Πλαστά πιστοποιητικά από Ιδιωτικό ΙΕΚ προκειμένου να φανεί ότι έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών του

 

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οικονομικών
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

23/10/2014

Θέμα: «Πλαστά πιστοποιητικά από Ιδιωτικό ΙΕΚ προκειμένου να φανεί ότι έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών του και να συνεχίσει να λειτουργεί».

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης είναι η ασφαλιστική τους ενημερότητα. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ελέγχων που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των ΙΕΚ και όλων των κολεγίων είναι της τάξης των 130 με 140 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά το πέρας των ελέγχων, στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κος Ανδρέας Λοβέρδος και ο Διοικητής του ΙΚΑ κος Ροβέρτος Σπυρόπουλος παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοίνωσαν ότι, με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας κο Γιάννη Βρούτση, στο εξής θα προβλέπεται η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των εκπαιδευτικών οργανισμών που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι κανένας δεν θα παίρνει άδεια λειτουργίας στο εξής εάν δεν έχει πληρώσει τις εισφορές του στο ΙΚΑ και δεν είναι απολύτως νόμιμος στην τήρηση των προδιαγραφών του νόμου. Παράταση χρόνου προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα δοθεί μόνο σε ΙΕΚ και κολέγια που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών τους.
Η προθεσμία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έληξε στις 15 Οκτωβρίου 2014.
Ένα από τα ΙΕΚ, κάνοντας χρήση του χρόνου προσαρμογής που δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ρυθμίσουν τις παρελθοντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ώστε να συνεχίσουν να έχουν άδεια λειτουργίας, καταχράστηκε αυτήν την διευκόλυνση και κατέθεσε, μία μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, στις 14/10/2014, πλαστά πιστοποιητικά ΙΚΑ προκειμένου να φανεί ότι έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών του.
Μάλιστα, την πληροφορία αυτή αποκάλυψε δυο μέρες πριν, στις 21/10/2014, σε παρέμβαση του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείται το «Νομοσχέδιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία», ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ κος Ρ. Σπυρόπουλος έχει ήδη μεταβεί στον εισαγγελέα για να καταγγείλει την υπόθεση.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα της παρέμβασης του Υπουργού από τα πρακτικά της Βουλής:
«Είχαμε τάξει μια προθεσμία, 15 Οκτωβρίου να προσέλθουν στο ΙΚΑ και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, πράγματι προσήλθαν αρκετοί, η συνολική οφειλή είναι 140 εκατ. ευρώ και έχουμε αποφασίσει ως Υπουργείο με τον κ. Δερμεντζόπουλο και τον κ. Στύλιο να σταματήσουμε πια το Ι.Κ.Α. να χρηματοδοτεί την τηλεοπτική τους διαφήμιση, αρκετά. Δεν πληρώνουν τους ασφαλιστικούς τους λογαριασμούς, να πληρώνουν τουλάχιστον την διαφήμισή τους. Stop αυτό, τελείωσε με αυτό. Πράγματι ήρθαν πολλοί και ρύθμισαν τις εισφορές τους και επειδή επίκειται και συνολική ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές, για αυτούς που οφείλουν θα κάνουμε λίγη υπομονή, παρακολουθώντας βδομάδα με εβδομάδα, μέρα με τη μέρα τη συμπεριφορά τους. Ωστόσο, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, στις 14 Οκτωβρίου, μία εξ αυτών των εταιρειών κατέθεσε πάλι πλαστά πιστοποιητικά στο ΙΚΑ και μόλις, λίγο πριν έρθω εδώ, το ΙΚΑ μου γνωστοποίησε με έγγραφό του κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, δηλαδή του διοικητή του, που πάει στον εισαγγελέα το απόγευμα, για ρύθμιση της 14ης Οκτωβρίου, δηλαδή μια μέρα πριν τα πούμε στη Βουλή, πάλι πλαστή. …… Στις 14 Οκτωβρίου και πάλι πλαστό πιστοποιητικό! Δεν είμαι εγώ που το εξετάζω και το διαπιστώνω, που να ξέρω αυτά τα θέματα, ούτε οι σύμβουλοί μου, ούτε οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, είναι το ίδιο το Ι.Κ.Α., που εντοπίζει έγγραφο που δεν έχει προκύψει από τις υπηρεσίες του. Εκδίδεται έγγραφο και κατατίθεται ως βεβαίωση ρύθμισης οφειλών πλαστό, πάλι.»
Εν μέσω κρίσης και ενώ τα νοικοκυριά έχουν υποστεί μεγάλη εισοδηματική μείωση και αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, κάποιοι συνεχίζουν να παρανομούν απροκάλυπτα εις βάρος των σπουδαστών και των οικογενειών τους και μάλιστα σε έναν τόσο ευαίσθητο κλάδο όπως είναι αυτός της εκπαίδευσης.

Με βάση τα παραπάνω,
ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
➢ Ποιο είναι το ΙΕΚ που προσκόμισε τα πλαστά πιστοποιητικά και γιατί δεν έχει ακόμη κατονομαστεί;
➢ Έχει προχωρήσει η ανάκληση της άδειας του ΙΕΚ που παρανόμησε;
➢ Έχουν συλληφθεί οι υπεύθυνοι που πλαστογράφησαν τα δημόσια έγγραφα;
➢ Είναι στις προθέσεις της πολιτείας η άμεση επιβολή των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος για όλους τους υπεύθυνους του εν λόγω ΙΕΚ που ενεπλάκησαν την πλαστογραφία;
➢ Εκτός από τις ποινικές κυρώσεις, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να εισπραχθούν οι οφειλές προς το Δημόσιο;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός