…Πάντως, θα δημιουργηθεί μια μειοψηφούσα εκσυγχρονιστική τάση στο νέο φορέα

“Μονομαχία στον πράσινο ήλιο” χαρακτήρισε την επικείμενη αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρης Ψαριανός, σε συνομιλία που είχε με τον Ηλία Κανέλλη στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9.84, στην εκπομπή Θα χυθεί άπλετο φως.

«Με τον τρόπο που έγινε η διαδικασία, ήταν ένα εσωτερικό παιχνίδι όχι του ΠΑΣΟΚ, αλλά των Πασόκων. Γιατί είναι πολλά τα ΠΑΣΟΚ. Είναι δυο-τρία, για να μην πω πεντέξι. Αλλά αυτά τα δυο-τρία, κινητοποιήθηκαν πολύ πετυχημένα και κατάφεραν να κερδίσουν το χώρο. Γιατί και ο τελικός της επόμενης Κυριακής, που στο τσακ γίνεται, αφού παραλίγο να έβγαινε η κα Γεννηματά από προχθές, είναι μια ενδοπασοκική σύγκρουση. Πρέπει να πω ότι εάν είχε περάσει η πρόταση που είχαμε ζητήσει όλοι, πλην Τζιώτη, Γεννηματά και Πόντα, δηλαδή να γίνει τηλεψηφοφορία, η συμμετοχή θα ήταν πενταπλάσια και θα ήταν τελείως διαφορετικός ο χάρτης που θα είχε διαμορφωθεί. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό. Θα το πάρει η κα Γεννηματά ή ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο νέος φορέας, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορεί να είναι το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Γιαννόπουλου και του Κατσιφάρα.

Εκεί μέσα, εμείς θα προσπαθήσουμε να παίξουμε έναν ρόλο μεταρρυθμιστικό, φιλοευρωπαϊκό κι εξυγχρονιστικό. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, θα δημιουργηθεί μια τάση στον νέο φορέα, σαφώς μειοψηφούσα, που θα είναι απέναντι στον πελατειασμό, στον λαϊκισμό, στη δημαγωγία, στην συντεχνιομανία».

Στην αναφορά του Ηλία Κανέλλη στην επιστολή διαμαρτυρίας που υπήρξε από κάποια διαφωνούντα στελέχη του κόμματος, με την οποία ζητούν την αποχώρηση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ από το εγχείρημα, κατηγορώντας τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι προχώρησε χωρίς να λάβει υπόψη του τις επιθυμίες της βάσης, ο Γρηγόρης Ψαριανός απάντησε:
«Δεν έχουν δίκιο όμως. Και δεν έχουν δίκιο ως προς το timing. Έπρεπε να το κάνουν πριν από δύο μήνες, όχι τώρα. Το ξέρω ότι υπήρξαν διαφωνίες, ήταν ένα θέμα που είχε συζητηθεί όχι μόνο μέσα στο ΠΟΤΑΜΙ αλλά και εκτός. Διότι εμείς δεν είμαστε ΚΚΕ κι όλα συζητούνται ανοιχτά. Οι διαφωνίες λοιπόν που είχαν τότε διατυπωθεί, δεν είχαν την ένταση της προχθεσινής ανακοίνωσης. Η οποία βγήκε αμέσως μετά το αποτέλεσμα, πράγμα που σημαίνει ότι μερικοί κράταγαν μάλλον στάση αναμονής. Κράταγαν μία “πισινή”, μήπως και κερδίσει κιόλας.

Κι εγώ διαφώνησα και του είχα πει επί λέξει: “Σταύρο δεν μπορείς να πας στο ΠΑΣΟΚ και να τους πάρεις το κόμμα”

Ωστόσο, “σκίστηκα” γι’ αυτή την διαδικασία. Όπως και όλοι μας, ακόμα κι αυτοί που διαφωνήσαμε. Προσωπικά, θα προτιμούσα, εδώ και πολύ καιρό, όταν δεν είχαμε έξι βουλευτές αλλά έντεκα, να είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη, ένας μεταρρυθμιστικός εκσυγχρονιστικός πόλος στο πολιτικό σύστημα με πολιτικό και κοινοβουλευτικό εκφραστή το ΠΟΤΑΜΙ, που να είναι πραγματικά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όχι ως ένα παλαιό ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως με τον ήλιο λίγο πιο κίτρινο, δηλαδή λίγο πιο ρεαλιστικό. Γιατί ο πράσινος ήλιος ήταν ένας …σουρεαλισμός! Τώρα, εάν κιτρινίσει λίγο μπορεί να είναι λίγο πιο ρεαλιστική η αντιμετώπιση της πραγματικότητας από τον φορέα τον νέο. Και το εύχομαι!»

Αθήνα, 14/11/2017