To ΠΟΤΑΜΙ δεν θα ψηφίσει τις πολιτικές απάτες του Τσίπρα

Στην ατζέντα της επικαιρότητας κινήθηκε η συνέντευξη που έδωσε ο βουλευτής Β΄Αθήνας με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρης Ψαριανός στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πρέβεζας Prisma Fm, την Τρίτη 5 Ιουλίου.
Επ’ αφορμή της επετείου του περσινού δημοψηφίσματος, ο κ. Ψαριανός μεταξύ άλλων είπε:

Αν μπορώ να κάνω ένα σχόλιο, είναι πως συζητάμε σε συνθήκες Λούκυ Λουκ ή Αστερίξ. Θα ήταν κωμωδία το όλο πράγμα, αν δεν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση. Ήταν ένα ηλίθιο δημοψήφισμα. Οι προτάσεις Γιουνκέρ είχαν ήδη αποσυρθεί όταν εμείς ψηφίζαμε. Κι όταν εμείς ψηφίσαμε ΟΧΙ, μας το κάνανε, μετά συγχωρήσεως, ένα …μακρόστενο ΝΑΙ.

Σχετικά με τις «αποκαλύψεις» Γκαλμπρέϊθ που συζητήθηκαν ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό, ο βουλευτής του Ποταμιού είπε: «Είπαν πως ο Βαρουφάκης τους πίεζε να υλοποιήσουν τα υπεσχημένα της κυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων. Εάν η κυβέρνηση Τσιπροκαμμένων συνέχιζε από εκεί που είχε – κακώς – μείνει στα μισά η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων, τώρα θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Δυστυχώς, ακύρωσε αυτή τη διαδρομή, καθυστέρησε επτά – οκτώ μήνες και ξαναγύρισε σε χειρότερες συνθήκες και υπό χειρότερους όρους σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Αυτό το πράγμα μας στοίχισε περί τα 100 δισεκατομμύρια. Όταν λοιπόν οι τσιπροκαμμένοι διέδιδαν για τα προηγούμενα κόμματα, τους πασόκους και τους νεοδημοκράτες ότι χρέωσαν τη χώρα, και είναι σωστό αυτό, χρέωσαν την χώρα 350 δις σε 30 χρόνια. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος χρέωσαν την χώρα 100 δις σε μόλις 14 μήνες!».
Ο κ. Ψαριανός υπερασπίστηκε την συμφωνία που είχαν ζητήσει τότε, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Βεβαίως ζητούσαμε συμφωνία και τη στηρίξαμε. Αλλά δεν ήταν ίδια η συμφωνία που έκανε. Οι κόφτες κι όλα αυτά τα πράγματα, δεν υπήρχαν σε καμιά συμφωνία. Οι μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν τα μνημόνια να κάνουμε, και που έπρεπε να τις είχαμε κάνει από μόνοι μας, δεν υλοποιούνται από την κυβέρνηση. Επειδή δεν θέλουν να υλοποιήσουν και να ενοχλήσουν και να την πελατεία τους, που είναι το δημόσιο. Το ξαναλέω: ο κρατισμός είναι η μεγάλη ασθένειά τους».
Ο βουλευτής επισήμανε εκτενώς την κωλυσιεργία και την απροθυμία που δείχνει αυτή η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε υλοποίηση έργων, ενώ αναφερόμενος στον Υπουργό Οικονομικών, είπε «Πού είναι οι στοχεύσεις του κ. Τσακαλώτου; Τι στόχευσε, τι πέτυχε και ποια φοροδιαφυγή πάταξε; Μας κοροϊδεύουνε. Αν συνδέσεις τα υπουργεία και τις υπηρεσίες μεταξύ τους, αμέσως αντιμετωπίζεις το μεγαλύτερο μέρος της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας. Δεν έχουν κάνει ούτε τούτο το απλό. Αυτό χρειάζεται 20 μέρες, αρκεί να επικοινωνούν οι υπηρεσίες μεταξύ τους. Γιατί δεν επικοινωνούν; Για να μεσολαβούν διάφορα «πελατάκια», να διορίζουμε. Και γιατί δεν μπορούμε να μπούμε στις εφορίες και να δούμε ποιος χρωστάει τι; Γιατί συντηρούμε την μαύρη οικονομία. Αυτό κάνει η κυβέρνηση».

