα είναι άνω ποταμών, είναι απίστευτο αυτό που κάνει. Ότι, δηλαδή, υπερφορολογεί το σύμπαν, φορολογεί τις εταιρείες, κλείνει τα μαγαζιά, απολύονται κατά δεκάδες χιλιάδες. Τον προηγούμενο μήνα έχασαν τις δουλειές τους 20.000 άνθρωποι. Τον Μάιο. Έκλεισαν, από την αρχή της χρονιάς 10.000 επιχειρήσεις. Μέσα στο ’16. Κι όλα αυτά γιατί; Κι όλη αυτή η εξόντωση του ιδιωτικού τομέα, της ιδιωτικής οικονομίας γιατί; Για να συντηρούμε το παλιό πελατειακό σύστημα των «άλλων», των πασοκονεοδημοκρατών. Που το προσεταιριστήκαμε τώρα εμείς για να συμπληρώσουμε, να βάλουμε πάνω σ’ αυτό και το δικό μας. Τους καρανίκες δηλαδή.

-Πάντως αν αυτό το χρόνο έχουν κλείσει εταιρείες λόγω της υπερφορολόγησης, παλιότερα…
ΓΡ.Ψ.: Πάνω από 10.000 επιχειρήσεις από την 1η Γενάρη του 16. Έχουνε μείνει μόνο τον Μάιο 20.000 άνεργοι. Αλλά στο δημόσιο προσλαμβάνουμε. Ο πρωθυπουργός πριν γίνει πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην Αυγή, στη δική του εφημερίδα, σε δικό του δημοσιογράφο, έλεγε πως «όταν γίνουμε εκκλησία»…Ωχ, έκκλησία είπα; ναι, εκκλησία. Είναι κυβέρνηση εκκλησίας… Όταν γίνουμε κυβέρνηση για τους «πιστούς» μας, για την εκκλησία μας δηλαδή, σωστό είναι το lapsus linguae, θα καταργήσουμε τους μετακλητούς! Είπε, τότε, στον δημοσιογράφο της Αυγής. Και ο δημοσιογράφος αυτός, σήμερα είναι μετακλητός! Τον έχει προσλάβει ο Τσίπρας στου Μαξίμου! Τον έχει κάνει μετακλητό του σύμβουλο. Δηλαδή αυτά τα ψέματα έχουν ξεφύγει πια. Θέλετε να τα απαριθμήσω: Τα μνημόνια που θα σκίζαμε, θα καταργούσαμε τους εφαρμοστικούς με ένα άρθρο κι ένα νόμο. Θα καταργούσαμε τα διόδια. Τα ΔΙΟΔΙΑ των εργολάβων! Τα αυξήσαν δύο φορές και τώρα βάζουν καινούργια διόδια. Και βγήκε και η κυρία Χρυσοβελονάκι – πως την λένε – των ΑΝεξέλεγκτων Ελλήνων…
Βγήκε και είπε: «τι να κάνουμε; Μας πιέζουνε οι θεσμοί!» Ποιον κοροϊδεύουνε; Ποιοι θεσμοί; Τους είπαν οι θεσμοί να βάλουν διόδια; Τους είπαν οι θεσμοί να βάλουν 24% ΦΠΑ; Τους είπαν οι θεσμοί να φορολογούν με 30 και 35% τις επιχειρήσεις; Επιχειρήσεις με 29% φορολογία, ενώ στην Κύπρο φορολογούνται με 10 και στην Βουλγαρία με 15; Κι έχουνε φύγει οι μισές επιχειρήσεις κι έχουν πάει την έδρα τους στη Λευκωσία και στη Σόφια; Αυτοί είναι εγκληματίες. Αυτή η πολιτική δεν είναι μόνο ψέματα, είναι εγκληματική. Η οποία βασίζεται συνέχεια σε ψέματα, που ο πρωθυπουργός, το ξαναλέω, είπε πως είναι αυταπάτες! Ακόμα χειρότερο!

-Κύριε Ψαριανέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Επειδή έχετε μία μεγάλη θητεία στην Αριστερά, από το ΚΚΕ εσωτερικού μέχρι σήμερα.
ΓΡ.Ψ.: Κι έχω και μια μεγάλη θητεία δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Ήμασταν μαζί δημοτικοί σύμβουλοι στον Δήμο Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη. Ήμουν πρώτος σε σταυρούς, όταν επικεφαλής στην Ανοιχτή Πόλη ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Είχαμε μια στενή επαφή, επί δυόμισι χρόνια ήμασταν κάθε μέρα μαζί! Προτού γίνει πρόεδρος του Συνασπισμού.

