Πειραγμένες σε ποσοστό 10% οι αντλίες διάθεσης αμόλυβδης βενζίνης στα πρατήρια

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

10/3/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Θέμα: «Πειραγμένες σε ποσοστό 10% οι αντλίες διάθεσης αμόλυβδης βενζίνης στα πρατήρια».

Μεγάλες είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο των «πειραγμένων» αντλιών στα πρατήρια βενζίνης. Σύμφωνα δε με μελέτη του Πολυτεχνείου, εκτιμάται ότι τουλάχιστον στο 10% των πρατηρίων, οι οδηγοί πληρώνουν για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του Ι.Χ. τους με αέρα.

Τα πρατήρια αυτά πωλούν στους καταναλωτές λιγότερα καύσιμα σε κάθε γέμισμα, ως εξής: ένας παράνομος ηλεκτρονικός μηχανισμός, που κοστίζει περί τα 5.000 ευρώ, προσαρμόζεται στην αντλία και αλλοιώνει την ένδειξη της ποσότητας του καυσίμου που παραδίδεται, βάσει της οποίας τιμολογείται τελικά ο οδηγός. Έτσι, εάν επί παραδείγματι, ο μηχανισμός έχει ρυθμιστεί να κλέβει το 5% της παραδοτέας ποσότητας, τότε ο οδηγός, που θα πληρώσει 20 λίτρα βενζίνης, θα πάρει τελικά 19 λίτρα βενζίνης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το φαινόμενο των «πειραγμένων» αντλιών διάθεσης αμόλυβδης βενζίνης στα πρατήρια; Ποιες οι ποινικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παρανομούντες πρατηριούχους, σύμφωνα με τον νέο νόμο 3908/2011; Υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα διενέργειας των απαιτούμενων ελέγχων στα πρατήρια βενζίνης της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.