Ποιος πληρώνει τα σπασμένα του Ρουβίκωνα;

Mυθριδατισμό κινδυνεύει να πάθει η ελληνική κοινωνία, από την “επαναστατική γυμναστική” που κάθε τόσο πραγματοποιεί ο Ρουβίκωνας, αυτή η αναρχική ομάδα αυτόκλητων Ρομπέν των Δασών. Περιστατικά που αφορούν επιθέσεις τους σε Πρεσβείες, Νοσοκομεία, Δημαρχεία, Γραφεία Συμβολαιογράφων, εμπορικά καταστήματα, Εφορίες και μία σειρά δημόσιων και ιδιωτικών χώρων με ανάλογες ζημιές αποτελούν πλέον τακτικό τμήμα της εγχώριας ειδησεογραφίας, και σχεδόν δεν προκαλούν πλέον καμία έκπληξη. Παρατηρούν ένα κράτος περίπου να αδρανεί, καθώς οι δράστες των επιθέσεων συνήθως αφήνονται ελεύθεροι και οι πολίτες-θύματα καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τις ζημιές, είτε άμεσα εάν αφορά δική τους ιδιωτική περιουσία, είτε έμμεσα μέσω φορολογίας εάν πρόκειται για αποκατάσταση ζημιών δημόσιας περιουσίας. Έχει όμως υπολογιστεί το ύψος των ζημιών που έχουν προκληθεί και εάν ναι, έχει προβλεφθεί καταβολή ανάλογων αποζημιώσεων στους πληγέντες; Υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία καταλογισμού των δαπανών αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν, στους δράστες των επιθέσεων; Εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τον νόμο περί αστικής ευθύνης, για τις ζημιές που προκαλούν τα μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας κατά την δράση τους; Στα ερωτήματα αυτά καλεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός να απαντήσουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

Προς τους Υπουργούς: 1. Προστασίας του Πολίτη
2. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: «Αποζημίωση των θυμάτων επιθέσεων της ομάδας Ρουβίκωνας»

«Κανονικότητα» τείνουν να γίνουν οι «παρεμβάσεις» της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας, η δράση της οποίας βαίνει κλιμακούμενη κατά τα τελευταία χρόνια.
Η ομάδα αυτή ασκεί εκφοβισμό προβάλλοντας ένα ιδεολογικό προπέτασμα το οποίο επικαλείται κάθε φορά που αποφασίζει να την ασκήσει, υποκαθιστώντας εν είδει τιμωρού, ένα κράτος που εκ του αποτελέσματος, αδυνατεί να προστατέψει τους πολίτες του ή τις κρατικές δομές (υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες κλπ) που εποπτεύει.
Μάλιστα, φροντίζει πάντα, οι όποιες επιθέσεις της να αποτελούν, στη χειρότερη περίπτωση, πλημμεληματικού χαρακτήρα αξιόποινες πράξεις, ώστε να μη δικαιολογείται αυστηρότερη ποινική μεταχείριση από τη Δικαιοσύνη.
Έτσι, κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις στην ιταλική πρεσβεία, στην πρεσβεία του Ιράν, στο πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συμβολαιογράφους, στο Υπουργείο Οικονομικών, στα κεντρικά της ΔΕΗ, στον προαύλιο χώρο του Πενταγώνου, δηλαδή στον υποτιθέμενα καλύτερα φυλασσόμενο χώρο της χώρας, βιντεοσκοπώντας μάλιστα και την είσοδό τους στην Πύλη, στην πρεσβεία της Ισπανίας, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στα κεντρικά γραφεία των τουρκικών αερογραμμών, σε γραφεία εφημερίδας, στο Υπουργείο Μακεδονίας — Θράκης, στην ΔΟΥ Αγρινίου, σε σούπερ μάρκετ, στην Περιφέρεια Αττικής, στο δικαστικό μέγαρο Λάρισας, στη ΔΟΥ Ψυχικού, στην πρεσβεία του Ισραήλ.
Μόλις πριν λίγες ημέρες μάλιστα, μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας, με αφορμή την κατάρρευση μιας γερανογέφυρας, βάρους αρκετών τόνων πάνω από το συνεργείο οχημάτων του δήμου που εκτελούσε εκείνη τη στιγμή εργασίες, εισέβαλλε στο γραφείο του Δημάρχου Ηλιούπολης, και πιάστηκε στα χέρια με αυτόν επειδή, όπως διατείνεται η ομάδα αυτή, ο δήμαρχος με τη στάση που επέδειξε στο συμβάν, έδειξε ότι θεωρεί τους εργαζόμενους αναλώσιμους. Εμφανίζεται δηλαδή ο Ρουβίκωνας ως προστάτης των αδυνάτων και των αδικημένων εν είδει Ρομπέν των δασών, σα να μην υπάρχουν διαδικασίες διερεύνησης ατυχημάτων και καταλογισμού ευθυνών, όπως οφείλουν να υπάρχουν σε κάθε πολιτισμένο κράτος του δυτικού κόσμου.
Οι δράστες δε των επιθέσεων, συνήθως αφήνονται ελεύθεροι και οι πολίτες-θύματα των επιθέσεών τους, αναλαμβάνουν εκείνοι το κόστος αποκατάστασης των όποιων ζημιών υποστούν. Στη δημόσια σφαίρα, το κόστος πάλι το αναλαμβάνουν οι πολίτες μέσω της φορολογίας.
Η αστυνομία, από την άλλη πλευρά, διατείνεται ότι διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και ότι έχει επιληφθεί συνολικά σε σημαντικότατο αριθμό περιπτώσεων δράσης του «Ρουβίκωνα» ανά την επικράτεια προβαίνοντας παράλληλα σε όλες τις προβλεπόμενες, ενέργειες.

Εκ του αποτελέσματος ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η αστυνομία έχει αποτύχει να περιορίσει τη δράση της εν λόγω ομάδας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Έχει υπολογιστεί το ύψος των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις επιθέσεις τόσο στους δημόσιους όσο και στους ιδιωτικούς χώρους και εάν ναι, έχει προβλεφθεί καταβολή ανάλογων αποζημιώσεων στους πληγέντες;
2. Υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία καταλογισμού των δαπανών αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν, στους δράστες των επιθέσεων και αν όχι, τι προτίθεστε να κάνετε για αυτό;
3. Εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τον νόμο περί αστικής ευθύνης, για τις ζημιές που προκαλούν τα μέλη της ομάδας Ρουβίκωνας κατά την δράση τους;