Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                                                                                                                                                                 19/10/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
• Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
• Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
• Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες»

Πρόσφατα, έγινε στη Λ.Κηφισίας συγκέντρωση διαμαρτυρίας από συγγενείς ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο εξαιτίας των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Στην περσινή ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης επισημαίνεται ότι περίπου 300 οδικά ατυχήματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο στο νομό Αττικής οφείλονται αποδεδειγμένα στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Εξαιτίας τους, αυξάνεται η συχνότητα των αυτοκινητικών ατυχημάτων, θανατηφόρων και μη, κατά 40%.
Το θέμα, αν και τραγικά σοβαρό, δεν τυγχάνει της προβολής που του αρμόζει από τα ΜΜΕ, καθώς ακόμα και αυτά διαφημίζονται στις εν λόγω πινακίδες, ούτε αντιμετωπίζεται από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον και με διάφορες δικαιολογίες επιτρέπουν τη συνέχιση αυτού του εγκλήματος.

Ήδη από το 2007 το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 909-910 επιτάσσει την καθαίρεσή τους, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υποχρεώνει την αφαίρεσή τους, η Ολομέλεια της Βουλής έχει τοποθετηθεί ομόφωνα επί τούτου, πολλές εγκύκλιοι έχουν εκδοθεί από τα Υπουργεία και από τον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων των φονικών πινακίδων έχουν για χρόνια επιδοθεί σε δικαστικούς αγώνες και έχουν πάρει άπειρες υποσχέσεις από φορείς και πολιτικούς ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, και όμως οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες μένουν στη θέση τους και συνεχίζουν να αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι τα προβλήματα που αφορούν στο ζήτημα των διαφημιστικών πινακίδων σχετίζονται με τα παρακάτω:

Α)  Κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών φορέων (δήμοι, Περιφέρεια, -πρώην- ΥΠΕΧΩΔΕ) για ζητήματα που αφορούν στην τοποθέτηση των πινακίδων και την επιβολή προστίμων.
Β)  Δεν διαπιστώνεται εύκολα στην πράξη το όριο της περιοχής απόλυτης απαγόρευσης τοποθέτησης πινακίδων δίπλα στις εθνικές οδούς, στις επαρχιακές οδούς και στους αυτοκινητόδρομους, προκειμένου κατ’ επέκταση να προσδιοριστεί με σαφήνεια ο αρμόδιος φορέας επιβολής του σχετικού προστίμου.
Γ)  Δεν έχει καθοριστεί η αρμοδιότητα για τη διενέργεια αυτοψίας και την εισήγηση για επιβολή προστίμου και καθαίρεσης σε συγκεκριμένη διεύθυνση ή σε τμήμα της Περιφέρειας ή του (πρώην) ΥΠΕΧΩΔΕ αντίστοιχα.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ Υπουργοί:

• Ποια είναι η τοποθέτησή τους επί του θέματος; Έχουν εντοπίσει προβλήματα στον τομέα ευθύνης τους και ποια είναι αυτά;

• Πού αποδίδουν το γεγονός ότι, παρ’ όλες τις αποφάσεις, τις δεσμεύσεις και τις καταδίκες, οι φονικές πινακίδες εξακολουθούν να υπάρχουν;

• Τι προτίθενται να κάνουν και σε ποιο χρονικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.