Παρακηφίσιος Συλλεκτήρας Ακαθάρτων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

22.3.11

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: «Παρακηφίσιος Συλλεκτήρας Ακαθάρτων».

Το έργο του Παρακηφίσιου Συλλεκτήρα Ακαθάρτων είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Βόρειας Αττικής. Συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία και την επίλυση του αποχετευτικού δικτύου, δεδομένου ότι στον Παρακηφίσιο Αγωγό θα καταλήγουν όλα τα λύματα από τα δευτερεύοντα δίκτυα των Δήμων της Βόρειας Αττικής. Ο αγωγός κατασκευάζεται κατά μήκος του Κηφισού ποταμού παραπλεύρως της Εθνικής Οδού και αναμένεται να φτάσει μέχρι τα όρια των δημοτικών κοινοτήτων Άνοιξης, Κρυονερίου και Αγίου Στεφάνου στον ενιαίο Δήμο Διονύσου. Πολλές από τις δημοτικές κοινότητες έχουν ήδη κατασκευάσει τα εσωτερικά τους δίκτυα και αναμένουν την ολοκλήρωση του αγωγού προκειμένου να συνδεθούν. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του και τη σύνδεση των εσωτερικών δικτύων σε αυτόν αναμένεται να δοθεί λύση στο ζήτημα της αποχέτευσης σε ένα μεγάλο τμήμα του Λεκανοπεδίου, ειδικότερα στις περιοχές Κηφισιάς, Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Εκάλης, Νέας Ερυθραίας, Δροσιάς, Διονύσου, Ροδόπολης, Σταμάτας, Άνοιξης, Κρυονερίου και Αγίου Στεφάνου.

Παρότι όμως πρόκειται για κατεπείγον έργο, οι καθυστερήσεις στην αποπεράτωσή του είναι πολυετείς και αδικαιολόγητες, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα των υποδομών και να ταλανίζεται η ζωή χιλιάδων πολιτών στη Βόρεια Αττική. Ο Παρακηφίσιος Αγωγός δημοπρατήθηκε το 1992. Το 1995 εγκαταλείφθηκε ημιτελής, καθώς ήταν ανεπίδεκτος βελτίωσης ή ανακατασκευής κατά τμήματα, καθώς λόγω της κακής ποιότητας των υλικών του, σε περίπτωση λειτουργίας, θα κατέρρεε. Έπειτα από κινητοποιήσεις των τοπικών φορέων και συνεχή διαβήματα είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου, που ανερχόταν στα 38,5 εκ. ευρώ και είχε δημοπρατηθεί με στόχο την ολοκλήρωσή του εντός του έτους 2011.

Το έτος 2008 με την εγκατάσταση της ανάδοχης εταιρίας ξεκίνησαν οι απαιτούμενες εργασίες, αλλά σήμερα, τρία χρόνια μετά, το έργο βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα δε με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, η ανάδοχος εταιρία, Ελληνική Υδροκατασκευή Α.Ε., σταμάτησε τις σχετικές εργασίες, δεδομένου ότι το ελληνικό Δημόσιο της οφείλει 8,6 εκ. ευρώ για δημόσια έργα εκ των οποίων τα 2,5 εκ. ευρώ περίπου αφορούν στον Παρακηφίσιο Αγωγό. Ειδικότερα, η ανάδοχος εταιρία τον Νοέμβριο του 2008 είχε αναλάβει το έργο κατασκευής του Παρακηφίσιου Συλλεκτήρα, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το ΥΠΕΚΑ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του Παρακηφίσιου Συλλεκτήρα ακαθάρτων συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων, την κατασκευή δευτερευόντων αγωγών ακαθάρτων, συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων και την αποκατάσταση των υφιστάμενων αγωγών ομβρίων συνολικού μήκους περίπου 500 μέτρων. Για την εκτέλεση του έργου απαιτούνται αντιστηρίξεις στο σύνολο του σκάμματος, λόγω στενότητας χώρου και μεγάλου βάθους εκσκαφής και γειτνίασης σε μεγάλο μήκος με υφιστάμενο αγωγό ομβρίων και καθαίρεσης του προβληματικού υφιστάμενου Συλλεκτήρα Ακαθάρτων. Επιπλέον, απαιτούνται προσωρινές παρακάμψεις σημαντικών αγωγών ακαθάρτων, οι οποίοι βρίσκονται σε λειτουργία με ανάλογες αντλητικές μονάδες, καθώς και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωση των εργασιών του Παρακηφίσιου Συλλεκτήρα Ακαθάρτων που συνδέεται άρρηκτα με το μείζον ζήτημα της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου στη Βόρεια Αττική;

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της αποπληρωμής στην ανάδοχο εταιρία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.