Περί μισθοδοσίας, αφορολόγητου και λοιπών προνομίων των βουλευτών…

Μία απάντηση για το αφορολόγητο των βουλευτών σε σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε από πολίτη μέσω της πλατφόρμας vouliwatch.gr

“Κύριε Ψαριανέ,
Σας ρωτώ σχετικά με το βουλευτικό αφορολόγητο το οποίο βρίσκεται στο 77% της συνολικής αποζημίωσης και τις μειωμένες εισφορές που αποδίδονται, εξαιτίας του υπολογισμού τους επί του “καθαρού” φορολογούμενου εισοδήματος.
Έχω την αίσθηση, πως συμμερίζεστε την άποψη περί ανάγκης μείωσης του αφορολόγητου και των βουλευτικών φοροελαφρύνσεων. Το ερώτημά μου είναι με ποιο τρόπο σκοπεύετε να κινηθείτε προς την κατεύθυνση της μείωσης του ποσοστού. Θα προωθήσετε τις απαιτούμενες αλλαγές;
Σας ευχαριστώ,
Α.Μ.”

Δεν θα έλεγα ακριβώς πως συμμερίζομαι την άποψη περί ανάγκης μείωσης του αφορολόγητου των βουλευτών.
Από την άλλη, έχω διατυπώσει αρκετές φορές την – καθόλου δημοφιλή – άποψη μου περί κατάργησης γενικώς του αφορολόγητου αλλά, φυσικά, με την θέσπιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος για όλους, και στο οποίο θα εκπίπτουν κανονικά όλες οι δαπάνες και τα έξοδα ώστε με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος να έχει πραγματικά λόγο να ζητάει αποδείξεις και να συναλλάσσεται νομίμως.
Όσον αφορά ειδικά τους βουλευτές:
Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι βουλευτές δεν έχουν μισθό αλλά βουλευτική αποζημίωση στην οποία περιλαμβάνονται ποσά για λειτουργικά έξοδα γραφείου, έξοδα μετακίνησης, ποσά που παρακρατεί το κόμμα κλπ. τα οποία αφαιρούνται από το ακαθάριστο εισόδημα και για το λόγο αυτό το τελικό φορολογητέο εισόδημα μειώνεται.
Όμως, θα το ξαναπώ,

το ζήτημα δεν είναι πως και πόσο φορολογούνται οι 300 βουλευτές αλλά να θεσπίσουμε επιτέλους ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα για όλους. Και να μην το αλλάζουμε δυο φορές το χρόνο.

Να γίνει αυτό πρώτα και μετά μπορούμε να δούμε αν τελικά οι βουλευτές έχουν προνομιακή μεταχείριση και να το διορθώσουμε.
Θέλω να επισημάνω πως πίσω από όλη αυτήν την κουβέντα που γίνεται περί προνομίων των βουλευτών, βουλευτικών συντάξεων, μειώσεων στην εισφορά αλληλεγγύης κλπ. κρύβεται ένας πολύ επικίνδυνος αντικοινοβουλευτικός λαϊκισμός που υποσκάπτει τα θεμέλια του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας. Μάλιστα, κάποιοι, κάποια συγκεκριμένα κέντρα, το υποκινούν όλο αυτό και πολύ φανερά. Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία γιατί αποπνέει μια έντονη «χουντίλα».
Υπάρχουν τομείς στην οικονομική ζωή του τόπου που είναι τρομακτικά πιο σπάταλοι και ακριβοπληρωμένοι πολλές φορές, με ελάχιστη ή και μηδενική απόδοση, τομείς πολύ μεγαλύτεροι και πολύ πολυπληθέστεροι από την Βουλή των 300. Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες περιπτώσεις προϊσταμένων, διοικητών, προέδρων, στρατιωτικών, ιεραρχών, δεκάδες οργανισμούς άνευ αντικειμένου, που στοιχίζουν δισεκατομμύρια το χρόνο.
Επίσης, είναι πολύ ανόητη η συζήτηση περί μείωσης του αριθμού των βουλευτών από 300 να γίνουν 200 για να μειωθεί το κόστος. Θα μπορούσα να προτείνω οι βουλευτές να μην πληρώνονται καθόλου, να πληρώνονται μόνο από την δουλειά τους ή από επιχειρηματίες, εφοπλιστές και διάφορα ντόπια και ξένα συμφέροντα, πράγμα που ίσως ήδη συμβαίνει με κάποιους (όπως π.χ. εγώ ο ίδιος που σύμφωνα με δημοσιεύματα πληρώνομαι από το ΔΝΤ ή είμαι μισθοφόρος γνωστού μεγαλοεργολάβου, είμαι ιδιοκτήτης Ferrari και έπαυλης και διάφορα άλλα τέτοια ωραία). Μπορεί αυτό κάποιοι να το θεωρούν δικαιότερο και δημοκρατικότερο.

Σ’ αυτόν τον αντικοινοβουλευτικό παροξυσμό θα μπορούσα να προτείνω οι 300 βουλευτές να μην γίνουν 200 αλλά 13. Ένας σε κάθε περιφέρεια. Έτσι η βουλή θα είναι πολύ φτηνή πια.

Επίσης, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε να καταργηθούν οι βουλευτές και να αντικατασταθούν από συνταγματάρχες που είναι φθηνότεροι. Εάν για τα ελλείμματα και το χρέος της χώρας ευθύνεται η Βουλή να την κλείσουμε.

ΥΓ 1. Πρέπει να θυμίσω πως οι περικοπές που έχουν γίνει στις βουλευτικές αποζημιώσεις, στις αμοιβές και στα προνόμια των βουλευτών από το 2009 έως σήμερα είναι πάνω από 60%. Θα συμφωνούσαμε ίσως να μειωθούν κι άλλο και οι βουλευτές να γίνουν 400 ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα. Διότι αν οι βουλευτές γίνουν 200 ή 50 μπορώ να σας πω και ποιοι ακριβώς θα είναι. Καταλαβαινόμαστε νομίζω.

ΥΓ 2. Επειδή ο αριθμός των βουλευτών της χώρας συγκρίνεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε αναλογία πάντα με τον πληθυσμό, πρέπει να πούμε ότι στις άλλες χώρες δεν υπάρχει ένα κοινοβουλευτικό σώμα αλλά υπάρχουν άνω και κάτω Βουλή ή Βουλή και Γερουσία κλπ.

ΥΓ 3. Δεν μ’ αρέσει καθόλου να υπερασπίζομαι το βουλευτικό «κατεστημένο» ούτε να είμαι συνδικαλιστής του βουλευτισμού αλλά από την άλλη δεν μπορώ να συμμετέχω σε ανόητες συζητήσεις. Και επαναλαμβάνω, αν για όλα φταίνε οι βουλευτές να μην πληρώνονται καθόλου και κάθε Τρίτη να τους δέρνουμε. Και αν συνεχίζουν να καταστρέφουν τη χώρα να τους στέλνουμε στο Γουδή (ή στου Γουδή όπως είναι το σωστό), ακόμα και αυτό ακούγεται…»

Γρηγόρης Ψαριανός
Βουλευτής Β’ Αθηνών – ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Αθήνα, 05.04.2017