Παράνομες εξορύξεις στην περιοχή Μαρκοπούλου Αττικής

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

20/5/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: «Παράνομες εξορύξεις στην περιοχή Μαρκοπούλου Αττικής».

Αποκαρδιωτική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία είναι η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή Μαρκοπούλου Αττικής.

Σωροί από παράνομα απορριφθέντα οικοδομικά υλικά, παλαιά αυτοκίνητα, λάστιχα φορτηγών, σκουριασμένα βυτία, καρότσες, επικίνδυνα απόβλητα και η παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα, που λαμβάνει χώρα σε παλαιά λατομεία του λόφου Μερέντα, πλήττουν ανεπανόρθωτα την περιοχή.

 

Η συγκεκριμένη έκταση-«φιλέτο» έχει μετατραπεί σε επιβαρυμένη περιοχή της Αττικής με παράνομες και επιζήμιες για το περιβάλλον δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, παρότι οι σχετικές άδειες έχουν λήξει εδώ και 11 χρόνια, η εξόρυξη χαλικιού συνεχίζεται ανεμπόδιστα.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, και σύμφωνα με καταγγελίες της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων της περιοχής, οι εξορύξεις χαλικού γίνονται τις νυχτερινές ώρες, οπότε οι εργολάβοι πηγαίνουν στα λατομεία και τοποθετώντας δυναμίτη, προκαλούν εκρήξεις. Ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες στον δρόμο που οδηγεί στα δήθεν ανενεργά λατομεία, επισημαίνονται δεκάδες φορτηγά που ανεβοκατεβαίνουν τον λόφο της Μερέντας φορτωμένα με χαλίκι.

Να σημειωθεί ότι από το 1989, η ευρύτερη περιοχή του λόφου Μερέντα, μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, αποτελεί Ζώνη Αρχαιολογικής Προστασίας Α΄.

Ωστόσο, η κατάσταση ανομίας που επικρατεί στα παλαιά λατομεία είναι απαράδεκτη, καθώς μέχρι και σήμερα, οι εξορυκτικές δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά, καταπατώντας βάναυσα το περιβάλλον και υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των κατοίκων όχι μόνο της περιοχής Μαρκοπούλου, αλλά και των Καλυβίων, της Κερατέας και του Πόρτο Ράφτη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η κα. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι συντελούμενες παράνομες εξορύξεις που συνεχίζονται σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων πλήττοντας ανεπανόρθωτα την περιοχή Μαρκοπούλου Αττικής;

2. Προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων ανάπλασης του χώρου των παλαιών λατομείων και στη δημιουργία χώρων αναψυχής και άθλησης για τους κατοίκους της περιοχής;

3. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν κατά αυτών που συστηματικά και επί χρόνια παραβιάζουν τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες απαγορεύουν λατομικές και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες στη συγκεκριμένη περιοχή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.