«Αν είχαμε κάνει αυτά που έλεγε και πρότεινε το ΠΟΤΑΜΙ, θα ήμασταν τώρα αλλού. Θα είχαμε συμφωνήσει σε ένα σχέδιο μετασχηματισμών, μεταρρυθμίσεων, θεσμικών και άλλων αλλαγών, θα είχαμε κάνει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, δεν θα κάναμε αυτή την καταστροφική υπερφορολόγηση που κάνουν οι τσιπροκαμένοι. Διαλύουν την ελεύθερη αγορά, την ιδιωτική πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα για να χρηματοδοτούν διάφορα λαμόγια που διορίζουν στον κρατικό μηχανισμό», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Όσον αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου που αυτές τις μέρες μονοπωλεί σχεδόν την επικαιρότητα, ο κ. Ψαριανός, είπε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπουφέ. Όλοι προτείνουν κάτι: Ο Μητσοτάκης προτείνει ενισχυμένη αναλογική. Το ΚΚΕ προτείνει απλή και άδολη αναλογική. Άλλοι λένε αναλογικότερο σύστημα και το περιγράφουν. Το ΠΟΤΑΜΙ έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση για το εκλογικό σύστημα. Ο Τσίπρας και η κυβέρνηση τσιπροκαμένων, ποιο είναι το εκλογικό σύστημα που προτείνουν; Προτείνουν μπουφέ. Προτείνουν λίγο από δω, λίγο από κει και κοιτάνε πώς θα ψαρέψουνε ψήφους.

Και γιατί τον συζητάνε τώρα τον εκλογικό νόμο, έπειτα από ένα χρόνο; Είχανε πει ότι μόλις ανέβουν στην κυβέρνηση θα κάνουν απλή αναλογική. Γιατί δεν την κάνανε; Γιατί ήταν πρώτο κόμμα και τους βόλευε το μπόνους των 50 εδρών. Τώρα, που είναι βέβαιο ότι δεν είναι πια πρώτο κόμμα, αφού βεβαιώθηκαν μετά από 50 δημοσκοπήσεις ότι είναι δεύτερο κόμμα με 3 – 10 μονάδες διαφορά από το πρώτο, που, απ’ ότι λένε οι δημοσκοπήσεις θα ‘ναι η ΝΔ, μόλις είδαν ότι είναι βέβαιο πια πως δεν θα ‘ναι πρώτο κόμμα ο Σύριζα, αλλάζουν τον εκλογικό νόμο.

Είναι πολιτική αλητεία. Είναι πολιτικοί απατεώνες.
Αυτό το πράγμα, ως ΠΟΤΑΜΙ, δεν θα το ψηφίσουμε. Τις πολιτικές απάτες του Τσίπρα δεν θα τις ψηφίσουμε και δεν θα συμπράξουμε».

Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με αναφορά στον νέο φορέα του οποίου η συγκρότηση συζητιέται τελευταία αρκετά. Ο κ. Ψαριανός επισήμανε πως ο πλέον δόκιμος όρος είναι αυτός των δυνάμεων του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, εφόσον λέξεις όπως η κεντροαριστερά έχουν φθαρεί, ενώ πρόσθεσε πως μπορεί να περιλαμβάνει τόσο την κεντροαριστερά, όσο και την κεντροδεξιά ή το φιλελεύθερο κέντρο.
«Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δεν θέλει μονοκομματικές κυβερνήσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου θέλει προοδευτική διακυβέρνηση σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Θέλει μια ελληνική σοσιαλδημοκρατία. Σοβαρή, δημοκρατική και φιλελεύθερη. Αυτό το πράγμα έπρεπε να είχε συγκροτηθεί. Και είναι μεγάλη ευθύνη όλων μας που δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα».
Αναφορικά δε με το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για τις εκλογές και την αύξηση της αποχής, ο κ. Ψαριανός είπε: «Η αποχή από τις εκλογές, το λευκό και το άκυρο δεν είναι πολιτική στάση. Είναι πολιτικά εγκληματική στάση. Εφόσον ζεις σ’ αυτή τη χώρα θα είσαι όχι στρατευμένος, αλλά μαχητής στην πολιτική της χώρας σου. Σε οποιοδήποτε κόμμα. Εγώ ελπίζω να είσαι στο Ποτάμι ή να είσαι σε ένα προοδευτικό κεντρώο κόμμα που δεν κοροϊδεύει, που λέει αλήθειες. Όμως, αν θυμηθείτε, όλοι οι πολιτικοί που είπαν αλήθειες και πρότειναν πράγματα στη βάση της αλήθειας, πήγαν σπίτι τους. Όλοι! Όσοι πούλησαν παραμύθια και φούμαρα, είναι καβάλα στ’ άλογο, σαν τον Τσίπρα. Όποιος πουλάει παραμύθια και φούμαρα γίνεται μέγας ηγέτης. Όποιος λέει σκληρές αλήθειες, ο κόσμος τον στέλνει σπίτι του. γιατί ο κόσμος θέλει να μασάει παραμύθι. Παραμύθι πούλα μου, το λέει κι ο Νίκος Γκάτσος».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: