Ο Υπουργός Πολιτισμού και …. κάτι μάρμαρα

parthenon-1-630x400

Ως Υπουργός Παιδείας, ο κ. Μπαλτάς με δημόσια δήλωσή του πληροφορούσε το πανελλήνιο ότι «η αριστεία είναι “ρετσινιά” και ναζιστικό κατάλοιπο», ενώ ταυτόχρονα επιχειρούσε, με την ίδια λογική, να καταργήσει τα Δημόσια Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία.
Χθες, ως Υπουργός Πολιτισμού πλέον, ο ίδιος κύριος Μπαλτάς, με επίσης δημόσια τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, πληροφόρησε και το πανελλήνιο και τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα δεν θα διεκδικήσει δικαστικά επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει το δικαστήριο, τους θησαυρούς της Ακρόπολης, τα γλυπτά του Παρθενώνα που έχουν λεηλατηθεί, επιμένοντας μάλιστα στη χρήση του όρου «Ελγίνεια μάρμαρα», όρος ο οποίος έχει προ πολλού εγκαταλειφθεί από επίσημες αναφορές. Όταν μάλιστα, λίγο νωρίτερα στην ίδια Επιτροπή ζητήσαμε να μην χρησιμοποιείται ο όρος αυτός και ως αδόκιμος αλλά και ως ιδιαίτερα προσβλητικός, όταν αφορά στους θησαυρούς του Παρθενώνα που εσύλησε ο εν λόγω Άγγλος καταστροφέας.
Εκτός των άλλων, αυτή η τοποθέτηση του Υπουργού αποτελεί μέγιστο διπλωματικό ατόπημα, όταν με σαφήνεια είπε ότι δεν θα προχωρήσουμε στη δικαστική διεκδίκηση επειδή μπορεί να χάσουμε το δικαστήριο, τοποθέτηση που είναι αδιανόητη για επίσημο κρατικό λειτουργό. Σαν να έλεγε, πχ, κάποιος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ότι δεν θα συζητήσουμε για το Κυπριακό και δεν θα ζητήσουμε τη λύση του, γιατί μπορεί να χάσουμε την υπόθεση!
Βέβαια, επειδή αναφερόμαστε στην κυβέρνηση ΣυριζΑνέλ, ουδεμία έκπληξις…

Γρηγόρης Ψαριανός-Β΄Αθηνών
Γιώργος Μαυρωτάς-Αττικής

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2015