-Το ερώτημα είναι, επειδή έχει γίνει και μια τέτοιου είδους κουβέντα, η αριστερά τελικά είναι αυτό που βλέπουμε; Δηλαδή, η αριστερά στην πράξη είναι ο Σύριζα; Στην θεωρία μπορεί να είναι ό,τι θέλει. Στην πράξη, όμως, αυτό είναι η αριστερά;
ΓΡ.Ψ.: Να σας πω κάτι: θέλει μία μεγάλη κουβέντα αυτό, το τι είναι αριστερά. Να σας πως ένα παράδειγμα. Για μένα αριστερά δεν είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα. Για μένα αριστερά είναι ο Ομπάμα. Αυτός ο άνθρωπος που κάνει μεταρρυθμίσεις και έφτιαξε σύστημα υγείας και πρόνοιας στην Αμερική, που δεν είχαν διανοηθεί οι αμερικάνοι ρεπουμπλικάνοι, ακόμα και οι δημοκρατικοί, οι γνωστοί. Τα κοράκια, τα γεράκια της κεφαλαιοκρατίας, δηλαδή, δεν είχαν διανοηθεί να τα κάνουν. Και το έκανε. Αυτό είναι αριστερή παρέμβαση. Αυτό είναι προοδευτική αλλαγή, είναι προοδευτική μεταρρύθμιση. Αριστεροί είναι αυτοί που καταφέρνουν, λοιπόν, να κάνουν μεταρρυθμίσεις που είναι για το καλό της κοινωνίας, του κοινωνικού συνόλου. Και όχι για τους Φωτόπουλους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τους Μπαλασόπουλους της ΠΟΕ ΟΤΑ και τους Καλφαγιάννηδες της ΠΟΣΠΕΡΤ. Όχι για τα συνδικάτα, τις συντεχνίες και τις ομαδούλες «εμείς οι τρεις οι φίλοι που τρώμε το σταφύλι». Την ΟΛΜΕ στους καθηγητές, την ΕΙΝΑΠ στην υγεία, την ΠΟΣΔΕΠ στα πανεπιστήμια, αυτές όλες τις συντεχνίες. Αυτά όλα, δεν είναι αριστερά. Αυτό το πράγμα είναι άλλο σύστημα. Λέμε τώρα, ότι αριστερά είναι να προσλάβουμε όλους τους πολίτες στο κράτος; Δηλαδή, ακόμα και η ίδια η αριστερά στην ψυχή της, πρέπει να απαλλαγεί από κάποιες ιδεοληψίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία εκτροπή της αριστεράς. Αλλά και ο πυλώνας της αριστεράς, στον τομέα του κρατισμού, είναι εντελώς λάθος. Αυτό πρέπει να το δούμε αλλιώς πια. Γιατί όταν το σοβιετικό καθεστώς, το ’17 με τον Λένιν – μην κάνουμε ιστορία τώρα – έκανε κολχόζ και κρατικοποιούσε πράγματα, ήταν άλλος αιώνας, ήταν 130 χρόνια πριν, ήταν άλλες εποχές, ήταν άλλη η ζωή, άλλη η βιομηχανία, οι οικονομικές σχέσεις, τα πάντα. Σήμερα, στον πλανήτη που ζούμε σήμερα, στον 21ο πρώτο αιώνα, το 2016, δεν μπορούμε να συζητάμε ότι το κράτος θα κάνει επιχειρήσεις. Το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας. Το κράτος είναι διαιτητής. Δεν παίζει μπάλα το κράτος, είναι ο διαιτητής του αγώνα. Η οικονομία παίζει μπάλα. Η αγορά, η ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτά παίζουνε μπάλα. Το κράτος είναι διαιτητής. Και, επιπλέον, έχει άλλον ένα ρόλο, κι αυτό είναι η παρέμβαση της αριστεράς, ότι θα πρέπει να φροντίζει τους αδύναμους. Να πληρώνει τους άνεργους, να έχει εξασφαλισμένη υγεία, πρόνοια και παιδεία στον κόσμο. Παιδεία πρώτα απ’ όλα. Και όχι την παιδεία του Φίλη. Παιδεία, όχι ισοπέδωση προς τα κάτω, αποθέωση της μετριότητας και απαγόρευση της αριστείας και του να λέμε τα παιδιά μας πρίγκιπά μου ή βασιλοπούλα μου. Αυτά είναι κομπλεξικές ανοησίες ή ιδεοληψίες της …κομσομόλ! Αριστερών δηλαδή ιδεοληψιών πριν από 80 χρόνια.

-Να ρωτήσουμε λίγο για το ΠΟΤΑΜΙ και για το μέλλον του, πριν σας αφήσουμε και σας ευχαριστήσουμε για την επικοινωνία αυτή. Βλέπουμε ότι σήμερα δώδεκα στελέχη προσχωρούν στη Νέα Δημοκρατία.
ΓΡ.Ψ.: Δεν γνωρίζω κανέναν από αυτούς. Όταν λέμε στελέχη τι εννοούμε;
-Στελέχη. Ήταν και υποψήφιοι βουλευτές. Ήταν ο κύριος Θεοδόσης, ο κύριος Σαλιαρόπουλος…
ΓΡ.Ψ.: Τους ξέρετε αυτούς;
-Δεν τους είχαμε ξανακούσει νωρίτερα, όντως.
ΓΡ.Ψ.: Εγώ ξέρω 20.000 στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι στον Σύριζα. Τι πάει να πει αυτό; Καθένας μπορεί να καταστραφεί όπως νομίζει. Άλλος μπορεί να θέλει να πάει στη ΝΔ, άλλος μπορεί να θέλει να πάει στους Ανεξέλεγκτους Έλληνες, άλλος στον Λεβέντη επειδή ο Λεβέντης τσιμπάει τώρα. Δεν μ’ ενδιαφέρει αυτό. Καλό ταξίδι τους εύχομαι και καλή επιτυχία. Δεν μου λέει τίποτα αυτό. Ούτε με νοιάζει εμένα εάν το ΠΟΤΑΜΙ θα έχει 3% ή 6%. Το ΠΟΤΑΜΙ δεν έγινε για να έχει 3,1 και να μπει στη Βουλή. Είχαμε 6. Αν γίνουν εκλογές αύριο κι έχουμε 8, θα πανηγυρίζω νομίζετε; Όχι καθόλου. Το ΠΟΤΑΜΙ δεν έγινε για να κυβερνήσει τη χώρα, ούτε για να είναι ένα μαγαζί τύπου ΚΚΕ που θα έχει από 5 έως 8, απλώς για να ‘χουμε το μαγαζί μας. Δεν έγινε γι’ αυτό. Το ΠΟΤΑΜΙ έγινε για να αποτελέσει πυλώνα, πυρήνα συνεργασίας για τις μεταρρυθμιστικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Δηλαδή το ΠΟΤΑΜΙ, ομάδες γύρω από τη Δράση, φιλελεύθεροι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με την ΔΗΜΑΡ, ό,τι έχει απομείνει από το μόρφωμα αυτό…. Γιατί ο Κουβέλης τώρα πια έγινε ΣΥΡΙΖΑ. Πήγε και ζήτησε συγνώμη. Και από πρόεδρος δημοκρατίας που ήταν συμφωνημένο να γίνει, θέλει να γίνει εξωφυλαρούχας του Τσίπρα.

-Θέλει να γίνει, λένε υπουργός.
ΓΡ.Ψ.: Εξωφυλαρούχας το λένε. Ήταν συμφωνημένος για πρόεδρος δημοκρατίας ο Κουβέλης. Ο οποίος ήταν ο μοιραίος άνθρωπος. Με την απώλεια των 11 ψήφων της ΔΗΜΑΡ για την εκλογή του Σταύρου Δήμα που δεν έγινε, οδήγησε τη χώρα σε εκλογές και σε αυτή την περιπέτεια που περνάμε τώρα. Είναι μεγάλη η ευθύνη του Φώτη Κουβέλη. Οι άνθρωποι της ΔΗΜΑΡ λοιπόν που απέμειναν σήμερα, άνθρωποι γύρω από το ΠΑΣΟΚ που προσπάθησαν να κάνουν μεταρρυθμίσεις και δεν είναι βαθυπασοκαρία, δεν τρέχανε πάνω στα τρακτέρ με τις συντεχνίες και τα συνδικάτα και κολακεύανε τις ομαδούλες. Είναι άνθρωποι που προσπάθησαν να κάνουνε αλλαγές. Όπως ο Γιαννίτσης που είπατε πριν. Ο Γιαννίτσης, ο Ραγκούσης, ο Φλωρίδης, η Διαμαντοπούλου, ο Σταύρος Μπένος, ο Αλέκος Παπαδόπουλος και άλλοι άνθρωποι που δεν τους ξέρουμε όλοι και που έχουνε κάνει πράγματα, ο Γιώργος ο Παγουλάτος, ο Αρίστος ο Δοξιάδης, που είναι φυσιογνωμίες του χώρου, ας μην τον πούμε κεντροαριστερά, γιατί μπορεί να μην είναι κεντροαριστεροί και να είναι απολύτως κεντρώοι. Αλλά δεν έχει σημασία αν είναι κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά. Έχει σημασία να εξασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, να διευρύνουμε τις σχέσεις μας με την Ευρώπη. Και για να γίνουν αυτά, πρέπει να κάνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις εδώ. Φοροδιαφυγή: ενάμιση χρόνο είναι αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία και δεν επικοινωνούν τα υπουργεία και οι οργανισμοί μεταξύ τους. Θα μου πείτε και οι άλλοι το κάνανε. Μου το είπε ο Φίλης πριν λίγο καιρό. Του είπα τι είναι αυτά που κάνετε και απαντάει, μα και οι άλλοι τα ίδια κάνανε. Μα εσείς δεν είστε οι άλλοι. Εσείς στους άλλους λέγατε για Γουδί, γερμανοτσολιάδες και στήνατε κρεμάλες στο Σύνταγμα. Και τώρα τους ζητάτε συναίνεση. Και την έχετε! Κι ενώ την έχετε, μας δείχνετε ακόμα. Αυτό τα πράγμα είναι ψυχοπαθολογικό, είναι βλάβη. Δεν είναι στα καλά τους αυτοί οι άνθρωποι. Ζητάνε συναίνεση, σε λένε γερμανοτσολιά ακόμα και πιστεύουν για τον εαυτό τους ότι είναι κάποιοι επαναστάτες οι οποίοι ….αναγκάζονται να υπογράψουν τη νέα τουρκοκρατία που είπε η κυρία Βαγενά; Ποιος σε αναγκάζει; Φύγε ρε φίλε! Σπάστα! Εσύ τον έλεγες Ολανδρέου αυτόν και τώρα του κάνεις τσαχπινιές. Τώρα που μιλάμε, ο Τσίπρας μιλάει με τον γάλλο πρωθυπουργό. Τον πρόεδρο της Γαλλίας τον έλεγε Ολανδρέου μέχρι πέρυσι.

-Ε, βέβαια, το θυμάμαι.
ΓΡ.Ψ.: Ολανδρέου! Και τώρα τους κωλοτρίβεται! Μετά από δεκαπέντε κωλοτούμπες, ο Τσίπρας, θα κάνει την επόμενη κωλοτούμπα προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Έχει αρχίσει και μαζεύει τα επαναστατικά, έκοψε τους λαφαζανισμούς. Κωνσταντοπούλου κι όλα αυτά τα πράγματα τους ξεπέταξε, όλους! Τους φίλους του. Τον Κορωνάκη, τον Αλέξη τον Μπίστη – δεν τους ξέρετε εσείς, αλλά τους ξέρω εγώ τους έχω ζήσει – τον Γαβρήλο τον Σακελλαρίδη. Τους ξεπέταξε όλους αυτούς και τώρα κάνει κάτι μαϊμουδιές και το παίζει και σοσιαλδημοκράτης. Αφού μιμείται και τον Αντρέα και λέει «να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα» και μιλάει με τις ίδιες παύσεις, με την ίδια φωνή.

-Όντως, όντως. Κύριε Ψαριανέ, σας ευχαριστούμε πολύ για την συνομιλία, να ‘χετε ένα καλό σαββατοκύριακο.
ΓΡ.Ψ.: Να σας πω κι αυτό: δεν είμαι αντισύριζα. Όμως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει χθες. Όμως, ο Σύριζα, ως ευρωπαϊκό κόμμα, εάν είναι, γιατί λέει ότι είναι ευρωπαϊκό κόμμα. Πρέπει λοιπόν ο Σύριζα, η ΝΔ, η ΔΗΠΑΡ, το Ποτάμι, ή αυτή η καινούργια κεντρομεταρρυθμιστική φιλοευρωπαϊκή δύναμη που πρέπει να προκύψει άμεσα, αυτές όλες οι δυνάμεις πρέπει να κάνουνε ένα πλάνο για δύο, τρία, τέσσερα χρόνια, όσο πιο πολύ τόσο το καλύτερο, ανεξάρτητα εάν είσαι αριστερός ή δεξιός, ανεξάρτητα τι ιδεοληψίες έχεις, ότι ο πρώτος στόχος είναι να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα. Το έκανε η Πορτογαλία, το έκανε η Ιρλανδία, το έκανε η Κύπρος. Και φεύγουνε σφαίρα, είναι όλες σε ανάπτυξη. Κι εμείς είμαστε στο βαρέλι με τα σκατά. Πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουν οι άνθρωποι που πιστεύουν πραγματικά στην Ευρώπη, σε ένα πρόγραμμα για να βγει η χώρα από αυτή την κρίση, η οποία θυμίζει τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του. Και πρέπει αυτό να γίνει τώρα.
-Ας το ελπίζουμε κύριε Ψαριανέ. Μάκάρι να το κάνουν τώρα. Νάστε καλά.
ΓΡ.Ψ.: Να ‘στε καλά κι εσείς.