Πίστες εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

17.10.11

Ερώτηση προς τον Υπουργό

Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Πίστες εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών

Η κατασκευή πιστών εκπαίδευσης – εξέτασης υποψηφίων οδηγών έχει γίνει αποδεκτή από την πολιτεία από το 2003. Από τις 83 πίστες που απαιτούνται, έχουν κατασκευαστεί πέντε και λειτουργούν δύο, οι οποίες όμως είναι ακατάλληλες και ως προς το κατασκευαστικό μέρος και ως προς την ασφάλεια των υποψηφίων οδηγών.

Ωστόσο, από τις περιφερειακές υπηρεσίες απαιτείται από τους εκπαιδευτές οδήγησης να χρησιμοποιούνται οι εν λόγω πίστες, χωρίς να έχουν επιλυθεί τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί, κι επίσης δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο σε τρεις μόνο νομούς της χώρας.

Επιπλέον, ο υποψήφιος κατά την εξέτασή του εντός πίστας με το εκπαιδευτικό όχημα (μόνος του), δεν είναι ασφαλισμένος σε περίπτωση ατυχήματος και η ευθύνη αυτή βαρύνει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τον εκπαιδευτή, παρότι βρίσκεται εκτός οχήματος.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα λάβει υπόψη τις σοβαρές ενστάσεις που έχουν εκφράσει οι εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών σχετικά με τις πίστες εξέτασης που έχουν δοθεί σε λειτουργία; Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα παραχωρηθούν προς χρήση οι πίστες που απαιτούνται, κατασκευαστικά άρτιες και σε αντιστοιχία με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείς για τους υποψηφίους;

Πότε θα συνταχθεί ο κανονισμός ασφαλείας για τις πίστες εκπαίδευσης;

Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει το ζήτημα ασφάλισης υποψηφίων οδηγών και των ευθυνών που βαρύνουν τους εκπαιδευτές σε περίπτωση ατυχήματος, χωρίς οι ίδιοι να βρίσκονται εντός του εκπαιδευτικού οχήματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.