Προβλήματα λειτουργίας του τμήματος εφαρμογών ξένων γλωσσών στη διοίκηση και το εμπόριο του ΑΤΕΙ Ηπείρου (Ηγουμενίτσα)

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

25-10-2011

Ερώτηση

Προς την κ. Υπουργό:

Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Προβλήματα λειτουργίας του τμήματος εφαρμογών ξένων γλωσσών στη διοίκηση και το εμπόριο του ΑΤΕΙ Ηπείρου (Ηγουμενίτσα)»

Απαράδεκτη χαρακτηρίζεται η κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα εφαρμογών ξένων γλωσσών στη διοίκηση και το εμπόριο του ΑΤΕΙ Ηπείρου (Ηγουμενίτσα) εξ αιτίας της περικοπής κατά 85% του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Συνέπεια της παραπάνω μείωσης είναι η δραματική υποβάθμιση των σπουδών ενός τμήματος με 700 ενεργούς φοιτητές, το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα και παραμένει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των υποψηφίων την τελευταία τετραετία.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

ü Στο πρόγραμμα σπουδών αναφέρεται ότι ως Α΄ γλώσσα (στην οποία οι φοιτητές αξιολογήθηκαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις) προσφέρεται στους φοιτητές από την έναρξη της φοίτησής τους σε επίπεδο καλής γνώσης μία εκ των Αγγλικών, Γερμανικών, Γαλλικών και Ιταλικών, ενώ στην πραγματικότητα προσφέρονται ΜΟΝΟΝ Αγγλικά ή Γερμανικά.

ü Ως γλώσσα Β΄ σημειώνεται στο πρόγραμμα εξετάσεων μία από τις τέσσερις προαναφερθείσες – διαφορετική από τη γλώσσα Α΄. Από φέτος δεν προσφέρονται τα Ιταλικά στους πρωτοετείς με αποτέλεσμα να μη τους δίνεται πλέον η δυνατότητα εκμάθησης της Ιταλικής Γλώσσας.

ü Μέχρι τώρα στο δεύτερο εξάμηνο ο φοιτητής είχε τη δυνατότητα να επιλέξει μία ή περισσότερες γλώσσες Γ΄ ως μάθημα επιλογής. Οι γλώσσες που προσφέρονταν στην κατηγορία αυτή ήταν τα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Ρώσικα και απευθύνονταν σε αρχάριους. Μετά τις περικοπές δεν προσφέρεται η δυνατότητα εκμάθησης τρίτης γλώσσας.

ü Μετά τις περικοπές που έγιναν, καταργήθηκαν περισσότερα των 20 μαθημάτων (υποχρεωτικά και επιλεγόμενα) με αποτέλεσμα να μην υφίσταται στη πράξη η έννοια της επιλογής μαθημάτων, αφού δεν υπάρχει διαθεσιμότητα ενώ καταργήθηκε και η κατεύθυνση Διοίκησης και παρέμεινε μόνο αυτή της μετάφρασης.

ü Τέλος το όριο δήλωσης μαθημάτων μειώθηκε και ορίστηκε στο τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο να είναι 36 ώρες/εβδομάδα (από 45 που ήταν πέρυσι) με αποτέλεσμα να καθυστερεί η λήψη του πτυχίου με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα λόγω και του νέου νόμου που θεσπίζει συγκεκριμένο χρονικό όριο στις σπουδές ενώ υποβάλλει σε περαιτέρω έξοδα τις οικογένειες των φοιτητών σε μια δύσκολη για αυτούς οικονομική συγκυρία.

Επειδή γίνεται φανερό, πως όλα τα παραπάνω οδηγούν το τμήμα στην υποβάθμιση και τελικά τη διάλυσή του.

Ερωτάται η κ. υπουργός:

Προτίθεται να εγκρίνει την επιπλέον πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία του τμήματος και να μην υποβαθμιστεί το επίπεδο σπουδών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κυβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσουκάλης

Γρήγορης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.