Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε όλα τα σχολεία μας και πρότυπα και πειραματικά

Η τοποθέτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, κατά την συνεδρίαση με θέμα “Διατύπωση γνώμης για το διορισμό στη θέση του Προέδρου της Διοικούσης Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, κ. Δ. Ψύλλου»
02.12.2015

Αν στη θέση του κυρίου Ψύλλου, πριν από δύο χρόνια, ήταν προτεινόμενος ο κύριος Μπαλτάς, θα τον ψηφίζαμε με χέρια και με πόδια. Εγώ προσωπικά θα τον ψήφιζα και με τα δύο χέρια. Αν με ρωτούσατε τώρα όμως, θα τον καταψήφιζα 100%. Μετά από τις συζητήσεις και τις προτεινόμενες πολιτικές, μετά τις τοποθετήσεις περί αριστείας, περί ναζιστικών καταλοίπων, περί «ρετσινιάς», περί κατάργησης των πρότυπων και των πειραματικών.
Πρέπει εδώ να πούμε ότι είναι άλλο τα πρότυπα κι άλλο τα πειραματικά. Ο διαχωρισμός πρέπει να παραμείνει. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που έχουν τα παιδιά τους είτε σε πρότυπα είτε σε πειραματικά. Τυχαίνει κι εγώ να έχω το παιδί μου σε πειραματικό. Παρότι διάφορες «αριστερές» εφημερίδες αλλά και ακροδεξιές, έλεγαν ότι …ο γιος μου είναι σε πανάκριβα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Έχω μία κόρη κι είναι σε Πειραματικό. Η οποία μπήκε με κλήρωση. Δεν είναι σωστό. Τα παιδιά θέλουν ξέρετε να μπαίνουν απευθείας, χωρίς εξετάσεις και χωρίς κλήρωση. Όπως θέλαμε κι εμείς όταν πηγαίναμε σχολείο. Είτε στο γυμνάσιο είτε στο λύκειο, είτε ήταν εξατάξια είτε τριτάξια.
Πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις. Πρέπει να υπάρχει επιλογή, άλλη στα πρότυπα κι άλλη στα πειραματικά. Και πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα σχολεία μας, όλα τα σχολεία και πρότυπα και πειραματικά. Όμως έχουμε πολύ δρόμο ως εκεί.
Επειδή μελετήσαμε τα βιογραφικό του κυρίου Ψύλλου: για να κάτσεις να το διαβάσεις είναι σαν να δίνεις διπλωματική εργασία, ή μεταπτυχιακό. Είναι ένα τεράστιο έργο, στο οποίο, προσωπικά, υποκλίνομαι. Αλλά δεν ξέρω ποιες είναι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Και πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι. Η κυρία Βαγενά είπε ότι ο κύριος Ψύλλος καταψηφίζεται. Δεν άκουσα εγώ κανέναν να τον καταψηφίζει. Απλώς άκουσα επιφυλάξεις και πολλές τοποθετήσεις που έλεγαν «παρών» ή «λευκό».
Στην ίδια λογική κι εγώ έχω πολλές επιφυλάξεις για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν στα πρότυπα και στα πειραματικά σχολεία. Αλλά και στα σχολεία καλών τεχνών, που θέλω να τονίσω ότι πρέπει και γι’ αυτά να υπάρχει μέριμνα από το Υπουργείο. Ελπίζω ο νυν Υπουργός να αλλάξει τις πολιτικές του προκατόχου του και να δείξουμε και μια ιδιαίτερη μέριμνα στα καλλιτεχνικά σχολεία, τα οποία ήταν έτοιμα να κλείσουν. Κι επειδή κάποιοι αναφέρθηκαν και σε ελλείψεις, θέλω να πω ότι στο πειραματικό σχολείο που γνωρίζω εγώ, βιολόγος πήγε πριν από μία εβδομάδα. Ενώ υπάρχουν πολλοί θεολόγοι στα σχολεία μας, και γενικά στην Ελλάδα. Και προσελήφθησαν τελευταία και πολλοί ακόμα θεολόγοι, ενώ λείπουν πάρα πολλοί μαθηματικοί, φυσικοί, βιολόγοι και καθηγητές πληροφορικής. Αυτά πρέπει να τα δούμε και να τα συζητήσουμε. Αλλά να τα συζητήσουμε με ανοιχτό μυαλό και με ειλικρίνεια. Χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς ιδεοληψίες.